En pasient retter kritikk mot mattilbudet ved norske sykehus, som hun mener i hovedsak består av ultraprosessert mat. Hun beskriver tilbudet som «aktiv dødshjelp», og påpeker at det er vanskelig for pasienter og pårørende å spise sunt for å opprettholde god livskvalitet.
Kritikken stiller spørsmål ved hvorfor sykehus tilbyr usunn mat når kroppen trenger næring for å restituere.
Helsedirektoratet og Oslo Universitetssykehus har blitt forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
3 måneder siden
Evy Denton (81), en hjertesyk veganer, er misfornøyd med mattilbudet på Akershus universitetssykehus (Ahus). Hun opplever at frokosten er ensformig og ikke tilfredsstillende, og at hun ikke alltid får vegansk varmmat. Evy har kontaktet Dagbladet for å sette søkelys på problemet. Ahus erkjenner at det er rom for forbedring og jobber med å øke kunnskapen om tilpasset kosthold blant sine ansatte. Sykehuset følger Helsedirektoratets anbefalinger, men har mangler i det veganske tilbudet til frokost. Evy ønsker et bedre vegansk tilbud med mulighet for å velge måltider. Hun mener mat er essensielt for å bli frisk, spesielt på et sykehus.
2 måneder siden
Pårørende har rettet kritikk mot Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) etter at Tone Alice døde som følge av vold fra en medpasient på en psykiatrisk avdeling. De etterlatte krever full klarhet i hendelsesforløpet og stiller spørsmål ved om sykehuset har forsømt sin plikt til å gi forsvarlig helsehjelp til både avdøde og siktede. Det stilles også spørsmål om siktedes plassering på avdelingen og oppfølgingen han fikk. Under fengslingsmøtet ble det sådd tvil om siktedes tilregnelighet, og statsadvokaten vurderer overføring til tvungent psykisk helsevern. I tillegg vurderer de etterlatte å reise sivile søksmål mot UNN for å få oppreisning.
1 måned siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer barnebuffeten på Kiel-ferja for å kun tilby usunn mat, og mener foreldre er skyld i at barn spiser usunt. Ernæringsrådgiver Thea Falck støtter kritikken og mener barn kan spise det samme som voksne, og reagerer på barnemenyer som ofte består av pommes frites, pølser og nuggets. Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo, svarer at de fjernet grønnsaker fra barnemenyen grunnet matsvinn, men vil tilby det på forespørsel. Color Line påpeker at barnebuffeten er et tillegg til den vanlige buffeten, hvor sunne alternativer er tilgjengelig.
1 måned siden
Coop Mega tilbyr store rabatter på usunne matvarer som godteri og snacks gjennom sitt kronemarked, noe som har fått kritikk fra ernæringsrådgiver Helene Ragnhild Sollie. Hun mener slike tilbud bidrar til økt sukkerinntak og fremmer konsumet av ultraprosessert mat. Sollie etterlyser flere tilbud på frukt, grønnsaker og rene råvarer, og uttrykker bekymring for at billig, usunn mat kan føre til et dårligere kosthold i befolkningen. Coop forsvarer kampanjen ved å fremheve at kronemarkedet har et variert utvalg som appellerer til ulike kundegrupper, inkludert ferskvarer, sjømat og grønnsaker.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye matprisene i Norge og etterlyser en forklaring fra matvarekjedene om hvordan de fastsetter priser og tilbud. Prisene har steget kraftig de siste årene, og Konkurransetilsynet har bøtelagt flere kjeder for ulovlig prissamarbeid. Forfatteren hevder at matbutikkene bruker lokkepriser og villedende tilbud for å lure kundene, og at de konkurrerer mer om medlemsprogrammer enn om å tilby lave priser. Det understrekes at sunn mat bør være tilgjengelig og rimelig for alle, og at dagens situasjon bidrar til usunne kostholdsvalg.
2 måneder siden
En pasient ved et sykehjem i Moss døde etter å ha blitt servert feil type mat. Pasienten hadde svelgevansker og skulle kun ha most mat, men en vikar ga vedkommende mat som ikke var tilpasset dette. Pasienten satte maten i halsen og ble fraktet til sykehus, hvor døden ble konstatert. Hendelsen er meldt til Statsforvalteren, og en avviksmelding peker på brudd på sykehjemmets rutiner som en medvirkende årsak. Ledelsen betegner hendelsen som en menneskelig svikt og avventer å kommentere saken ytterligere til den er ferdigbehandlet av Statsforvalteren.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hvordan kostholdsvalg påvirkes av pris, og at mange ikke har råd til å spise sunt. Usunn mat er ofte billigere, noe som fører til dårligere helse og økende fedme i befolkningen. Forfatteren kritiserer politikernes manglende tiltak for å gjøre sunn mat mer tilgjengelig, som for eksempel sunn skatteveksling, og etterlyser en politikk som gir alle en reell mulighet til å velge sunnere alternativer. Fjerningen av sukkeravgiften trekkes frem som et skritt i feil retning.
3 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
2 måneder siden
Pasient- og brukerombudet rapporterer om økende misnøye blant pasienter, som opplever at fastlegetjenesten prioriterer effektivitet fremfor kvalitet. Mange pasienter opplever at de ikke får tatt opp alle sine helseproblemer under en legetime, og må bestille nye timer. Dette underbygges av plakater på legekontorer som oppfordrer til å kun diskutere én problemstilling per konsultasjon. En fastlege og forsker mener dagens finansieringsmodell bidrar til problemet. Lederen for Norsk forening for allmennmedisin er uenig i kritikken, og mener tall viser at kvaliteten på fastlegetjenesten er god.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den vanskelige debatten om dødshjelp i Norge, etter at TV 2 har avdekket useriøse aktører som tilbyr assistert selvmord. Det understrekes at selv om mange er positive til dødshjelp, er det viktig å diskutere etiske aspekter og sikre gode palliative tilbud. Flere land tillater dødshjelp under strenge kriterier, men helsepersonell er generelt skeptiske. Artikkelen argumenterer for at helsevesenet må forbedre lindring i livets sluttfase, og at spørsmålet om dødshjelp må diskuteres åpent.