Artikkelen fremhever fem positive utviklingstrekk i verden i 2024, ifølge Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. Forbedret værvarsling har redusert dødsfall fra tyfoner, spesielt i Bangladesh, der et lignende uvær tidligere krevde hundretusener av liv.
I Tanzania har mødre- og spedbarnsdødeligheten falt markant, delvis takket være norsk bistand. Fredsavtalen i Tigray, Etiopia, har holdt i to år, og nødhjelp har nådd millioner av mennesker i konfliktområder.
I tillegg reduseres luftforurensningen i Sørøst-Asia gjennom bruk av renere teknologi og mindre kullkraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr. Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100.000 fødsler, under FNs bærekraftsmål. Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
1 måned siden
Bård Vegar Solhjell går av som direktør i Norad etter fem år for å bli administrerende direktør i Fornybar Norge, ifølge en pressemelding fra regjeringen. Solhjell har tidligere vært miljøvernminister, kunnskapsminister, stortingsrepresentant for SV og generalsekretær i WWF Verdens naturfond. Solhjell uttaler at utvikling av fornybar energi er avgjørende for klima, industri, energisikkerhet og lavere priser. Utviklingsminister Åsmund Aukrust takker Solhjell for hans arbeid med å videreutvikle Norad.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
1 måned siden
I en tid preget av uro og negative nyheter, gir artikkelen ti grunner til å fokusere på positive nyheter og fremskritt. Thea Maubach-Vindenes fra Verdens beste nyheter understreker at det er viktig å se fremskritt for å motvirke apati og nyhetsvegring, og trekker frem positiv utvikling innen utdanning, klima og sykdomsbekjempelse. Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes påpeker at våren og lysere tider påvirker oss positivt, og at kriser kan styrke mellommenneskelige relasjoner. Overlege Espen Rostrup Nakstad råder folk til å fokusere på det de kan påvirke og nyte positive avbrekk. Artikkelen konkluderer med at bevissthet rundt egne valg, vissheten om at engasjement nytter og menneskets motstandskraft kan hjelpe.
4 måneder siden
Til tross for at 2024 er det varmeste året som er målt, og bruken av fossilt brennstoff er rekordhøy, finnes det positive klimanyheter. Investeringene i fornybar energi er dobbelt så høye som i fossilt brennstoff, og elbilsalget øker, spesielt i Norge. Aktivister vinner klimasøksmål mot stater, og Danmark har innført en CO₂-avgift på jordbruket. I tillegg har prisen på batterier sunket, og avskogingen i Amazonas er redusert. Flere storbyer tilpasser seg også et varmere klima med tiltak som grønne områder og bedre varslingssystemer.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstenging forsvarer Erna Solberg beslutningen, og mener den reddet liv. Hun fremhever at Norge kom bedre ut av pandemien enn mange andre land, med færre dødsfall og tilfeller av long-covid. Samtidig innrømmer Ingvild Kjerkol, som overtok som helseminister senere i pandemien, at de siste tiltakene mot omikronvarianten var for strenge. Dagens helseminister, Jan Christian Vestre, mener Norge nå er bedre forberedt på en ny pandemi, men understreker behovet for kontinuerlig forbedring av kunnskapssystemet for krisehåndtering.
2 måneder siden
I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet. Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021. Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.
20 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever en positiv utvikling i ventetidstallene for helsevesenet etter innføringen av Ventetidsløftet i mai 2024. Antallet personer som venter på helsehjelp har sunket betydelig, og ventetiden for de som venter har også gått ned. Spesielt trekkes frem suksessen ved lungemedisinsk avdeling på Ahus, som har redusert ventetidene gjennom målrettede tiltak. Selv om den gjennomsnittlige ventetiden for påbegynt helsehjelp har økt med fire dager, understreker Vestre at den store innsatsen har ført til kortere ventetider for de som fortsatt venter, og at det fortsatt er en stor jobb å gjøre for å forbedre ventetidene i hele helsevesenet.
2 måneder siden
For første gang er det registrert en nedgang i dødeligheten i norske lakseoppdrett. Veterinærinstituttet rapporterer at 15,4 prosent av laksen i oppdrettsanleggene døde i 2024, sammenlignet med 16,7 prosent i 2023. Nedgangen er mest markant på Vestlandet, særlig i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, selv om Nordmøre og Sør-Trøndelag fortsatt hadde den høyeste dødeligheten. Til tross for dette positive skrittet, understreker Veterinærinstituttet at regjeringens mål er en dødelighet på kun 5 prosent.
4 måneder siden
Gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp i Norge var 75 dager i november, det samme som i november året før. Dette er en nedgang på fire dager fra gjennomsnittet for 2023. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener dette indikerer en positiv trend mot målet om å redusere ventetidene til nivået før pandemien i 2025. Antall personer som venter på helsehjelp har også gått ned med 16 300 siden november i fjor, selv om ventetiden i starten av året var lengre enn året før.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer 25 tips for et bedre liv i 2025, med fokus på enkle og rimelige grep. Rådene inkluderer bruk av digitale hjelpemidler, pusteteknikker, naturopplevelser og endringer i tankesett. Eksperter innen friluftsliv, medisin, sosialantropologi og trening deler sine perspektiver på hvordan man kan redusere stress, forbedre relasjoner, øke hverdagsaktivitet og finne glede i hverdagen. Artikkelen understreker også viktigheten av søvn, kosthold, avkobling, relasjoner og regelmessig bevegelse for et balansert liv.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
2 måneder siden
Artikkelen markerer femårsdagen for Norges første bekreftede koronatilfelle, som ble oppdaget i Tromsø. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen reflekterer over pandemihåndteringen og mener ting burde vært gjort annerledes, spesielt med tanke på beredskap og ivaretakelse av personalet. Intervjuer med innbyggere gir et innblikk i hvordan pandemien påvirket hverdagen, fra usikkerhet og isolasjon til kvalitetstid med familien. Flere har tatt med seg nye vaner, som bedre håndhygiene, inn i hverdagen etter pandemien. Kristoffersen understreker at samfunnet er bedre forberedt på lignende situasjoner i fremtiden.