En lovendring er vedtatt for å gjøre det lettere å tvangsinnlegge pasienter i psykiatrien, etter at en tidligere lov fra 2017 gjorde dette vanskeligere. Endringen senker beviskravet for manglende beslutningskompetanse fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig».
Influenser Yrja Oftedahl, som selv har erfaring med psykose, støtter endringen og mener den vil forhindre omsorgssvikt. Politikere som Bård Hoksrud (FrP) støtter også lovendringen, men understreker at det er et behov for evaluering.
Rådet for psykisk helse er positive og håper endringene vil evalueres om to år for å sikre at intensjonen oppfylles.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Stortinget har vedtatt endringer i pasientrettighetsloven og psykisk helsevernloven, som forenkler tvangsinnleggelse av psykisk syke ved å senke beviskravet for manglende beslutningskompetanse. Målet er å hjelpe pasienter som ikke innser sitt behov for hjelp. Pårørendes rettigheter styrkes, spesielt ved omsorgsansvar for barn. Mental Helse frykter økt bruk av tvang, mens pårørende som Sara Henriksen, som mistet sin mor, håper lovendringen kan redde liv. Helseministeren understreker balansen mellom selvbestemmelse og nødvendig helsehjelp. Regjeringen skal evaluere bruken av tvang innen tre år.
17 dager siden
Senterpartiet ser ut til å sikre flertall for samtykkeloven i Stortinget etter et landsmøtevedtak. Loven krever samtykke til seksuell omgang. Sp har tidligere vært skeptisk og fryktet juridiske gråsoner. Høyre mener loven kan svekke rettssikkerheten, mens advokater advarer om at den nye loven kan føre til vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Regjeringen ønsker å fjerne minstestraffen på tre år i voldtektssaker for å få et riktigere straffenivå.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en endring i nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven for å gjøre det lettere for dyreeiere å beskytte husdyr mot rovdyrangrep. Bakgrunnen er en dom mot en reineier som skjøt bjørn, en sak som førte til stor debatt om tolkningen av nødverge. Den nye loven endrer terskelen fra «umiddelbart forestående» til «overveiende sannsynlig at et angrep er nært forestående». Politikere og jurister mener dette vil sikre en mer rettferdig vurdering i lignende saker, og at den tidligere dommen trolig ikke ville blitt utfallet med den nye lovteksten. Lovendringen trer i kraft 1. april.
19 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
1 måned siden
Senterpartiet skal stemme over et forslag om generell bevæpning av politiet på sitt landsmøte. Partileder Vedum har snudd i saken og støtter nå bevæpning, med henvisning til innspill fra politiet selv. Argumentene for inkluderer en økning i antall oppdrag knyttet til psykisk helse. Motstandere, som Kjersti Toppe, frykter at generell bevæpning vil skade tilliten til politiet og mener at bedre psykisk helsevern er en bedre løsning. Flere partier, inkludert Høyre og KrF, støtter nå bevæpning, noe som kan føre til et flertall i Stortinget og en rask implementering.
4 måneder siden
Sykehuset Østfold har vedtatt å holde Åsebråten barne- og ungdomspsykiatriske klinikk åpen i helgene fra 2025, samt opprette tre nye døgnplasser. Dette skjer etter sterk kritikk fra pårørende, TV 2 og en rapport fra Statsforvalteren. Kritikken omhandler tidligere helgestengninger som førte til at tvillingene Mina og Mille ble sendt til barnevernsinstitusjoner, og at ansatte varslet om uforsvarlig praksis allerede i 2019. Sykehuset erkjenner at saken har gjort det lettere å prioritere tiltakene, og at det har vært en økning i henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien siden 2019.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker å gjøre det enklere for politiet å inndra verdier fra kriminelle ved å senke beviskravet. I dag må det være bevist utover enhver rimelig tvil at verdier stammer fra kriminell virksomhet, men med lovendringen vil det være tilstrekkelig med alminnelig sannsynlighetsovervekt. Politiet inndro i fjor verdier for en halv milliard kroner, og Økokrim har som mål å øke dette til 1 milliard kroner årlig. Det foregår nå et inndragningsløft i politiet med flere spesialetterforskere og en styrket inndragningsenhet. Politiet beslaglegger både eiendom og luksusgjenstander som vinkjellere og musikkanlegg.
1 måned siden
Senterpartiet vurderer å innføre generell bevæpning av politiet under sitt landsmøte. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har endret sitt syn og støtter nå forslaget, med henvisning til støtte fra politiet. Argumentene for inkluderer et økende antall oppdrag knyttet til psykisk helse, der politiet håndterer stadig flere situasjoner. Motstandere frykter at generell bevæpning vil svekke tilliten til politiet og etterlyser forbedringer innen psykisk helsevern. Høyre og KrF støtter allerede bevæpning, noe som kan føre til flertall på Stortinget dersom Senterpartiet vedtar det samme.
1 måned siden
Senterpartiet har snudd og vedtatt å støtte generell bevæpning av politiet, etter at tidligere justisminister Emilie Enger Mehl endret sin tidligere motstand. Vedtaket kommer etter at Mehl har fått «trygghet» for at det er riktig å gå inn for generell bevæpning nå, grunnet endringer i samfunnet som økt kriminalitet og flere psykiatrioppdrag for politiet. Motstandere i partiet, som Kjersti Toppe, frykter at dette vil gi politiet et «militært preg» og mener at psykisk helsevern heller bør styrkes. Med Senterpartiets støtte er det nå flertall på Stortinget for generell bevæpning. Mehls politiske fremtid er usikker, og hun vil vurdere andre karriereveier om hun ikke blir gjenvalgt.
23 dager siden
Rusorganisasjonen Preventio frykter at fast bevæpning av politiet vil føre til lavere terskel for våpenbruk, særlig mot rusavhengige og psykisk syke. De etterlyser kunnskap om at bevæpning øker tryggheten, og mener helsehjelp må prioriteres. Arbeiderpartiets støtte indikerer et flertall på Stortinget for fast bevæpning.
19 dager siden
Høyre har lagt frem et forslag i Stortinget om å endre alkoholloven, slik at kommunene selv kan regulere alkoholbruk på offentlig sted. Dette skjer etter signaler fra Arbeiderpartiet om en mulig åpning for å tillate alkohol i visse parker. Høyre argumenterer med at det nåværende lovverket fører til at mange uvitende bryter loven hver sommer, og ønsker en lovendring som bedre samsvarer med folks oppfatning av hva som er akseptabelt. Selv om Høyres ideal er å fjerne forbudet helt, ser de kommunalbestemmelse som et viktig første skritt. Forslaget skal debatteres i Stortinget før sommeren.
3 måneder siden
Høyres nestleder Henrik Asheim har endret sitt syn og støtter nå generell bevæpning av politiet. Han begrunner dette med et endret trusselbilde, der politiet oftere møter terroraksjoner og psykisk syke som kan utgjøre en fare. Asheim tilhører mindretallet i Høyre, men håper å få flertall for forslaget på partiets landsmøte. Han viser til at Maktmiddelutredningen, PST og Politidirektoratet støtter bevæpning. Asheim mener også at politiet må få mer våpentrening. Forslaget om bevæpning splitter flere partier, også Politiets Fellesforbund. Høyres programkomité legger frem sitt endelige forslag til nytt stortingsvalgprogram onsdag.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.