Norge er prisgitt amerikansk velvilje for å holde sine F-35-kampfly operative, da de er avhengige av USA for reservedeler gjennom ordningen «Global Spares Pool». Dette systemet gir USA kontroll over hvem som får tilgang til deler, noe som har skapt debatt og bekymring i flere land.
Blant annet har Danmark opplevd at deler lagret på dansk jord ble sendt til Israel. Flere norske selskaper bidrar til F-35-programmet ved å produsere deler.
I Tyskland er det frykt for at et dårlig forhold til USA kan føre til mangel på reservedeler og systemoppdateringer, noe som understreker sårbarheten ved å være avhengig av amerikansk kontroll.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Flere land, inkludert Danmark og Canada, frykter at USA kan gjøre deres F-35 kampfly ubrukelige med et enkelt knappetrykk. Denne bekymringen oppsto etter at USA stoppet militærhjelpen til Ukraina, noe som skapte mistanke om en lignende kontrollmulighet for F-35 flyene solgt til flere NATO-stater. Den tidligere danske forsvarssjefen har også reist spørsmål om beslutningen om å kjøpe F-35, og Portugal har droppet sine planer. Canada vurderer å kansellere sin bestilling på 88 fly. Forslag om boikott av leveranser til F-35 har blitt lansert, men dette er vanskelig da produktene er amerikansk eiendom. Eksperter tviler på eksistensen av en «død-knapp», men frykten for amerikansk kontroll over programvaren vedvarer, og statsministeren i Danmark beskriver forholdet til USA som den verste krisen i etterkrigstiden.
1 måned siden
President Trump har kunngjort at USA utvikler et nytt kampfly, F-47, samtidig som bekymringer øker i Europa rundt USAs forpliktelser til å støtte F-35. Tyskland vurderer et krisemøte i frykt for at USA kan strupe tilgangen til reservedeler og programvareoppdateringer for F-35, noe som kan brukes som pressmiddel. Portugals forsvarsminister har uttalt at de revurderer avtalen om å kjøpe F-35. Eksperter påpeker at flere europeiske land har kapasitet til å utvikle egne kampfly, men at det vil koste mye penger. Utviklingen av F-47 betyr ikke nødvendigvis at F-35 fases ut med det første.
1 måned siden
Rødt uttrykker bekymring for at USA har militærbaser i Norge hvor norske lover ikke respekteres, og frykter for Norges sikkerhet som småstat. Rødt mener Norge gir USA for stort fotfeste. Høyre avviser påstanden og understreker at USA ikke har baser i Norge hvor norske lover ignoreres. De mener det er viktigere enn noen gang å beholde alliansen med USA. MDG støtter også samarbeidet og mener Norge er avhengig av støtten fra både NATO og USA.
3 måneder siden
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell uttrykker bekymring over USAs midlertidige stans i bistand, som kan få dramatiske konsekvenser. Han påpeker at flere land har kuttet i sine bistandsbudsjetter, men at USAs pause er spesielt alvorlig da de står for over halvparten av verdens nødhjelp. Solhjell understreker at norske hjelpeorganisasjoner vil merke kuttet, samtidig som USA fortsetter å sende våpen til Israel. Han håper at USA vil fortsette å være en tung bistandsaktør, da det er i deres interesse å bidra til global stabilitet og dempe konflikter. Solhjell trekker frem samarbeid innen global helse, matsikkerhet og energi som viktige områder.
2 måneder siden
En konflikt mellom USA og Danmark om Grønland skaper bekymring for forholdet mellom USA og Europa. USAs utenriksminister hevder at USA har en legitim interesse i å overta Grønland, mens Danmark avviser et salg. En ekspert ved Forsvarets høgskole mener at konflikten kan skade forholdet mellom Europa og USA, og at Trump kan bruke tvangsdiplomati for å presse gjennom sine krav. Han frykter også at Trump kan kreve økte forsvarsbudsjetter fra NATO-land for å garantere sikkerhet, og at dette kan sette Norge i en vanskelig situasjon.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
18 dager siden
En samarbeidsavtale mellom Norge og USA om handel med kritiske mineraler har skapt bekymring blant erfarne politikere. De frykter at avtalen kan gi USA for stor innflytelse over norske mineralressurser, særlig med tanke på Donald Trumps interesse for å sikre slike ressurser. Det foreslås å etablere et statlig eierselskap for å sikre norsk kontroll og utvikling av mineralforekomstene, spesielt på Fensfeltet. Kritikere advarer mot å gjenta feilgrep fra strøm-politikken, der nasjonale fordeler ble gitt bort, og understreker behovet for å beskytte norske interesser. Det uttrykkes også bekymring for USAs pålitelighet som alliert, spesielt under en potensiell Trump-administrasjon, med henvisning til hans holdninger til NATO og autokratiske ledere.
1 måned siden
Danske IT-eksperter advarer om at Danmark er svært avhengig av amerikansk teknologi, spesielt skytjenester. De frykter at landet kan lammes på bare en time hvis USA stenger disse tjenestene. Usikkerheten rundt tidligere forhold mellom USA og Europa forsterker bekymringen, og ekspertene anbefaler å vurdere en «plan B». Selv om det er vanskelig å endre eksisterende programvareløsninger raskt, understrekes behovet for å unngå økt avhengighet av én leverandør. Samtidig har flere dansker startet Facebook-grupper for å boikotte amerikanske varer.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
17 dager siden
Regjeringen har inngått en avtale som gir USA mulighet til å skyte opp raketter fra Andøya Spaceport, noe Rødt kritiserer sterkt. De mener det er uklokt å gi USA et større fotfeste i Norge, spesielt sett i lys av EUs ønske om å begrense handel med amerikanske våpenprodusenter. Høyre på sin side argumenterer for at samarbeid med USA er nødvendig for å styrke norsk romindustri. Avtalen beskrives som viktig for norsk romvirksomhet og forholdet til USA, men Rødt frykter økt spenning i nordområdene og mener den undergraver Norges tradisjonelle lavspenningspolitikk.
18 dager siden
En kronikk i Dagens Næringsliv argumenterer for at Norge bør unngå å kjøpe fregatter fra USA for å redusere avhengigheten, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs rolle i NATO. Sikkerhetsekspert Janne Haaland Matlary mener Norge bør satse på europeisk samarbeid og en helgarderingsstrategi ved å spre investeringene. Forsvarsminister Tore O. Sandvik avviser imidlertid å utelukke USA som leverandør, og understreker at USA er en viktig alliert. Han fremhever også betydningen av gjenkjøpsavtaler og dypere samarbeid med leverandørlandene. Både Matlary og Sandvik understreker behovet for at Europa standardiserer militært utstyr for å styrke forsvarssamarbeidet og øke effektiviteten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.