En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg.
Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger.
Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
2 måneder siden
For første gang er det registrert en nedgang i dødeligheten i norske lakseoppdrett. Veterinærinstituttet rapporterer at 15,4 prosent av laksen i oppdrettsanleggene døde i 2024, sammenlignet med 16,7 prosent i 2023. Nedgangen er mest markant på Vestlandet, særlig i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, selv om Nordmøre og Sør-Trøndelag fortsatt hadde den høyeste dødeligheten. Til tross for dette positive skrittet, understreker Veterinærinstituttet at regjeringens mål er en dødelighet på kun 5 prosent.
2 måneder siden
I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet. Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021. Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
22 dager siden
En skadelig alge, «Pseudochattonella», som har forårsaket fiskedød i Danmark, er på vei mot norskekysten. Fiskeridirektoratet har sendt ut varsel til oppdrettere, mens en havforsker uttrykker et forsiktig håp om at værendringer kan begrense spredningen. Algene spres via havstrømmer og vind, noe som gjør situasjonen uforutsigbar. Oppdrettsfisk er spesielt utsatt, og det tas prøver utenfor Arendal for å overvåke utviklingen. De kommende dagene vil være avgjørende for å fastslå om algen vil ramme Sørlandskysten.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
21 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
6 dager siden
Veterinærinstituttet avviser at fugleinfluensa var årsaken til massedøden av sjøfugler i Nord-Troms høsten 2023. I stedet peker de på sildefisket i fjordene som hovedårsak, der måkene druknet i notene under fisket. Obduksjoner viste at fuglene var fulle av sildolje i fjærdrakten og druknet, ikke smittet av fugleinfluensa. Observasjoner fra forskere og fiskere bekrefter store mengder døde sjøfugler i notene, til tross for forsøk på å skremme dem bort. Fiskebåter over 15 meter har unntak fra forbudet mot notfiske innenfor fjordlinjene, noe som bidrar til problemet. Rapporteringen av døde sjøfugler i forbindelse med fiskeri er svært lav, og det antas at det er mørketall. Norges Fiskarlag ønsker fortsatt unntak for fiskebåtene og oppfordrer til bedre rapporteringsrutiner. Fiskeridirektoratet jobber med nye regler for rapportering av bifangst av sjøfugl.
4 måneder siden
Over 335.000 oppdrettslaks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg på Vinnalandet i Hammerfest som følge av manetangrep. Perlesnormaneter har skapt problemer for flere av selskapets anlegg i høst. Mattilsynet observerte svært høy dødelighet og skadet fisk under et tilsyn i november. Til tross for omfattende tiltak fra Grieg Seafood, har de ikke klart å få kontroll over situasjonen. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget.
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg Vinnalandet i Hammerfest, som følge av et omfattende manetangrep. Perlesnormaneter har skapt store problemer for oppdrettsselskapet, som har forsøkt å håndtere situasjonen med døgnbemanning og ekstra ressurser. Til tross for disse tiltakene, har ikke Grieg Seafood klart å få kontroll over dødeligheten. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget. Selskapet har hatt problemer med maneter også ved andre anlegg i høst.