Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige.
Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap.
Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) erkjenner at offentlige utgifter må brukes mer effektivt, og at utgiftene ikke kan fortsette å ese ut. Regjeringen vil starte reformer for økt konkurransekraft og produktivitet, og vil involvere fagfolk og tillitsvalgte i prosessen gjennom trepartssamarbeidet. Et sentralt mål er å digitalisere offentlig sektor og fjerne tidstyver i helsevesenet, slik at helsepersonell kan bruke mer tid på pasientbehandling. Vestre ønsker også å redusere pasienters opplevelse av å bli kasteballer mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og åpner for mer bruk av private aktører for å redusere ventetider, etter avtale med de offentlige sykehusene.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre vil redusere ventetidene i helsevesenet ved å kjøpe kapasitet fra private og bruke mer overtid. Opposisjonen er kritisk: Høyres Tone Trøen mener det er provoserende å be helsepersonell rydde opp i regjeringens rot. Frps Bård Hoksrud hevder dugnad har gitt økte kostnader og sykefravær, og vil omfordele oppgaver mellom privat og offentlig. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken.
21 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) foreslår en fastlegereform med 13 punkter for å modernisere og bedre tilgjengeligheten. Sentralt er krav om digitale konsultasjoner hos alle fastleger, samt en offentlig nettlege. Reformen inkluderer også endringer i finansiering, der basistilskuddet økes og kommunene får mer kontroll over lønnsmodellen. Utdanningskrav for legevaktleger senkes, og sykepleiere kan overta flere oppgaver. Kritikere påpeker mulige utfordringer knyttet til legens rolle og kvaliteten på tjenestene, spesielt i distriktene, samt faren for at nettleger overser alvorlige symptomer.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) erkjenner at målet om kortere helsekøer for 2024 ikke er nådd, men understreker at ventetidene er på vei ned. Han har satt nye mål for gjennomsnittlig ventetid innen somatikk, psykisk helsehjelp og rusbehandling. For å nå disse målene vil Vestre kartlegge kapasiteten hos private aktører, se på tidstyver og redusere sykefravær i helsevesenet. Helseregionene har fått frist til februar for å kartlegge kapasiteten hos private aktører innen de fagområdene med lengst ventetid. Vestre understreker at den offentlige helsetjenesten skal være så god at den er førstevalget for befolkningen.
21 dager siden
Regjeringen har presentert forslag til endringer i fastlegeforskriften for å modernisere ordningen. Helseministeren understreker at forbedringer er nødvendig for å sikre at fastlegetjenesten er innbyggernes førstevalg. Blant forslagene er å heve aldersgrensen for fastleger til 80 år og innføre plikt til å tilby videokonsultasjoner. Regjeringen ønsker også en prøveordning med offentlig nettlege for å avlaste fastleger med fulle timeplaner. Totalt er det foreslått 13 grep for å modernisere fastlegetjenesten.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
1 måned siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) lanserer tre tiltak for å modernisere fastlegeordningen og møte konkurransen fra private aktører som Dr. Dropin. Tiltakene inkluderer timebestilling på nett via HelseNorge.no, videokonsultasjon hos fastlegen, og en prøveordning med digitale allmennleger (e-lege) tilgjengelig på kveldstid i utvalgte kommuner. Målet er å gjøre offentlig allmennlegetjeneste mer tilgjengelig og fleksibel. Legeforeningen er positive til timebestilling og videokonsultasjon, men ønsker evaluering av e-lege-ordningen. KS støtter tiltakene som et supplement til fastlegeordningen.
4 måneder siden
Oslo kommune har fått kritikk for sin bruk av private aktører i helsetjenester, spesielt for ressurskrevende tjenester. En kartlegging viser at seks av ti brukere i Oslo får slike tjenester fra private, mot to av ti i resten av landet. Dette har ført til høye kostnader og manglende kontroll. Helsebyråden har nå gitt Velferdsetaten i oppdrag å utrede tiltak for å bedre situasjonen, med frist i februar. Tiltakene inkluderer å skaffe oversikt over enkeltkjøp, forbedre kvalitetskontroll og vurdere veiledning for bydelene. Nye rammeavtaler er planlagt for 2025. Bergen har redusert bruk av private gjennom politiske føringer.
27 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre uttaler at det ikke er planer om å endre regelverket for uassisterte hjemmefødsler, selv om Helsedirektoratet sterkt fraråder det. Debatten blusset opp etter at et barn døde under en slik fødsel i Oslo i fjor. Vestre understreker at det er trygt å føde på norske sykehus, og viser til at helsemyndighetene advarer mot risikoen ved uassisterte hjemmefødsler. Regjeringen har også bestilt en undersøkelse om brukererfaringer i fødselsomsorgen for å vurdere forbedringer.
4 måneder siden
Oslo kommune har et høyt forbruk av private aktører i ressurskrevende helsetjenester, med seks av ti brukere som mottar tjenester fra private, mot to av ti nasjonalt. Dette fører til manglende kostnadskontroll og kvalitetsutfordringer i bydelene. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) vil iverksette strakstiltak og ser på kommunens organisering for å løse problemet. Mangel på kommunale plasser gir bydelene en svak forhandlingsposisjon overfor private. NHO mener private aktører er nødvendige for å dekke behovet og at kommunene selv setter kravene.
2 måneder siden
Høyre kritiserer helseminister Jan Christian Vestre (Ap) for økningen i helsekøene. Høyres Tone Trøen krever at Vestre redegjør for situasjonen i Stortinget, og mener Arbeiderpartiets politikk er feilslått. Trøen understreker at Høyre vil verne om en sterk offentlig spesialisthelsetjeneste, men ønsker å kjøpe mer kapasitet fra private aktører. Frp-leder Sylvi Listhaug er også kritisk og mener Vestre skylder på andre uten å levere resultater.
4 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer planer for å skaffe 170.000 nye årsverk i helsesektoren, som er nødvendig på grunn av en aldrende befolkning. Han foreslår at deltidsansatte jobber fulltid, noe som kan gi 55.000 ekstra årsverk. Vestre mener også at det er nødvendig med effektivisering, både gjennom teknologi og ved å redusere byråkrati. Han påpeker at 30 minutter spart per dag for helsepersonell kan gi 4500 ekstra årsverk. Regjeringen har iverksatt tiltak som utvidede åpningstider, oppgavedeling og bruk av private aktører for å redusere sykehuskøer og ventetider. Vestre tror målet vil nås neste år.
2 måneder siden
NHO-toppene Anniken Hauglie og Karita Bekkemellem kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for manglende handling i å redusere helsekøene, og omtaler han som en «pratmaker». De mener at private helseforetak ikke blir tilstrekkelig benyttet, selv om de har ledig kapasitet. Hauglie og Bekkemellem påpeker at avtaler med private selskaper sies opp i fylker med lange helsekøer, som for eksempel Møre og Romsdal. Samtidig fremhever de at økt bruk av overtid og innleie er tatt i bruk for å redusere ventetidene, noe de anser som en lite bærekraftig løsning. Helseminister Vestre understreker at private aktører skal inkluderes, men han understreker også viktigheten av å øke kapasiteten i de offentlige sykehusene.