I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet.
Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021.
Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
For første gang er det registrert en nedgang i dødeligheten i norske lakseoppdrett. Veterinærinstituttet rapporterer at 15,4 prosent av laksen i oppdrettsanleggene døde i 2024, sammenlignet med 16,7 prosent i 2023. Nedgangen er mest markant på Vestlandet, særlig i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, selv om Nordmøre og Sør-Trøndelag fortsatt hadde den høyeste dødeligheten. Til tross for dette positive skrittet, understreker Veterinærinstituttet at regjeringens mål er en dødelighet på kun 5 prosent.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
20 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett, med mål om å balansere verdiskaping og bærekraft. Bakgrunnen er at oppdrettsnæringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og negativ påvirkning på villaksbestanden. Fiskeriministeren understreker at situasjonen for villaksen er svært alvorlig. Oppdrettere har investert i ny teknologi for å løse problemene, men er også pålagt grunnrenteskatt. Meldingen vil inneholde nye regler, blant annet en avgift på tapt fisk.
19 dager siden
En ny havbruksmelding fra regjeringen skal premiere de oppdretterne som har lavest miljøpåvirkning og best dyrevelferd. Meldingen legger opp til å vrake det såkalte trafikklyssystemet, og innføre et kvotesystem for lakselus og en avgift for død eller rømt oppdrettsfisk. Flere kommuner er avhengig av inntektene fra havbruksfondet for å unngå underskudd. Sjømatbedriftene er skuffet over at meldingen ikke nevner null- og lavutslipp.
4 måneder siden
I 2024 har 93 256 oppdrettslaks rømt fra norske anlegg, det høyeste antallet siden 2019. Fiskeridirektoratet mistenker at det reelle tallet er enda høyere. Den største enkelthendelsen involverte 65 000 laks fra Mowis anlegg i Meløy. De fleste rømmingene skjer under arbeidsoperasjoner, ofte på grunn av teknisk svikt eller feil bruk av utstyr. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de kan blande seg og endre genetikken. Sjømatnæringen har en nullvisjon for rømming for å beskytte villaksen, men Mowi beklager årets rømmingstall.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
2 måneder siden
Laksegiganten Salmar rapporterte et driftsresultat på 1,49 milliarder kroner i fjerde kvartal, en nedgang fra 2,19 milliarder kroner året før. Til tross for resultatnedgangen foreslår styret et utbytte på 2,9 milliarder kroner til aksjonærene. Selskapet beskriver fjerde kvartal som avslutningen på et utfordrende år, men ser lysere på 2025 og opprettholder guidingen på 294.000 tonn. Salmar slaktet 73.800 tonn laks, noe som var under forventningene. Aksjen har steget nesten syv prosent siden årets start, og Gustav Witzøes familie eier rundt 45 prosent av selskapet.
2 måneder siden
Nærmere 30.000 oppdrettslaks rømte fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter skade på en merd. Fiskeridirektoratet har startet tilsyn og selskapet har satt i gang gjenfangst, men kun fire laks er samlet inn via dusørfiske. Fisken som var igjen i merden er flyttet, og merden er fjernet. Mowi vil undersøke årsaken til hendelsen. Samtidig melder selskapet om rekordresultater for 2024 med høyere inntekter og slaktevolumer enn noen gang tidligere.
17 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.