Flere land, inkludert Danmark og Canada, frykter at USA kan gjøre deres F-35 kampfly ubrukelige med et enkelt knappetrykk. Denne bekymringen oppsto etter at USA stoppet militærhjelpen til Ukraina, noe som skapte mistanke om en lignende kontrollmulighet for F-35 flyene solgt til flere NATO-stater.
Den tidligere danske forsvarssjefen har også reist spørsmål om beslutningen om å kjøpe F-35, og Portugal har droppet sine planer. Canada vurderer å kansellere sin bestilling på 88 fly.
Forslag om boikott av leveranser til F-35 har blitt lansert, men dette er vanskelig da produktene er amerikansk eiendom. Eksperter tviler på eksistensen av en «død-knapp», men frykten for amerikansk kontroll over programvaren vedvarer, og statsministeren i Danmark beskriver forholdet til USA som den verste krisen i etterkrigstiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge er prisgitt amerikansk velvilje for å holde sine F-35-kampfly operative, da de er avhengige av USA for reservedeler gjennom ordningen «Global Spares Pool». Dette systemet gir USA kontroll over hvem som får tilgang til deler, noe som har skapt debatt og bekymring i flere land. Blant annet har Danmark opplevd at deler lagret på dansk jord ble sendt til Israel. Flere norske selskaper bidrar til F-35-programmet ved å produsere deler. I Tyskland er det frykt for at et dårlig forhold til USA kan føre til mangel på reservedeler og systemoppdateringer, noe som understreker sårbarheten ved å være avhengig av amerikansk kontroll.
1 måned siden
Danske IT-eksperter advarer om at Danmark er svært avhengig av amerikansk teknologi, spesielt skytjenester. De frykter at landet kan lammes på bare en time hvis USA stenger disse tjenestene. Usikkerheten rundt tidligere forhold mellom USA og Europa forsterker bekymringen, og ekspertene anbefaler å vurdere en «plan B». Selv om det er vanskelig å endre eksisterende programvareløsninger raskt, understrekes behovet for å unngå økt avhengighet av én leverandør. Samtidig har flere dansker startet Facebook-grupper for å boikotte amerikanske varer.
1 måned siden
President Trump har kunngjort at USA utvikler et nytt kampfly, F-47, samtidig som bekymringer øker i Europa rundt USAs forpliktelser til å støtte F-35. Tyskland vurderer et krisemøte i frykt for at USA kan strupe tilgangen til reservedeler og programvareoppdateringer for F-35, noe som kan brukes som pressmiddel. Portugals forsvarsminister har uttalt at de revurderer avtalen om å kjøpe F-35. Eksperter påpeker at flere europeiske land har kapasitet til å utvikle egne kampfly, men at det vil koste mye penger. Utviklingen av F-47 betyr ikke nødvendigvis at F-35 fases ut med det første.
2 måneder siden
En konflikt mellom USA og Danmark om Grønland skaper bekymring for forholdet mellom USA og Europa. USAs utenriksminister hevder at USA har en legitim interesse i å overta Grønland, mens Danmark avviser et salg. En ekspert ved Forsvarets høgskole mener at konflikten kan skade forholdet mellom Europa og USA, og at Trump kan bruke tvangsdiplomati for å presse gjennom sine krav. Han frykter også at Trump kan kreve økte forsvarsbudsjetter fra NATO-land for å garantere sikkerhet, og at dette kan sette Norge i en vanskelig situasjon.
1 måned siden
Christian Tybring-Gjedde advarer om at Donald Trump kan stoppe Norge fra å levere våpen, spesielt luftvernsystemet Nasams, til Ukraina. Bekymringen kommer etter et krisemøte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité. Tybring-Gjedde frykter at amerikanske underleverandører kan bli hindret i å levere nødvendige komponenter, noe som vil lamme norsk våpeneksport. Han tolker Trumps handlinger som en reaksjon på tidligere kritikk fra Europa, og oppfordrer til forsiktighet med å kritisere ledere man er avhengig av.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
1 måned siden
Donald Trump stanser USAs militære hjelp til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets forsvarsevne. Ukraina har fylte våpenlagre, men er avhengig av fortsatt støtte fra vestlige land, spesielt for luftvern. Europa mobiliserer for å øke våpenproduksjonen og -leveransene, men er i stor grad avhengig av amerikanske våpensystemer. Mangelen på luftvern er en kritisk utfordring for Ukraina, som må prioritere hvilke områder som skal beskyttes. Det er usikkert om våpenleveransene som er på vei vil bli stanset, og om en mineralavtale kan endre situasjonen.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler til NRK at USAs stans i våpenhjelp er svært alvorlig for Ukraina, da amerikansk støtte har vært avgjørende for landets forsvar. Støre understreker at dette sender et alvorlig signal til både Ukraina, Europa og USA. Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité holder krisemøte etter Donald Trumps uttalelse om en midlertidig stans i våpenleveranser til Ukraina, etterfulgt av kritikk mot president Zelenskyj.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Trumps uttalelser og handlinger knyttet til Grønland, som signaliserer et brudd med den regelbaserte verdensorden USA har vært en garantist for. Trump har truet Danmark med militære konsekvenser for å få kontroll over Grønland, og har undergravd dansk styre gjennom både ord og handling. Dette skaper bekymring for USAs rolle som alliert, og for tilliten innad i NATO. Artikkelen peker også på at Trumps handlinger kan oppmuntre Russland og Kina, og at Norge må vurdere hvordan de skal støtte Danmark i en eventuell konflikt. Det stilles spørsmål ved om Trump vil bli stoppet av Kongressen, da han har støtte fra republikanerne.
1 måned siden
Et møte i Det hvite hus har skapt frykt for at USA vil kutte militær støtte til Ukraina, og i verste fall båndene til Europa og Nato. Eksperter mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv med et minimum av amerikansk støtte, og at konsekvensene kan bli betydelige for Ukraina, Sverige og Europas sikkerhet. Det er også bekymring for at USA kan trekke tilbake etterretningsstøtte og stenge tilgangen til Starlink, noe som vil svekke Ukrainas forsvarsevne.
1 måned siden
USA har stanset all militærhjelp til Ukraina etter en konflikt mellom president Trump og Zelenskyj. Statsminister Støre beskriver situasjonen som svært alvorlig for Ukraina, da amerikansk hjelp har vært essensiell i landets forsvarskamp. Stortinget har kalt inn til krisemøte for å diskutere situasjonen. En USA-ekspert kaller USAs handling en kolossal tabbe.