Den tidligere eieren av Valley Processing, en amerikansk frukt- og juiceprodusent, har erkjent straffskyld for brudd på mattrygghetslover. Selskapet unnlot å registrere produksjonsanlegget og solgte feilmerket og forurenset juice, inkludert til skolelunsjprogrammet.
Inspektører avdekket at gammelt, feiloppbevart druekonsentrat ble blandet med nytt, og at lagerrommet inneholdt avføring, insekter, mugg og døde dyr. Eierens advokat hevder at dette var utilsiktet og at det ikke har vært rapportert om sykdomstilfeller.
Selskapet har tidligere vært saksøkt for å produsere juice med arsenikk og muggen frukt. Eieren må nå betale 8,4 millioner kroner i erstatning, og Valley Processing er permanent stengt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.
29 dager siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
3 måneder siden
Trevarefabrikken Talgø har tapt en rettssak mot staten angående merking av sine trepaneler. Staten hevdet at Talgø hadde feilmerket panelene som mer brannsikre enn de faktisk var, og at de ikke hadde gjennomført tilstrekkelige branntester. Retten ga staten medhold, og Talgø må betale over 800 000 kroner i erstatning. Talgø argumenterte med at regelverket var komplisert og at de burde fått bedre veiledning, men retten avviste dette. Produktet Møre Royal ble trukket fra markedet i 2021 på grunn av feil merking, men Talgø har siden gjort nye tester og endret merkingen.
28 dager siden
Den tidligere daglige lederen av Miljøservice Eide er tiltalt for miljø- og økonomisk kriminalitet knyttet til store mengder avfall som hopet seg opp på anlegget. I retten forklarte han at det var vanskelig å kvitte seg med avfallet innen tidsfristen og at han følte seg presset til å ta imot mer avfall. Statsforvalteren hadde tidligere påpekt flere avvik, men tiltalte hevder han gjorde sitt beste for å rette opp situasjonen. Han erkjenner ansvar, men nekter straffskyld. Påtalemyndigheten mener selskapet burde vært konkurs tidligere og at det er funnet nedgravd avfall på eiendommen.
1 dag siden
En tidligere daglig leder er dømt for alvorlig miljøkriminalitet. Dommen innebærer fengsel og en stor erstatningssum.
4 måneder siden
Tidligere Garderobemannen-eier Erik Bøckmann er dømt til å betale 26,2 millioner kroner i erstatning til Skatteetaten, som følge av manglende innbetaling av merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk. Dette bringer den totale erstatningssummen han er dømt til å betale opp til over 50 millioner kroner. Bøckmann har tidligere blitt dømt til fengsel og konkurskarantene. Retten avviste Bøckmanns påstand om manglende betalingsevne. Erstatningskravet knyttes til tre selskaper som har gått konkurs, deriblant Garderobemannen. Det er ukjent om dommen vil bli anket.
13 timer siden
Felleskjøpet har lagt frem en granskingsrapport som forklarer feilen med kraftfôr som førte til tilbakekalling av egg. Selskapet erkjenner alvorlig rutinesvikt og beklager konsekvensene for bønder og dyr.
13 timer siden
En ekstern granskningsrapport belyser årsaken til den nylige eggskandalen. Felleskjøpet Agri erkjenner en alvorlig feil som førte til tilbakekalling av store mengder egg og fôr.
2 måneder siden
Felleskjøpet erkjenner en alvorlig rutinesvikt etter å ha levert kraftfôr med for høye nivåer av vitamin D til flere egg- og slaktegrisprodusenter i Trøndelag. Dette har ført til at Nortura og Coop tilbakekaller omtrent 10 millioner egg fra hele landet, og 700 griser er avlivet på grunn av vitamin-D-forgiftning. Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot helseskade ved for høyt inntak av de berørte eggene og anbefaler å kontakte lege ved symptomer. Felleskjøpet beklager hendelsen og opplyser at de har identifisert årsaken til feildoseringen og iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.
4 måneder siden
En daglig leder er dømt til 30 dagers fengsel og må betale 380.000 kroner i oppreisningserstatning etter en dødsulykke på en byggeplass i Spydeberg. En ansatt døde etter å ha falt tre meter og slått hodet mot et betonggulv. Den daglige lederen ble tiltalt for manglende sikring og risikovurdering, og erkjente delvis straffskyld for manglende sikring. Arbeidstilsynet fant alvorlige feil på byggeplassen. Retten konkluderte med at den daglige lederen ikke hadde sørget for et forsvarlig arbeidsmiljø. Den dømte har vært sykmeldt og lagt ned virksomheten etter ulykken, og vurderer å anke dommen.
19 dager siden
De danske kokkeinfluenserne Flemming Hansen og Mette Helbæk, som drev det miljøvennlige luksushotellet Stedsans in the Woods i Sverige, har forlatt hotellet og etterlatt seg en miljøskandale. Ifølge svenske medier er paret anklaget for miljøkriminalitet etter å ha etterlatt seg 158 tønner med menneskelig avføring, døde dyr og milliongjeld. En tidligere ansatt forteller at dyrene ble brukt for syns skyld, og at avløpsrør gikk rett ut i naturen. Kommunens miljøinspektører oppdaget brudd på miljøreglene allerede i 2018. Paret har nå flyttet til Guatemala og åpnet et nytt hotell med miljøprofil, mens de etterlater seg gjeld på over seks millioner kroner. De avviser anklagene og skylder på danske skattemyndigheter.
1 måned siden
En kvinne saksøker OK Minilager i Bodø etter at mus og rotter ødela alle hennes eiendeler på lageret. Kvinnen hadde fått forsikringer om at lageret var fritt for skadedyr, men oppdaget store skader da hun skulle tømme lageret åtte måneder senere. Det viser seg at OK Minilager hadde mottatt flere henvendelser om skadedyrproblemer tidligere, uten å informere nye kunder. Kvinnen krever erstatning for tapet, som er taksert til over 1,8 millioner kroner. OK Minilager avviser kvinnens fremstilling av saken og beklager at de ikke har kommet til enighet.
13 timer siden
En feilproduksjon av dyrefôr hos Felleskjøpet førte til en stor eggskandale. Selskapet beklager og forklarer årsaken til hendelsen.
4 måneder siden
En daglig leder er dømt til 30 dagers fengsel og må betale 380.000 kroner i oppreisning etter at en ansatt døde på en byggeplass i Spydeberg. Den 59 år gamle mannen falt tre meter og døde av hodeskader. Arbeidstilsynet fant alvorlige mangler på byggeplassen. Den daglige lederen erkjente delvis straffskyld for manglende sikring i høyden, men ikke for manglende risikovurdering. Retten konkluderte med at han ikke hadde sørget for et forsvarlig arbeidsmiljø. Den dømte har vært sykmeldt siden ulykken og har lagt ned virksomheten. Han vurderer nå å anke dommen.