God Morgen Norges Wenche Andersen mottar mange henvendelser om hamstret mat. Lavpriskjedene har julepriskrig, og Bunnpris har hatt stor suksess med tilbud på ribbe, smør, kaffe og risgrøt.
Andersen advarer mot å hamstre for mye smør, da det kan bli harskt i fryseren. Hun anbefaler å pakke smør i fryseposer og eventuelt fryse det i terninger.
Andersen minner om at det ikke lønner seg å kjøpe store kvanta om man ikke spiser det opp og oppfordrer til å være bevisst på hva man kjøper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Iren Strømsrud reagerer på hamstring av julevarer som følge av lavpriskrig i butikkene. Hun oppfordrer folk til å moderere seg og tenke på andre, da hun ser at noen kjøper store mengder varer som julemarsipan og risengrynsgrøt. Strømsrud mener butikkene bør gjøre mer for de som har lite å rutte med, og foreslår matkasser til trengende. Hun og mannen deler selv ut mat til de som trenger det. Dagligvarekjedene bekrefter at det er stor etterspørsel etter julevarer, og at de har innført begrensninger på enkelte varer. De donerer også overskuddsmat til veldedige organisasjoner.
3 måneder siden
En prissammenligning viser at Spar og Eurospar har et svært godt tilbud på meierismør denne uken, med en pris på 39,90 kroner per halvkilo. Dette er betydelig lavere enn hos lavpriskjedene som Rema 1000 og Meny, hvor prisen ligger på henholdsvis 57,00 og 62,90 kroner. I tillegg til smør, er det også gode tilbud på karbonader, kjøttboller, Findus-produkter, kyllingfilet og avokado/mango. Forbrukerbloggen Gjerrigknarken anbefaler å fryse ned smør ved kjøp av større mengder. Det oppfordres til å være oppmerksom på at tilbudene kan variere mellom butikkene.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.
4 måneder siden
Prisene på julemat har steget betydelig de siste tre årene, ifølge tall fra SSB analysert av forbrukerøkonom Thea Olsen. Vanlige julevarer som svinekjøtt, lam og torsk har økt med nesten 40 prosent, mens ketchup og sennep har økt med hele 60 prosent. Den totale prisøkningen for julemat er i gjennomsnitt 38 prosent. Olsen understreker at det er store variasjoner i pris, og oppfordrer forbrukere til å sammenligne priser, planlegge innkjøp og vurdere spleiselag for å redusere kostnadene. Hun minner også om at gjester ofte ønsker å bidra økonomisk, og bør tilby seg å ta med mat eller drikke.
2 dager siden
Denne ukens tilbud i dagligvarebutikkene gir muligheter for store besparelser. En ekspert peker på hvor du finner de beste kuppene og hvilke tilbud du bør unngå.
4 måneder siden
En reportasje fra Charlottenberg viser at prisene på julevarer i Sverige varierer stort. Noen varer, som ribbe, har blitt betydelig dyrere, mens andre fortsatt er billigere enn i Norge. Butikksjefen på Hypermat forteller at de har mange norske kunder, spesielt fra Innlandet. Priskrigen i Norge har ført til at enkelte julevarer er billigere der enn i Sverige, noe som gjør det viktigere å være prisbevisst. Den totale prisforskjellen på en handlekurv er mindre enn tidligere, men det er fortsatt penger å spare på enkelte varer.
4 måneder siden
Priskrigen på julevarer har ført til stor etterspørsel og hamstring i butikkene. Flere populære juleprodukter, som juleøl, marsipan og grøt, er vanskelig å få tak i. Leverandørene melder om at de ikke har kapasitet til å produsere mer av enkelte varer før jul. Coop har innført en maksgrense for antall julevarer per kunde for å forhindre hamstring. Både Kiwi og Rema 1000 melder om høy omsetning, men også risiko for tomme hyller. Ringnes bekrefter at det ikke produseres mer billig juleøl.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prisforskjeller på dagligvarer som grillpølser, Kvikklunsj, egg og kaffe i vinterferieuken. Bunnpris utmerker seg med et godt tilbud på grillpølser, mens Extra er dyrest. Prisene på Kvikklunsj varierer sterkt mellom butikkene. Bunnpris har også et godt tilbud på egg. Kiwi har gode priser på Evergood kaffe. Blogger Rune Gjerrigknarken Nikolaisen gir råd om hvor man kan gjøre de beste kjøpene.
4 måneder siden
Landbruksdirektoratet forsikrer at det er nok norsk ribbe og pinnekjøtt til alle denne julen, med god produksjon hos Nortura. Det er også tilstrekkelig med norske grønnsaker som mandelpoteter, kålrot og kål. Det kan imidlertid bli litt mangel på fersk rosenkål i romjulen, men frossen rosenkål er et godt alternativ. Salget av rosenkål øker dramatisk i desember. Direktoratet minner om viktigheten av å unngå matsvinn og heller nyte julematen.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
3 måneder siden
Flere dagligvarekjeder i Norge melder om utfordringer med varelevering og tomme hyller etter jul og nyttår. Hovedårsakene er høyt salg i forbindelse med julekampanjer, mange røde dager, og vanskelige værforhold med snø som har forsinket transporten. Selv om det ikke er mangel på svinekjøtt, har enkelte butikker opplevd å gå tom for svinekoteletter. I tillegg har det blitt vanskeligere å få tak i kaffe og sjokolade på grunn av redusert produksjon. Dagligvareekspert Ivar Pettersen forventer en moderat prisstigning på matvarer i januar, men påpeker at usikkerheten er stor for 2025 på grunn av handelspolitikk.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
9 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt anbefalingen for beredskapslager fra tre til sju dager, noe som har ført til økte kostnader for mange familier. Firebarnsmor Michelle Leikvold opplevde et prissjokk da hun skulle kjøpe hermetikk til beredskapslageret, og frykter at de høye prisene kan skape et økonomisk skille ved kriser. DSB understreker at beredskapsmaten ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn vanlig mat, og anbefaler gradvis oppbygging av lageret med rimelige og holdbare matvarer. De oppfordrer også til samarbeid med naboer for å redusere kostnadene. Eksperter påpeker viktigheten av riktig oppbevaring og rotasjon av hermetikk for å sikre matens holdbarhet, noe som kan medføre ekstra kostnader over tid for økonomisk pressede familier.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.