Norske lakseoppdrettere overskred lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men kun fire tilfeller resulterte i straff. Mattilsynet påpeker at oppdretterne ofte er for dårlig forberedt og mangler tilstrekkelig beredskap, noe som fører til økt smittefare for villaks.
Selv om grensen for lakselus ble satt i 2017, har økningen av fisk i sjøen bidratt til et høyere lusetrykk.
Mattilsynet understreker at manglende kontroll på lusesituasjonen kan få konsekvenser for oppdretternes muligheter for videre vekst, men at de ikke har myndighet til å gripe inn i selve driftstillatelsene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
4 måneder siden
I 2024 har 93 256 oppdrettslaks rømt fra norske anlegg, det høyeste antallet siden 2019. Fiskeridirektoratet mistenker at det reelle tallet er enda høyere. Den største enkelthendelsen involverte 65 000 laks fra Mowis anlegg i Meløy. De fleste rømmingene skjer under arbeidsoperasjoner, ofte på grunn av teknisk svikt eller feil bruk av utstyr. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de kan blande seg og endre genetikken. Sjømatnæringen har en nullvisjon for rømming for å beskytte villaksen, men Mowi beklager årets rømmingstall.
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
2 dager siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
3 måneder siden
SSB melder om rekordlav villaksfangst i norske elver, med en nedgang på 36 prosent fra året før. Norske Lakseelver beskriver situasjonen som en eksistensiell krise for villaksen, spesielt på Vestlandet og i Midt-Norge. I fjor sommer ble 33 elver stengt på grunn av lite fisk. Oppdrett av laks i åpne merder og klimaendringer, som fører til mer lakselus, er de største truslene. Sjømat Norge avviser at nedgangen kun skyldes norsk oppdrett, og viser til at tilbakegangen er størst i Østersjøen. Likevel erkjenner de at næringen har et ansvar.
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett, med mål om å balansere verdiskaping og bærekraft. Bakgrunnen er at oppdrettsnæringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og negativ påvirkning på villaksbestanden. Fiskeriministeren understreker at situasjonen for villaksen er svært alvorlig. Oppdrettere har investert i ny teknologi for å løse problemene, men er også pålagt grunnrenteskatt. Meldingen vil inneholde nye regler, blant annet en avgift på tapt fisk.
20 dager siden
Utenlandske vogntog skaper trafikale problemer i Finnmark, noe som fører til at flere store oppdrettsselskaper nå stiller krav til transportørene. Lerøy Seafood kontrollerer vogntogene og nekter å laste fisk dersom de ikke er tilstrekkelig utstyrt for vinterforhold. Statens vegvesen oppfordrer bedriftene til å ta ansvar og velge seriøse aktører. Cermaq bekrefter også at de har strenge krav, men erkjenner at det kan oppstå glipp i forbindelse med underleverandører. Havøysund fisk har foreløpig ingen rutiner for å sjekke vogntogene, men er åpen for å innføre dette.
3 måneder siden
Rundt 15.000 laks rømte fra Lerøys oppdrettsanlegg Sandholmane i Aukra kommune. Laksen, som veier rundt 1,5 kg, hadde tidligere fått påvist virussykdommen PD og bakteriesykdommen vintersår, men skal være i god form. Lerøy beklager hendelsen og har iverksatt tiltak for å begrense konsekvensene, inkludert dialog med myndighetene. Selskapet understreker at de jobber for å unngå slike hendelser, men rømming av oppdrettslaks er en kjent trussel mot villaksbestanden, da den kan endre villaksens genetikk og spre sykdom. I tillegg ble laksefisket i flere elver stanset i sommer på grunn av lite villaks.
4 måneder siden
En kartlegging viser at 29 oppdrettsselskaper i Norge satser på landbasert oppdrett som svar på miljøutfordringer i sjøbasert oppdrett. Rømming og lakselus er hovedårsaker til denne trenden. Bue Salmon har fått godkjent en konsesjon for et anlegg på 50 000 tonn, som vil være et av de største i landet. Flere selskaper planlegger store anlegg, men mangler finansiering. Landbasert oppdrett krever store arealer og medfører inngrep i naturen, noe som bekymrer miljøorganisasjoner. Totalt er det delt ut konsesjoner for over 300.000 tonn landbasert oppdrett i Norge.