Stortinget har vedtatt endringer i pasientrettighetsloven og psykisk helsevernloven, som forenkler tvangsinnleggelse av psykisk syke ved å senke beviskravet for manglende beslutningskompetanse. Målet er å hjelpe pasienter som ikke innser sitt behov for hjelp.
Pårørendes rettigheter styrkes, spesielt ved omsorgsansvar for barn. Mental Helse frykter økt bruk av tvang, mens pårørende som Sara Henriksen, som mistet sin mor, håper lovendringen kan redde liv.
Helseministeren understreker balansen mellom selvbestemmelse og nødvendig helsehjelp. Regjeringen skal evaluere bruken av tvang innen tre år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
En lovendring er vedtatt for å gjøre det lettere å tvangsinnlegge pasienter i psykiatrien, etter at en tidligere lov fra 2017 gjorde dette vanskeligere. Endringen senker beviskravet for manglende beslutningskompetanse fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig». Influenser Yrja Oftedahl, som selv har erfaring med psykose, støtter endringen og mener den vil forhindre omsorgssvikt. Politikere som Bård Hoksrud (FrP) støtter også lovendringen, men understreker at det er et behov for evaluering. Rådet for psykisk helse er positive og håper endringene vil evalueres om to år for å sikre at intensjonen oppfylles.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
20 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
4 måneder siden
En 60 år gammel kvinne, Evy, har vært under tvangsplassering på sykehjem i seks år, og hennes advokat kaller det en "livstidsdom". Tvangsloven, pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, tillater tvangsinnleggelse og helsehjelp, og brukes ofte overfor demente, men også andre. Antall tvangsvedtak har økt betydelig. Regjeringen foreslår nå å senke beviskravet for å frata samtykkekompetanse, noe som kan føre til mer tvang. Helsetilsynet har avdekket mangler i hvordan statsforvalterne gjennomgår tvangsvedtakene, og påpeker at pasienters rettssikkerhet er truet. En jusprofessor støtter det nye lovforslaget, men påpeker også svakheter i dagens tvangslovgivning.
3 måneder siden
En 75 år gammel kvinne ble drept med hammer av en mann som led av paranoid schizofreni. Sønnen er kritisk til at gjerningsmannen ikke fikk hjelp tidligere og mener det er behov for mer bruk av tvang i psykisk helsevern. Antall dommer til tvungent psykisk helsevern har doblet seg de siste ti årene, samtidig som sengeplasser i psykiatrien er nesten halvert. En rettspsykiater kritiserer nedleggelsen av sengeplasser og mener lovverket må åpne mer for tvang. Regjeringen planlegger å øke antall døgnplasser og åpner for endringer i lovverket om tvang.
17 dager siden
Senterpartiet ser ut til å sikre flertall for samtykkeloven i Stortinget etter et landsmøtevedtak. Loven krever samtykke til seksuell omgang. Sp har tidligere vært skeptisk og fryktet juridiske gråsoner. Høyre mener loven kan svekke rettssikkerheten, mens advokater advarer om at den nye loven kan føre til vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Regjeringen ønsker å fjerne minstestraffen på tre år i voldtektssaker for å få et riktigere straffenivå.
4 måneder siden
Sykehuset Østfold har vedtatt å holde Åsebråten barne- og ungdomspsykiatriske klinikk åpen i helgene fra 2025, samt opprette tre nye døgnplasser. Dette skjer etter sterk kritikk fra pårørende, TV 2 og en rapport fra Statsforvalteren. Kritikken omhandler tidligere helgestengninger som førte til at tvillingene Mina og Mille ble sendt til barnevernsinstitusjoner, og at ansatte varslet om uforsvarlig praksis allerede i 2019. Sykehuset erkjenner at saken har gjort det lettere å prioritere tiltakene, og at det har vært en økning i henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien siden 2019.
20 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
14 timer siden
En kvinne er dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept sin far i Oslo. Retten vurderer at det er høy fare for gjentakelse av alvorlige lovbrudd.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en endring i nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven for å gjøre det lettere for dyreeiere å beskytte husdyr mot rovdyrangrep. Bakgrunnen er en dom mot en reineier som skjøt bjørn, en sak som førte til stor debatt om tolkningen av nødverge. Den nye loven endrer terskelen fra «umiddelbart forestående» til «overveiende sannsynlig at et angrep er nært forestående». Politikere og jurister mener dette vil sikre en mer rettferdig vurdering i lignende saker, og at den tidligere dommen trolig ikke ville blitt utfallet med den nye lovteksten. Lovendringen trer i kraft 1. april.
23 dager siden
Rusorganisasjonen Preventio frykter at fast bevæpning av politiet vil føre til lavere terskel for våpenbruk, særlig mot rusavhengige og psykisk syke. De etterlyser kunnskap om at bevæpning øker tryggheten, og mener helsehjelp må prioriteres. Arbeiderpartiets støtte indikerer et flertall på Stortinget for fast bevæpning.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer dagens tvangslovgivning for å være for komplisert og usammenhengende, noe som fører til rettssikkerhetsproblemer for de svakeste i samfunnet. Selv statsforvaltere sliter med å forstå lovverket, og det er uklarhet rundt hva tvang egentlig innebærer. Tvangslovutvalget har foreslått en felles definisjon av tvang, men Helse- og omsorgsdepartementet har ikke tatt dette med i sin nye lovproposisjon. Artikkelen argumenterer for at Stortinget må ta ansvar og sørge for en felles tvangslov for å sikre bedre rettssikkerhet og helhetlig behandling av sårbare personer.