Den danske forfatteren Solvej Balle er nominert til den internasjonale Bookerprisen for første bind av serien «Om utregning av romfang», med tittelen «On the Calculation of Volume I». Boken, oversatt av Barbara J. Haveland, beskrives av juryen som en dyp meditasjon over kjærlighet, tilknytning og eksistens.
Balle har tidligere vunnet Nordisk råds litteraturpris for serien, som har blitt svært godt mottatt i Norge. VG har gitt gode anmeldelser av Balles bøker og kåret den til en av årets beste bøker både i 2022 og 2023.
Tidligere nominerte norske forfattere inkluderer Jon Fosse, Roy Jacobsen og Vigdis Hjorth. Årets liste består av 13 bøker fra hele verden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den norske Forfatterforenings litterære råd har nominert fire kandidater til Tarjei Vesaas' debutantpris for 2024. De nominerte er Olav Fangel for romanen «Embrik i høyere oppløsning», Marie Kinge for romanen «Du lurer ikke meg», Ingvill Kjærstein for romanen «Austvestpassasjen», og Anna With for diktsamlingen «Eplet, nesten». Juryen fremhever de nominerte for deres litterære kvaliteter og evne til å berøre viktige temaer i samtiden. Prisen deles ut for 60. gang, og vinneren vil bli annonsert på Forfatterforeningens årsmøte i mars 2025.
2 måneder siden
Norsk kritikerlag har offentliggjort de nominerte til litteraturkritikerprisene for 2024. Prisene deles ut i fire kategorier: beste voksenbok, beste barne- og ungdomsbok, beste oversettelse og beste sakprosabok. Det er tre nominerte til beste voksenbok, blant annet Kyrre Andreassens roman «Ikke mennesker jeg kan regne med». Fire titler er nominert til beste barne- og ungdomsbok, inkludert Per Dybvigs bildebok «De står i kø». Fire bøker er nominert til beste sakprosabok, deriblant Maria Laviks «Odelsskam». Vinnerne vil bli offentliggjort 6. mars på Litteraturhuset i Oslo.
4 måneder siden
De seks nominerte til Lytternes Romanpris 2024 er offentliggjort av NRKs litteraturredaksjon. Prisen, som har blitt delt ut i 25 år, gir lyttere muligheten til å kåre årets beste roman. De nominerte bøkene er «Arendal» av Karl-Ove Knausgård, «Bloddråpetall» av Ingrid Storholmen, «Det tolvte huset» av Malin C.M. Rønning, «Ikke mennesker jeg kan regne med» av Kyrre Andreassen, «Sameproblemet» av Kathrine Nedrejord og «Sirenene» av Tormod Haugland. Juryen, bestående av fem litteraturelskere, skal diskutere bøkene foran åpen mikrofon før vinneren annonseres i mars på P2 og NRK Radio-appen.
1 måned siden
Vigdis Hjorth har et stort gjennombrudd i Tyskland med lanseringen av «Gjentakelsen» under bokmessen i Leipzig, og mottar betydelig oppmerksomhet i tysk presse. Hun er også aktuell med flere internasjonale nominasjoner for sine bøker. Hjorth forholder seg rolig til suksessen, men finner de sosiale forpliktelsene slitsomme og foretrekker å trekke seg tilbake for å skrive. Litteraturagent Anette S. Garpestad bekrefter den store interessen fra tysk presse. Kritikere mener Hjorth kan bli den neste store norske litterære stjernen i Tyskland, og at tiden er moden for å anerkjenne andre forfattere enn Knausgård.
5 dager siden
Den engelske forfatteren Samantha Harveys roman Jordbane anmeldes. Boken vant Booker-prisen i fjor og beskrives som original og fascinerende.
1 måned siden
Litteraturkritikerprisene for 2024 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo, hvor Kyrre Andreassen vant prisen for beste skjønnlitterære voksenbok med romanen «Ikke mennesker jeg kan regne med». Andreassen var ikke nominert til Brageprisen. Per Dybvig mottok prisen for beste barne- og ungdomsbok for «De står i kø». Sigurd Hverven vant for beste sakprosabok, Thea Selliaas Thorsen for beste oversettelse, og Kåre Bulie ble kåret til årets litteraturkritiker.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til forfatter Dag Solstad, som nylig gikk bort. Solstad beskrives som en av Norges viktigste forfattere de siste 60 årene, en «populær elitist» som var både lest og anerkjent internasjonalt. Han debuterte på 1960-tallet og utviklet seg gjennom flere faser, inkludert en periode som talsmann for ml-bevegelsen. Artikkelen fremhever hans evne til å kombinere eksistensielt alvor med ironisk distanse, og hans senere verk som utforsket temaer som fremmedgjøring og livsløgn. Forfatteren konkluderer med at Solstads bøker vil bli lest i generasjoner fremover, og at han etterlater seg et stort tomrom i norsk litteratur.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
1 måned siden
NRK inviterer lyttere til å delta i kåringen av Lytternes romanpris 2024. Seks nominerte romaner er valgt ut av en fagjury, og nå kan publikum stemme på sin favoritt. Blant de nominerte er Karl Ove Knausgård med «Arendal». Tidligere vinnere understreker betydningen av prisen og verdien av å høre lesernes tanker om bøkene. Et jurymedlem beskriver programmet som sitt «favoritt-realityprogram», og fremhever at diskusjoner rundt leseropplevelser gir en ekstra dimensjon.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nominasjonene til TONOs Tekstforfatterpris under årets Spellemann. Blant de nominerte er Marstein, som fikk oppmerksomhet for låten «3 Vise Menn» som omhandler straffesaken mot Marius Borg Høiby. Frida Ånnevik er nominert for sine viser på dialekt, mens Erlend Ropstad er kjent for sine teksttunge låter om kjærlighet og kritisk tenkning. Gabrielle er også nominert for sine fengende poplåter på bergensdialekt. Prisen hedrer tekstforfattere for deres bidrag til norsk musikk.
1 måned siden
Den anerkjente forfatteren Dag Solstad døde fredag kveld, 83 år gammel, etter et kort sykehusopphold. Solstad debuterte som forfatter i 1965 og har siden blitt en av Norges mest betydningsfulle forfattere. Hans forfatterskap har fornyet romansjangeren og engasjert lesere i flere tiår. Forlagssjef Ingeri Engelstad beskriver Solstad som en sjenerøs og lojal forfatter, mens Vigdis Hjort fremhever hans unike perspektiver på samfunnet. Kulturminister Lubna Jaffery og statsminister Jonas Gahr Støre hyller også Solstads bidrag til norsk litteratur og kultur. Solstad mottok en rekke priser for sitt arbeid, inkludert Nordisk råds litteraturpris og Statens æreslønn.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges deltakelse som gjesteland på bokmessen i Leipzig, hvor over 50 norske forfattere deltok. Bokmessen, som kombinerer festival og messe, tiltrekker seg et variert publikum, inkludert mange unge lesere interessert i romantasy. Blant de norske forfatterne som fikk oppmerksomhet, var Tarjei Vesaas, som opplever en renessanse i Tyskland med nye oversettelser. Artikkelen fremhever også anbefalinger av fem tyske bøker, og presenterer både etablerte navn som Thomas Mann og nye forfattere. Den beskriver også den overveldende oppmerksomheten Norge fikk i tyske medier.
1 måned siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
2 måneder siden
Johan Harstad og Arne Lygre er de norske kandidatene som kjemper om Nordisk råds litteraturpris. Harstad er nominert for romanen «Under brosteinen, stranden!», som han beskriver som en krevende og kompleks roman, og ser nominasjonen som en anerkjennelse. Lygre er nominert for skuespillet «I vårt sted», der juryen fremhever hans betydning som dramatiker. Harstad fremhever at han unner Lygre å vinne prisen. Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 og vinneren mottar 300.000 danske kroner.