Nyhetssaker
TV2 nyheter: Svin med for høyt D-vitamin-innhold havnet i matproduksjon
Artikkel

Svin med for høyt D-vitamin-innhold havnet i matproduksjon

5 måneder siden siste oppdatering

2 min lesetid

TV2 logo

Kort oppsummert

  • Mattilsynet ser alvorlig på at svinekjøtt fra griser som har spist fôr med for høyt D-vitamininnhold, har gått til mat.

Sammendrag

Kjøtt fra mellom 200 og 300 griser som har spist fôr med for høyt innhold av D-vitamin, har blitt brukt i matproduksjon før feildoseringen ble oppdaget. Mattilsynet ser alvorlig på saken, selv om foreløpige beregninger ikke viser akutt helserisiko.

Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Mattilsynet har bedt om en redegjørelse fra Nortura og en vurdering fra FHI, men Nortura mener kjøttet er trygt å spise.

Saken startet med at over 600 tonn egg ble trukket fra markedet grunnet feildosering av vitamin D i fôret fra Felleskjøpet Agri.

Kontekst