Nordmenn blir svindlet for store summer når de søker om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) til Storbritannia gjennom uoffisielle nettsider. Disse sidene tar ofte opptil 20 ganger mer betalt enn den offisielle prisen. Forbrukerrådet beskriver dette som ren svindel og anbefaler å bruke den offisielle GOV.
UK-nettsiden eller appen. Britiske myndigheter er klar over problemet og oppfordrer folk til å rapportere svindelforsøk.
De som er rammet, bør forsøke å kreve pengene tilbake fra selskapet, banken eller eventuelt Finansklagenemnda. Vær oppmerksom på falske nettsider som betaler for å vises øverst i søkeresultatene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.
28 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.
29 dager siden
Fra i dag kreves det elektronisk reisetillatelse (ETA) for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Reisende må fylle ut et skjema før avreise, og manglende tillatelse kan føre til at man blir nektet innreise. Søknadsprosessen er enkel via en app, der man skanner pass og tar bilde. Behandlingstiden kan variere, men det anbefales å søke minst en uke i forveien. Tillatelsen er gyldig i to år og koster rundt 140 kroner. Reisende bør være oppmerksomme på useriøse aktører som tilbyr samme tjeneste til en mye høyere pris. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise grunnet manglende ETA.
27 dager siden
Statens vegvesen advarer om et nytt svindelforsøk der kriminelle utgir seg for å være dem via e-post. E-postene krever betaling for en angivelig oppdatering av førerkort og kjøretillatelser, og truer med suspensjon av tillatelser ved manglende betaling. Mottakerne blir bedt om å logge inn på en falsk nettside og betale et gebyr. Vegvesenet understreker at de aldri vil be om betaling på denne måten og oppfordrer folk til å slette mistenkelige meldinger. De som er blitt svindlet, bør anmelde forholdet til politiet og kontakte banken umiddelbart. Vegvesenet jobber aktivt med å bekjempe svindelen og beklager at deres navn misbrukes.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
7 dager siden
En gruppe sveitsiske turister i alderen 19-24 år betalte nesten 90 000 kroner for en falsk villa på Ibiza via Booking.com. De oppdaget svindelen etter at banken varslet om mistenkelige transaksjoner, og en sjekk på Google Maps viste at boligen ikke eksisterte. Booking.com fjernet raskt den falske annonsen og refundert beløpet til de reisende. Booking.com advarer kunder mot å betale utenfor deres plattform og oppfordrer til årvåkenhet ved bestillinger. Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet understreker viktigheten av å være forsiktig med overføringer til utenlandske kontoer, spesielt i høysesongen for ferieutleie, da svindlere ofte utnytter slike situasjoner.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
28 dager siden
Britiske myndigheter har innført nye innreiseregler som krever at nordmenn søker om elektronisk innreisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia. Reglene trer i kraft umiddelbart og gjelder for de fleste europeiske land. Søknaden koster fra ti pund og må gjøres digitalt via en nettside eller app. Behandlingstiden kan være opptil tre virkedager, og tillatelsen varer i to år. Frende Forsikring advarer om at reiseforsikringen ikke dekker nektet innreise dersom man mangler nødvendige papirer. Den norske ambassaden i London har tidligere informert om endringen og advarer mot falske nettsider.
1 måned siden
Skatteetaten advarer mot økt svindel i forbindelse med utsendelse av skattemeldinger. Svindlere bruker falske e-poster, SMS og QR-koder for å lure til seg personlig informasjon og penger. De utgir seg også for å være fra Skatteetaten eller politiet. Skatteetaten understreker at de aldri sender lenker uoppfordret eller ber om bankopplysninger via e-post eller SMS, og oppfordrer folk til å logge seg inn via de offisielle nettsidene for å unngå svindel.
9 dager siden
Mange nordmenn investerer i dyre løpesko, men på nettet selges det mange billige, falske kopier som kan lure kjøpere. Norsk Sportsbransjeforening advarer om at disse piratkopierte skoene ofte distribueres gjennom tvilsomme nettkanaler, og at kvaliteten på kopiene er dårligere enn originalene. Forbrukerrådet understreker at omfanget av falske sko er stort, selv om det ikke finnes eksakte tall. De gir råd for å unngå å bli lurt, som å være skeptisk til nettsteder som stadig bytter utseende, har mistenkelige domenenavn eller alltid har salg. Kjøpere som har fått falske sko kan kreve pengene tilbake ved å klage til butikken eller kontakte banken. I tillegg påpekes viktigheten av riktig bruk av løpesko, blant annet ved å la skoene hvile mellom løpeturene for å forlenge levetiden.
1 måned siden
Fra 2. april krever Storbritannia elektronisk innreisetillatelse (ETA) for alle utenlandske statsborgere. ETA koster 10 pund og er gyldig i to år, men må fornyes ved nytt pass. Reisende bør søke selv via offisielle kanaler for å unngå overpriset hjelp. Selv med godkjent ETA er innreise ikke garantert, og reiseforsikringen dekker ikke utgifter ved avslag. Unntaket er transitt uten å forlate flyplassen eller skifte terminal. ETA er innført for å sikre grensene og digitalisere immigrasjonssystemet.
2 måneder siden
AutoSync advarer publikum mot en økning i svindelmetoder rettet mot bilister via SMS og e-post. Svindlerne utgir seg for å være AutoSync og hevder at mottakeren har ubetalte bompenger eller ferjereiser. Disse meldingene inneholder lenker til falske betalingssider designet for å stjele personlig og finansiell informasjon. AutoSync understreker at de ikke sender ut slike meldinger og oppfordrer folk til å unngå å klikke på lenker eller å betale.
2 måneder siden
Finn.no varsler om en økning i svindel gjennom falske e-poster som ser ut til å komme fra Finn.no. Svindlerne utnytter «Fiks ferdig»-tjenesten for å lure brukere til å avsløre sensitiv informasjon som kredittkortdata og BankID, noe som kan føre til at kontoen blir tømt. Finn.no presiserer at de aldri vil be om slik informasjon via e-post, og oppfordrer brukere til å være forsiktige og melde fra om mistenkelige henvendelser til Finn.no, politiet og banken.
10 dager siden
Statens vegvesen advarer mot en økning i svindelforsøk via e-post. Svindlerne utgir seg for å være fra Statens vegvesen og sender ut falske meldinger om fartsbøter og nødvendig fornyelse av førerkort. I e-postene om fartsbøter trues det med økte gebyrer og inndragning av førerrett dersom boten ikke betales innen 24 timer. Andre e-poster omhandler en angivelig oppdatering av førerkort som skal tre i kraft i 2025, og krever et gebyr på 280 kroner. Vegvesenet oppfordrer folk til å være forsiktige, sjekke meldinger nøye, og melde fra om mistenkelige henvendelser. De understreker at det er politiet, ikke Statens vegvesen, som håndhever fartsbøter.
1 måned siden
En falsk Norsk Tipping-app har blitt populær på App Store, og Norsk Tipping advarer brukere mot å laste den ned. Appen er designet for å svindle brukere for penger og personlig informasjon. Norsk Tipping har rapportert appen til Apple og understreker at de jobber med å få den fjernet. Selskapet oppfordrer kunder til å være forsiktige og rapportere mistenkelige apper eller sider de oppdager.