Norske bomselskaper har tapt betydelige beløp på grunn av manglende betaling fra utenlandske turister. Et nytt EU-direktiv, som snart innlemmes i EØS-avtalen, skal tette dette «smutthullet».
Direktivet gir norske myndigheter og bomselskaper tilgang til kjøretøyregistre i EU-land, slik at de kan kreve betaling og drive innkreving fra utenlandske turister som unnlater å betale bompenger. Statssekretær Tom Kalsås opplyser at innkreving vil foregå på vanlig måte, men at prosessen er noe tyngre internasjonalt.
Det er ennå ikke fastsatt en dato for når direktivet trer i kraft i Norge, men bompasseringer fra sommeren kan bli etterfakturert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Oslo kommune millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter. I 2024 ble det ilagt bøter for 8,4 millioner kroner, hvorav 7,7 millioner er ubetalt. Problemet skyldes manglende tilknytning til Euro Parking Collection (EPC) i flere land, som hindrer Norge i å sende ut regninger. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp for å få på plass avtaler med land utenfor EPC-systemet. Et nytt EU-direktiv forventes å løse problemet for EU/EØS-området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter i Norge, særlig i Oslo. Over 10 000 utenlandske biler fikk parkeringsbøter i Oslo i fjor, men nesten ingen betaler boten. Manglende tilgang til kjøretøyregistre i enkelte land vanskeliggjør innkrevingen. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp, og et nytt EU-direktiv kan gjøre det lettere å utveksle informasjon og kreve inn penger fra bilister i hele EU- og EØS-området.
2 måneder siden
Rumenske bilister skylder Fjellinjen over 12 millioner kroner i bompenger, hovedsakelig fordi selskapet mangler tilgang til rumenske kjøretøyregistre for å sende regninger. Svært få av disse bompengene blir betalt, og et lite antall biler står for en stor andel av de ubetalte passeringene. Manglende betaling fra utenlandsregistrerte biler er et stort problem, og koster Norge betydelige summer hvert år. Bompenger finansierer viktig infrastruktur, og ubetalte regninger går utover fellesskapet. Samferdselsbyråden etterlyser raskere innføring av felles EU-regler for å løse problemet.
2 måneder siden
Kollektivselskap i Noreg taper årleg millionar av kroner på grunn av manglande billettbetaling. I 2024 vart det registrert minst 43 millionar reiser utan gyldig billett i eit utval av landets fylke. Dette fører til tapte inntekter som kunne vore brukt til å forbetre tilbodet, auke talet på avgangar og utvide rutenettet. Selskap som Kolumbus i Rogaland og Skyss i Vestland anslår tapa til fleire titals millionar kroner. Kontrollørar avdekker dagleg passasjerar utan billett, og understrekar at dette går utover fellesskapet og fører til dårlegare tilbod for dei som betaler.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bompengeutgifter for bilister i Norge, særlig i vinterferien. E6 gjennom Gudbrandsdalen er fortsatt dyrest, men er litt billigere etter at noen bommer er fjernet. Samtidig planlegges nye bommer nord for Moelv. Finnmark er uten bompenger. Alternative ruter rundt Oslo kan redusere kostnadene. Elbileiere må ha Autopass-avtale og bombrikke for å få rabatt.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
21 dager siden
Artikkelen belyser økningen i bompenger i Norge, hvor bilister betalte omtrent 16 milliarder kroner i 2024. Elbiler må nå betale opptil 70 prosent av taksten for fossilbiler. E6 gjennom Gudbrandsdalen fremstår som den dyreste strekningen. Bilister som kjører uten bombrikke risikerer høyere kostnader. Flere nye bomfinansierte veiprosjekter er planlagt, noe som vil føre til ytterligere utgifter for bilistene. Det understrekes at man kan spare penger ved å bruke bombrikke, spesielt for elbiler.
2 måneder siden
Finansforbundet advarer om at norske inkassojobber kan forsvinne utenlands på grunn av Justisdepartementets forslag om delvis innføring av nye EU-regler. De frykter at strengere norske krav til kjøpere av misligholdte lån, sammenlignet med andre EU-land, vil føre til at inkassoselskaper flytter ut av Norge for å unngå disse kravene. Et EU-direktiv fra 2021 har som mål å gjøre det lettere for banker å selge misligholdte lån, men Finansforbundet er kritisk til den delvise innføringen av direktivet i Norge, da dette kan føre til ulik konkurranse mellom norske og utenlandske aktører.
3 måneder siden
Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe. Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet. EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth arbeider i Brussel for å forhindre en potensiell «tollskvis» for Norge som følge av handelskrigen. EU krever raskere innføring av EU-lover og -regler for å unngå toll på norske varer. Uten unntak kan norske varer bli dyrere i Europa, noe som vil ramme norske bedrifter hardt, siden 70 prosent av norsk eksport går dit. Norge har et betydelig etterslep i implementeringen av EU-direktiver, og regjeringen forsøker nå å ta unna de minst kontroversielle direktivene for å imøtekomme EUs krav.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum erkjenner at dagens tollregler skaper et problem for norske nettbutikker, spesielt i konkurranse med aktører som Temu. VOEC-ordningen tillater utenlandske nettbutikker å importere tekstiler tollfritt opp til 3000 kroner, mens norske aktører må betale 11 prosent tekstiltoll. Vedum åpner for å se på en reduksjon av tekstiltollen i statsbudsjettet for 2026. Han understreker at norsk økonomi går bra, med høy reallønnsvekst i fjor, men at det er behov for å få flere i arbeid. Regjeringen vurderer å redusere inntektsskatten for å stimulere sysselsettingen.
2 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
5 dager siden
Nettselskapene sliter med å utbetale strømstøtte til tusenvis av kunder fordi de mangler kontonummer. Norges største nettselskap, Elvia, har over 7000 kunder med til sammen nærmere 10 millioner kroner til gode. Problemet oppstår særlig ved gjennomfakturering, der nettleien betales via strømselskapet, og nettselskapene får ikke tilgang til kundens kontoinformasjon. Etter tre år må ubetalte beløp tilbakeføres til staten, noe som kan føre til klagesaker. Nettselskapene har forsøkt å kontakte kundene, men mange har ikke registrert kontonummer. Reguleringen forbyr nettselskapene å trekke strømstøtten fra utestående nettleie på fakturaen. Årsaker til manglende utbetaling inkluderer bankbytte, nye kundeforhold og avsluttede kontonumre. Elvia oppfordrer kundene til å registrere kontonummer for å unngå tap av støtte.