USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har uttalt at et NATO-medlemskap for Ukraina ikke er realistisk.
Under et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel, uttrykte Hegseth også at USAs mener Ukrainas ønske om å gjenerobre Krim-halvøya er urealistisk, og at forsøk på dette vil føre til unødvendig lidelse.
Han understreket også at USA ikke vil sende soldater til Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har uttalt at et ukrainsk NATO-medlemskap ikke er realistisk, og at USAs president ønsker en rask avslutning på krigen gjennom diplomati, noe som krever kompromisser fra Ukraina. Hegseth mener også at Ukrainas mål om å gjenerobre Krim er urealistisk og vil føre til unødvendig lidelse. Han understreker at USA ikke vil sende soldater til Ukraina, men ønsker å se et uavhengig og fremgangsrikt Ukraina.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har uttalt at Ukrainas mål om å gjenvinne alt land fra Russland er urealistisk. Under et møte i Nato-hovedkvarteret understreket Hegseth behovet for å stoppe krigen. Han signaliserte at Trump-administrasjonen prioriterer fred, og avviste Ukrainas krav om full territoriell frigjøring og NATO-medlemskap. Hegseth mener at å forfølge illusoriske mål vil forlenge krigen og øke lidelsen. Møtet ble ledet av Storbritannia, noe som markerer et skifte der USA ikke lenger tar lederrollen for våpenstøtte til Ukraina.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth uttalte på et NATO-møte at det ikke er realistisk å gjenopprette Ukrainas grenser slik de var før 2014. Han utelukket også NATO-medlemskap for Ukraina som en del av en fredsplan. Hegseth understreket at USAs høyeste militære prioritet nå er å forhindre krig med Kina, og oppfordret europeiske NATO-land til å ta større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet i lys av Russlands aggresjon i Ukraina. Han understreker at president Trump har oppfordret europeiske NATO-land til å øke sine forsvarsutgifter, da han anser situasjonen som en reell trussel mot kontinentet. Hegseth avviser påstander om at Trumps samtaler med Putin er et svik mot Ukraina, og fremhever at USA er investert i en forhandlet fredsløsning. Han mener det er Europas ansvar å stanse Russlands «krigsmaskin».
2 måneder siden
Ukrainas forsvarsminister Umerov takker Nato for støtten og forsikrer at USA fortsatt støtter Ukraina, til tross for uttalelser om det motsatte. Natos generalsekretær Rutte understreker at Ukraina må være i en sterk posisjon før samtaler med Russland starter, og at Putin aldri igjen skal forsøke å annektere ukrainsk territorium. Samtidig har USA uttalt at Ukrainas mål om å gjenerobre Krim er en illusjon og avviser Nato-medlemskap. Trump hevder å ha hatt en samtale med Putin om å starte forhandlinger, mens USA fastholder at de ikke vil sende soldater til Ukraina.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth, med norske aner, deltok nylig på et Nato-møte der han understreket viktigheten av alliansen og oppfordret europeiske partnere til å bidra mer til egen sikkerhet. Han avviste påstander om at president Trump er for ettergivende overfor Putin, og insisterte på at styrke er det eneste språket Putin forstår. Hegseth bekreftet også at Trump ønsker forhandlinger med både Putin og Zelenskyj for å finne en løsning på konflikten i Ukraina. Under et møte med den norske forsvarsministeren Tore O. Sandvik ble Hegseth invitert til Norge, en invitasjon han aksepterte.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth har forsikret NATO-allierte om USAs fortsatte og langvarige engasjement i alliansen. Uttalelsen kommer i forkant av et forsvarsministermøte i NATOs hovedkvarter i Brussel. Hegseth understreker også at det er Europas ansvar å stanse den russiske krigsmaskinen.
2 måneder siden
De ferske forsvarsministrene fra Norge og USA, Tore O. Sandvik og Pete Hegseth, møttes i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Begge ministrene har tilknytning til Trøndelag; Sandvik er fra Trondheim, mens Hegseths tippoldefar emigrerte fra Stjørdal. Møtet fant sted i forkant av et kontaktmøte om Ukraina, der Hegseth uttalte at det ikke er realistisk å bringe tilbake Ukrainas grenser slik de var før 2014. Innholdet i samtalene mellom Sandvik og Hegseth er ikke offentliggjort.
2 måneder siden
Flere NATO-land krever at Ukraina deltar i fredsforhandlingene mellom Donald Trump og Vladimir Putin om Ukraina. Dette kommer etter at Trump og Putin planlegger å møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en fredsavtale. USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har presentert vilkår som Ukraina tidligere har avvist, som at Ukraina må akseptere å avstå territorium og at NATO-medlemskap ikke kan inngå i en fredsavtale. Flere NATO-ministre, inkludert den norske utenriksministeren, understreker at Ukraina må være sentral i forhandlingene for å sikre en varig og akseptabel løsning.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 dager siden
USA vurderer å trekke seg fra sine fredsanstrengelser i Ukraina. En ekspert mener Russland mangler vilje til reell fred.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik deltar på et NATO-toppmøte i Brussel for å diskutere våpenstøtte til Ukraina. Sandvik skal ha et bilateralt møte med USAs nye forsvarsminister Pete Hegseth, som nylig ble godkjent etter en kontroversiell høring preget av beskyldninger om seksuelle overgrep og alkoholmisbruk. Hegseth har norske aner og har uttalt seg om sin stolthet over sin skandinaviske bakgrunn. Møtet i Brussel vil fokusere på Ukraina-krigen, og forsvarsministrene reiser deretter videre til München Security Conference for å diskutere en mulig fredsplan. Kilder antyder at det neppe kommer en fullstendig fredsplan, men heller elementer av en slik plan.
8 dager siden
Det planlagte Ukraina-møtet i London holdes uten utenriksministre etter at USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg. I stedet deltar sikkerhetsrådgivere og spesialutsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å forsøke å løse konfliktene. Møtet skjer i lys av et amerikansk forslag om å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som grunnlovsstridig. Forslaget innebærer også at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO, og representerer en betydelig endring i USAs tidligere politikk. Den amerikanske spesialutsendingen Keith Kellogg og rådgivere fra de andre landene deltar på møtet, mens Lammy skal møte Ukrainas utenriksminister Andriy Sybiga. Forhandlingene skjer under press fra president Donald Trump, som har truet med å trekke USA ut av samtalene dersom det ikke oppnås fremgang.
7 dager siden
USA har lagt fram en sjuspunktsplan for å avslutte krigen i Ukraina, som blant annet innebærer at Ukraina ikke får medlemskap i Nato og at USA anerkjenner russisk kontroll over Krim og andre okkuperte områder. Eksperter ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener planen er problematisk for både Ukraina og Europa. De påpeker at Ukraina blir bedt om å gi fra seg store landområder uten å få noe i retur, samtidig som sanksjoner mot Russland kan bli lettet, noe som kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet. USA gir heller ingen sikkerhetsgaranti til Ukraina, noe som kan gjøre det vanskelig for Europa å sikre landet uten amerikansk støtte. USAs visepresident J.D. Vance har truet med å trekke USA ut av fredsforhandlingene, noe som vil tvinge Europa til å ta større ansvar for Ukrainas sikkerhet. Ekspertene understreker at dette vil være en krevende, men nødvendig oppgave for å unngå en farligere situasjon.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.