De nesten hundre år gamle Galapagos-skilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har blitt foreldre for første gang. Dyrehagen kunngjorde nyheten om de fire nyklekte skilpaddeungene, som er en viktig milepæl for bevaring av den kritisk truede arten.
Mommy har bodd i dyrehagen siden 1932, og nå planlegges en navnekonkurranse for de små. Dyrehagen håper at de nye tilskuddene vil bidra til en sunn bestand av Galapagos-skilpadder i fremtiden.
De nyklekte veier rundt 70-80 gram, og det første egget klekket i slutten av februar. Sist gang skilpadder av denne arten klekket i en amerikansk dyrehage var i 2019.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
De rundt 100 år gamle elefantskilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har fått fire unger etter flere års innsats fra dyrehagen. Elefantskilpaddene er av en kritisk utrydningstruet underart fra Galápagosøyene, og målet er at de nyklekte skilpaddene skal bidra til artens overlevelse. Mommy la 16 egg som ble plassert i inkubatorer med forskjellige temperaturer for å bestemme kjønn. Zoolog Petter Bøckman påpeker at skilpadder kan leve lenge og at bevaringsprogrammer er viktige, spesielt fordi skilpadder ikke er av de lureste dyrene og dermed lettere å reintrodusere i naturen.
4 måneder siden
En av fire gepardunger i Dyreparken døde av et virus kalt kukopper, som trolig kom fra mus eller rotter. Den syke ungen fikk sår og sluttet å drikke melk, og døde til tross for intensivbehandling. De tre andre ungene, født 15. oktober, er aktive og får tett oppfølging. Kukopper er ikke farlig for mennesker, men kan være alvorlig for kattedyr. Gepardene i Dyreparken er en del av et bevaringsprogram, og fødselen av fire unger ble sett på som viktig for dette programmet.
3 måneder siden
Bjørneparken i Flå deltar i et internasjonalt bevaringsprogram for den utrydningstruede amurleoparden. Parkens hannleopard, Zino, har blitt matchet med hunnleoparden Mila fra USA, i et forsøk på å avle frem flere unger. Dette er første gang en slik utveksling skjer mellom USA og Europa. Mila vil ankomme i løpet av våren, og parken utvider innhegningen for å legge til rette for leopardparet. Transporten av Mila vil skje med profesjonelle transportører, veterinærovervåkning og stor sikkerhet. Målet er å bidra til å bevare arten og forhåpentligvis vise frem leopardunger i parken.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorillababy ble funnet i lasterommet på et Turkish Airlines-fly på vei fra Nigeria. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul, hvor han får behandling og pleie. Han viser tegn på bedring, har begynt å gå opp i vekt og er ikke lenger like sjenert. Myndighetene håper å kunne slippe ham tilbake til sitt naturlige habitat i Afrika. Istanbul er et viktig knutepunkt for internasjonal flytrafikk, og det har vært en økning i beslag av ulovlig smuglede dyr. I oktober ble blant annet 17 nilkrokodiller og ti varaner funnet i bagasjen til en passasjer.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
2 måneder siden
Søramerikansk tapir, antatt å være lokalt utryddet, er observert i Rio de Janeiro for første gang på over 100 år. Skjulte kameraer fanget en mor med to kalver i Cunhambebe State Park, et verneområde opprettet i 2008. Dette funnet understreker viktigheten av verneområder for å redde truede arter. Tapiren er Sør-Amerikas største landdyr og har vært truet av urbanisering og avskoging. Biologer ser på tilbakekomsten som et tegn på at skogene i Rio de Janeiro er i bedring. Tapirer er kjent som «skogsgartnere» for deres viktige rolle i økosystemet.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorilla ble funnet i en eske i lasterommet på et fly fra Nigeria. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul. Han viser tegn til bedring og går opp i vekt etter en vanskelig reise. Veterinærer forteller at han var sjenert i starten, men nå leker han for seg selv. Myndighetene håper å kunne slippe gorillaen tilbake til sitt hjemland i Afrika. Istanbul er et knutepunkt for ulovlig handel med dyr, og det gjøres stadig flere beslag.
3 måneder siden
En fem måneder gammel gorilla ble funnet i en eske i lasterommet på et fly fra Nigeria til Thailand. Gorillaen, som har fått navnet Zeytin, er nå i Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul, hvor han er på bedringens vei. Han går opp i vekt og viser tegn til å trives. Veterinærer håper å kunne slippe ham tilbake til sitt naturlige habitat i Afrika. Istanbul er et knutepunkt for ulovlig handel med dyr, og det har vært flere beslag av eksotiske dyr på flyplassene i byen den siste tiden.
1 måned siden
Kristiansand Dyrepark investerer 35 millioner kroner i et nytt sjimpansehus på 800 kvadratmeter. Målet er å forbedre leveforholdene og øke kapasiteten for sjimpanser, spesielt med tanke på avl. Kjendissjimpansen Julius, som er en vestafrikansk sjimpanse og tilhører en truet underart, er i fokus, og parken håper han kan få flere avkom. Biolog Helene Axelsen uttaler at hunner vil bli valgt ut basert på genetisk kompatibilitet med Julius. HSH og Olav Martin Sørli AS er entreprenørene, og bygget skal stå ferdig 1. juni 2026.
1 måned siden
Pandatvillingene Leni og Lotti tok sine første skritt utendørs i Berlin Zoo på torsdag. De to små pandabjørnene utforsket nysgjerrig Panda Garden-området mens de lekte og klatret rundt under sitt første eventyr i friluft. Ansatte ved Berlin Zoo var til stede for å holde et øye med tvillingene under deres første utendørs eventyr.
22 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
7 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
5 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.