Bronx Zoo i New York benytter en uvanlig metode for å mate en nyfødt kongegribb. Dyrepassere bruker en hånddukke formet som en voksen gribb for å unngå at fuglen knytter seg til mennesker.
Bronx Zoo i New York har tatt i bruk en spesiell teknikk for å mate en nyfødt kongegribb som klekket i februar. Dette er den første kongegribben som er født i dyrehagen siden 1990-tallet, og dens genetikk er viktig for populasjonen.
Fordi gribbeforeldre ikke alltid er gode omsorgspersoner, tar dyrepasserne ansvar for matingen. For å forhindre at fuglen blir for knyttet til mennesker, kler dyrepasseren seg i kostyme og bruker en hånddukke som ligner en voksen gribb under matingen.
Chuck Cerbini fra Bronx Zoo forklarer at teknikken involverer ekspertise fra flere fagfelt og viser dyrehagens innsats for dyrehelse og artspopulasjoner. I tillegg får babygribben observere en voksen gribb i et nærliggende område for å lære naturlig atferd.
Chuck Cerbini
Bronx Zoo
Bronx Zoo
New York
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
26 dager siden
De nesten hundre år gamle Galapagos-skilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har blitt foreldre for første gang. Dyrehagen kunngjorde nyheten om de fire nyklekte skilpaddeungene, som er en viktig milepæl for bevaring av den kritisk truede arten. Mommy har bodd i dyrehagen siden 1932, og nå planlegges en navnekonkurranse for de små. Dyrehagen håper at de nye tilskuddene vil bidra til en sunn bestand av Galapagos-skilpadder i fremtiden. De nyklekte veier rundt 70-80 gram, og det første egget klekket i slutten av februar. Sist gang skilpadder av denne arten klekket i en amerikansk dyrehage var i 2019.
27 dager siden
De rundt 100 år gamle elefantskilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har fått fire unger etter flere års innsats fra dyrehagen. Elefantskilpaddene er av en kritisk utrydningstruet underart fra Galápagosøyene, og målet er at de nyklekte skilpaddene skal bidra til artens overlevelse. Mommy la 16 egg som ble plassert i inkubatorer med forskjellige temperaturer for å bestemme kjønn. Zoolog Petter Bøckman påpeker at skilpadder kan leve lenge og at bevaringsprogrammer er viktige, spesielt fordi skilpadder ikke er av de lureste dyrene og dermed lettere å reintrodusere i naturen.
4 måneder siden
Sjimpansen Julius feiret sin 45-årsdag i Kristiansand Dyrepark med en spesiallaget kake og julegaver. Julius ble født 2. juledag 1979, men ble avvist av moren og måtte flasket opp av mennesker. Han lærte å spise med skje og andre menneskelige aktiviteter. Etter en periode isolert, ble han gjenforent med flokken i 2005 og er nå leder. Julius er en renraset vestafrikansk sjimpanse, en truet art, og er viktig i bevaringsarbeidet. Sjimpansene i dyreparken er del av et bevaringsprogram for å sikre en sunn bestand.
3 måneder siden
Bjørneparken i Flå deltar i et internasjonalt bevaringsprogram for den utrydningstruede amurleoparden. Parkens hannleopard, Zino, har blitt matchet med hunnleoparden Mila fra USA, i et forsøk på å avle frem flere unger. Dette er første gang en slik utveksling skjer mellom USA og Europa. Mila vil ankomme i løpet av våren, og parken utvider innhegningen for å legge til rette for leopardparet. Transporten av Mila vil skje med profesjonelle transportører, veterinærovervåkning og stor sikkerhet. Målet er å bidra til å bevare arten og forhåpentligvis vise frem leopardunger i parken.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorillababy ble funnet i lasterommet på et Turkish Airlines-fly på vei fra Nigeria. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul, hvor han får behandling og pleie. Han viser tegn på bedring, har begynt å gå opp i vekt og er ikke lenger like sjenert. Myndighetene håper å kunne slippe ham tilbake til sitt naturlige habitat i Afrika. Istanbul er et viktig knutepunkt for internasjonal flytrafikk, og det har vært en økning i beslag av ulovlig smuglede dyr. I oktober ble blant annet 17 nilkrokodiller og ti varaner funnet i bagasjen til en passasjer.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
4 måneder siden
Sjimpansen Julius feirer sin 45-årsdag i Kristiansand Dyrepark. Han ble forlatt av moren sin kort tid etter fødselen og vokste opp hos menneskefamilier. Dette førte til flere TV-programmer på 1980-tallet, der seerne fulgte den unge sjimpansens liv. Julius ble en populær figur i Norge. Han har også hatt utfordringer, inkludert en alvorlig sykdom i 2019 etter å ha fått i seg narkotika. I dag er Julius frisk og leder sjimpanseflokken i dyreparken. Han er en del av et internasjonalt bevaringsprogram for å beskytte den truede vestafrikanske sjimpansen.
1 måned siden
Kristiansand Dyrepark investerer 35 millioner kroner i et nytt sjimpansehus på 800 kvadratmeter. Målet er å forbedre leveforholdene og øke kapasiteten for sjimpanser, spesielt med tanke på avl. Kjendissjimpansen Julius, som er en vestafrikansk sjimpanse og tilhører en truet underart, er i fokus, og parken håper han kan få flere avkom. Biolog Helene Axelsen uttaler at hunner vil bli valgt ut basert på genetisk kompatibilitet med Julius. HSH og Olav Martin Sørli AS er entreprenørene, og bygget skal stå ferdig 1. juni 2026.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorilla ble funnet i en eske i lasterommet på et fly fra Nigeria til Thailand. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul, hvor han er på bedringens vei. Han går opp i vekt og viser tegn til å trives. Veterinærer håper å kunne slippe ham tilbake til sitt naturlige habitat i Afrika. Istanbul er et knutepunkt for ulovlig handel med dyr, og det har vært flere beslag av eksotiske dyr på flyplassene i byen den siste tiden.
3 måneder siden
Forsvaret skal sette opp 1000 fuglekasser over hele landet for å bidra til økt naturmangfold og hjelpe truede fuglearter. Tiltaket er en del av Forsvarets strategi for å håndtere klima- og miljøutfordringer. Forsvaret samarbeider med fagfolk for å sikre at fuglekassene plasseres riktig for de artene som trenger det mest. BirdLife Norge er svært positive til initiativet, da mange fuglearter mangler hekkeplasser. Klima- og miljøministeren støtter også tiltaket. Samtidig kritiseres regjeringens handlingsplan for sjøfugl for å være for lite konkret og ikke inneholde tilstrekkelige tiltak.
3 måneder siden
Forskere ved Nibio i Grimstad har utviklet en metode for å redde den kritisk truede orkidéen narrmarihånd. Den purpurfargede orkidéen finnes kun i et lite område ved kysten av Grimstad og Lillesand. Tradisjonell oppformering av ville orkidéer fra frø har vist seg vanskelig, da frøene er mikroskopiske og trenger spesielle sopper for å spire. Ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg har forskerne utviklet en «prøverørsmetode» der frøene dyrkes i et sterilt miljø på lab. Her brytes frøhvilen med kjemikalier, og frøene får all nødvendig næring. Metoden har tidligere vært brukt med suksess på andre truede orkidéarter. Nå har Nibio fått støtte til å bruke metoden på narrmarihånd, med mål om å styrke bestanden i naturen.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorilla ble funnet i en eske i lasterommet på et fly fra Nigeria. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul. Han viser tegn til bedring og går opp i vekt etter en vanskelig reise. Veterinærer forteller at han var sjenert i starten, men nå leker han for seg selv. Myndighetene håper å kunne slippe gorillaen tilbake til sitt hjemland i Afrika. Istanbul er et knutepunkt for ulovlig handel med dyr, og det gjøres stadig flere beslag.
26 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
3 måneder siden
En barnepsykolog fra Leger uten grenser i Gaza meldte om at flere spedbarn hadde fryst i hjel. Dette førte til at nordmenn begynte å strikke babyluer som ble sendt til Gaza. Psykologen fikk med seg rundt tusen luer som ble delt ut ved fødeavdelinger. Forholdene i Gaza er vanskelige med kalde og fuktige skur som ikke gir tilstrekkelig beskyttelse. Luene er derfor svært viktige for å holde nyfødte varme. Det fødes mange barn i Gaza hver dag, og en lue kan være avgjørende for deres overlevelse. Det er ikke behov for flere luer nå, men det er stort behov for annet utstyr som sykehusutstyr, drikkevann og byggematerialer.
4 måneder siden
Sjimpansen Julius, kjent fra Dyreparken i Kristiansand, feiret sin 45-årsdag med en storstilt markering. Dyrepasserne hadde laget en frossen etasjekake av smoothie, fylt med frukt og grønnsaker, som er sjimpansenes favorittgodbiter. Julius og resten av flokken åpnet også gaver. Feiringen ble sendt direkte på YouTube. Julius ble forlatt av moren sin etter fødselen i 1979, og vokste opp hos mennesker. Han slet med å bli en del av flokken, men ble gjenforent med de andre sjimpansene i 2005 og er nå leder.