NORCE gjennomfører et forskningsprosjekt i Nidelva i Arendal, der de fester lakselus på 1000 laksesmolt for å undersøke hvor mye lus smolten tåler. Elveeigarlaget er kritisk til prosjektet, da de frykter det vil redusere laksebestanden og at de ikke har blitt tilstrekkelig involvert i planleggingen.
Statsforvaltaren beklager mangelen på involvering og lover forbedring. NORCE mener Nidelva er et ideelt sted for prosjektet på grunn av lite oppdrett og nærhet til nødvendige fasiliteter.
Resultatene vil først være klare når laksen kommer tilbake for å gyte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Salmars initiativ Salmon Living Lab, et kunnskapssenter for bedre dyrevelferd innen oppdrett, er fortsatt i planleggingsfasen ett år etter lanseringen. Selv om 500 millioner kroner er avsatt i samarbeid med Cargill, er innholdet i senteret og dets plassering fortsatt uavklart. Det første prosjektet omhandler hvorfor stillehavslaks er mer motstandsdyktig mot lakselus, men detaljer er ikke offentliggjort. NMBU er en rådgivende partner, men konkrete prosjekter og finansiering gjenstår å avklare. Målet er å fremskynde forskningsresultater og implementere dem raskere i oppdrettsnæringen.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
26 dager siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal tillot dumping av tunnelmasse i Borgundfjorden under torskens gyteperiode, til tross for advarsler fra Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet. Utslipp oppstod da siltgardinene sviktet, noe som førte til at prosjektet ble midlertidig stoppet. Miljøvernere og fiskere uttrykker bekymring for skader på torskeegg og annet marint liv, og krever at prosjektet stoppes inntil det finnes en bedre løsning. Statens vegvesen jobber nå med å revidere planene for å fortsette utfyllingen i juni, mens Statsforvalteren mener hendelsen ikke har skapt vesentlig trøbbel for gytingen. Havforskningsinstituttet er uenig og mener området som fylles ut er et viktig gyteområde.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
25 dager siden
Havforskningsinstituttet (HI) er bekymret for villaksbestanden i Etneelva, da overvåkning viser en overvekt av små hannlaks og få hunnlaks, noe som kan redusere gytingen. Forskerne mener villaksen sliter i sjøen grunnet dårlig mattilgang og påvirkning fra rømt oppdrettslaks. Antall rømminger av oppdrettslaks har økt, noe som forverrer situasjonen. Feltstasjonen i Etneelva bruker avansert teknologi for å overvåke bestanden, og resultatene kan være relevante for andre lakseelver med lignende utfordringer. Villaksen ble rødlistet i 2021, og flere elver ble stengt i 2023 på grunn av lite fisk.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
20 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
4 måneder siden
Jon Nikolaisen, kommunestyrerepresentant i Porsanger, foreslår å endre navnet på kommunesenteret Lakselv til «Elv» som en symbolsk handling for å rette oppmerksomhet mot villaksens kritiske situasjon. Han frykter at oppdrettsnæringens åpne merder kan føre til massiv laksedød, slik det har skjedd på Vestlandet og i Midt-Norge. Forslaget støttes av generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, som mener tiltak for å beskytte villaksen haster. Oppdrettsnæringens interesseorganisasjon, Sjømat Norge, avviser imidlertid at næringen alene kan klandres for problemene. Kommunestyret skal behandle saken tirsdag, og resultatet av avstemningen er foreløpig ikke kjent.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
1 måned siden
Norske lakseoppdrettere overskred lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men kun fire tilfeller resulterte i straff. Mattilsynet påpeker at oppdretterne ofte er for dårlig forberedt og mangler tilstrekkelig beredskap, noe som fører til økt smittefare for villaks. Selv om grensen for lakselus ble satt i 2017, har økningen av fisk i sjøen bidratt til et høyere lusetrykk. Mattilsynet understreker at manglende kontroll på lusesituasjonen kan få konsekvenser for oppdretternes muligheter for videre vekst, men at de ikke har myndighet til å gripe inn i selve driftstillatelsene.
1 måned siden
Laksebransjen er i konflikt med Normprisrådet for laks, fordi de mener skattegrunnlaget fastsettes på feil premisser. Oppdrettere argumenterer med at rådet overser lokale forhold og nødvendige investeringer, som biosikkerhet. De ønsker heller å skatte på faktisk salgspris. Høyre har foreslått å avvikle ordningen, men får trolig ikke flertall i Stortinget. Normprisrådet mener de forhindrer manipulering av priser gjennom internprising, og at Skatteetaten vanskelig kan kontrollere faktiske priser uten deres data.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.