Arshad Jamil, tidligere leder for en moske, kritiserer Abid Rajas analyse om radikalisering i det muslimske miljøet i Norge. Jamil hevder at unge muslimer i dag er friere enn tidligere generasjoner og ikke aksepterer ulik behandling.
Han viser til suksessfulle andre- og tredjegenerasjons norskpakistanere som bevis på vellykket integrering. Jamil mener også at problemene med muslimske jusstudenter i Danmark ikke er representative for situasjonen i Norge.
I en podkast diskuterer Jamil temaer som parallelle samfunn, kvinners rettigheter, homofobi i Islam og integrering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen nyanserer debatten om hijab og integrering, og understreker at et generelt forbud ikke er foreslått. Den belyser det sosiale presset mange unge muslimske jenter opplever i forhold til bruk av hijab, og fremhever viktigheten av å respektere norske normer som håndhilsing for å fremme integrering. Kritikk av religion, inkludert islam, er en naturlig del av et opplyst samfunn, og retten til å uttrykke kritiske meninger må respekteres. Artikkelen understreker at integrering ikke betyr assimilering, men tilpasning til felles normer, og at en saklig debatt om integrering og religionsfrihet krever respekt for meningsmangfold.
3 måneder siden
Warsame Ali, forsker ved FHI, kritiserer den offentlige debatten om integrering og ungdomskriminalitet for å skape et «oss mot dem»-bilde. Han mener politikere, som Sylvi Listhaug og Abid Raja, fokuserer for mye på straff i stedet for forebygging. Ali fremhever viktigheten av åpen dialog om identitet og tilhørighet for å unngå utenforskap. Han er involvert i prosjektet Flexid, som tilbyr kurs om identitet for flerkulturelle ungdommer. Ali understreker at den sosiale mobiliteten i Norge er en styrke, men at den krever investeringer og forebygging for å opprettholdes. Han mener at man må slutte å late som at alle er norske, og heller ta tak i de reelle utfordringene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer manglende gjensidighet i tilpasningskrav mellom Norge og muslimske land. Forfatteren kontrasterer strenge kleskoder og restriksjoner for turister på Maldivene med det hun oppfatter som manglende krav til muslimer i Norge. Hun argumenterer for at Norge bør stille tydeligere krav og stå opp for sine verdier, istedenfor å etterkomme konservative muslimers ønsker. Dette for å sikre et bedre samfunn og bedre forhold for kvinner og barn, både i Norge og i muslimske land.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer en studie som hevder at muslimer i Norge opplever ekskludering. Den argumenterer for at mange av påstandene om ekskludering er vage og basert på subjektive opplevelser, og stiller spørsmål ved metodikken. Den stiller spørsmål ved hvor langt det norske samfunnet skal tilpasse seg religiøse særkrav, og understreker at inkludering bør være gjensidig. Den påpeker at forventninger om aksept for LHBTQ+-rettigheter gjelder alle, og at Norge er bygget på en kristen kulturarv med sekulære verdier, og reiser spørsmål om hvorfor religiøse krav skal veie tyngre enn disse.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at det ikke lenger er tilstrekkelig å skylde på samfunnet eller politikere for manglende integrering. Den hevder at kulturelle og religiøse faktorer i muslimske miljøer spiller en betydelig rolle i integreringsutfordringer, og at disse må adresseres. Kriminalitetstall blant unge menn med minoritetsbakgrunn, spesielt fra MENA-land, er alarmerende. Artikkelen understreker at religion og kultur ofte er så tett sammenvevd at det hindrer integrering. Den fremhever at mens noen innvandrergrupper integreres godt, skaper mange muslimske miljøer en barriere der kritikk av kulturelle praksiser avfeies som angrep på troen. Forfatteren mener at det er på tide å ta et oppgjør med offerrollen og heller fokusere på å ta ansvar for egen integrering.
1 måned siden
Abid Raja (Venstre) uttrykker bekymring for parallellsamfunn og tar til orde for en ny integreringspolitikk. Han vil begrense bosetting av flyktninger i levekårsutsatte områder, som deler av Oslo øst, Lillestrøm og Drammen. Raja mener mange elever med innvandrerbakgrunn går på skoler der få snakker norsk, og foreslår tiltak som å legge ned drabantbyskoler. Forslagene har skapt debatt, og Oslo-byråd Julianne Ferskaug er uenig i at man sentralt skal bestemme hvilke bydeler som skal motta flyktninger.
3 måneder siden
Frøya Sjursæther, nestleder i Grønn Ungdom, kritiserer høyresidens innvandringspolitikk for å skape hverdagsrasisme, polarisering og utenforskap. Hun mener Frp og Høyre konkurrerer om å være mest innvandringskritiske, noe hun ser som skadelig for integreringen. Sjursæther reagerer også på forslag om integreringskontrakt for ikke-vestlige innvandrere og KrFUs ønske om å stenge grensene for radikale muslimer. Hun mener at høyresidens politikk ikke vil føre til bedre integrering. Høyresiden avviser kritikken og mener de er ærlige om integreringsutfordringer, og at det er naivt å ikke anerkjenne disse. De mener også at Grønn Ungdom karikerer sine meningsmotstandere.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Lily Bandehy for hennes syn på islam og hijab. Bandehy, en uttalt kritiker av islam, argumenterer for at Norge bør stille krav til innvandrere, inkludert et potensielt forbud mot hijab. Artikkelen hevder at dette ikke fremmer integrering, men er et uttrykk for sosial kontroll, og at det er like problematisk som den sosiale kontrollen hun kritiserer i muslimske miljøer. Den stiller spørsmål ved hvem som skal bestemme hvordan kvinner kler seg, og antyder at Bandehy's syn er preget av en reaksjon mot hennes tidligere kultur. Artikkelen fremhever også at både islamkritikere og ekstremister deler et lignende syn på islam som en religion av vold og tvang, og oppfordrer muslimer til å utfordre dette perspektivet.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot en ensidig vektlegging av kulturelle barrierer som hovedårsak til integreringsproblemer i Norge. Den understreker at strukturelle faktorer som diskriminering og sosial ekskludering fortsatt er betydelige hindre. Forskning viser at minoritetsgrupper møter vanskeligheter i arbeidsmarkedet, selv med like kvalifikasjoner. Artikkelen kritiserer forenklingen av å redusere integreringsutfordringer til en «kultur-religion-symbiose», og fremhever at religiøse miljøer også kan være positive ressurser. Kriminalitet sees som et symptom på utenforskap, og det argumenteres for at inkluderende tiltak, dialog og samarbeid er viktigere enn stigmatiserende retorikk for å fremme integrering. Artikkelen konkluderer med at integrering er et felles ansvar som krever både tilpasning og inkludering.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer Shakeel Rehman for å fremstille moskeene som et samfunnsproblem og for å tolke deres handlinger i verste mening. Forfatteren argumenterer for at moskeene faktisk er en viktig del av løsningen på samfunnsutfordringer, og at de har tatt et betydelig ansvar for integrering og forebygging av radikalisering. Det understrekes at moskeene bidrar positivt til samfunnet gjennom arbeid med psykisk helse, åpenhet rundt vanskelige temaer og ved å fremme islamsk barneoppdragelse som vektlegger trygghet og omsorg. Kritikken mot Rehman går ut på at han ensidig fokuserer på problemer og overser de positive bidragene moskeene gir.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale, der han nevnte hijab som et symbol på mangfold. Forfatteren mener Støre ikke forstår sekularismens betydning og at hijab er et uttrykk for religiøs ideologi, ikke kulturelt mangfold. Det argumenteres for at et sekulært samfunn uten religiøse symboler er nødvendig for å skape et «vi». Samekofta trekkes frem som et eksempel på kulturelt mangfold, i motsetning til hijab. Forfatteren mener Støres anerkjennelse av hijab er en hån mot kvinner som kjemper mot hijab-påbud i muslimske land, og at han gjentar muslimers ønske om å fremstille hijab som et symbol for mangfold.
4 dager siden
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland foreslår en verditest for innvandrere som søker statsborgerskap. Han mener testen kan bidra til å motvirke antisemittisme.
4 måneder siden
Tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik kritiserte Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) for å foreslå at barnevernet skal kunne sperre kriminelle barn inne. Tajik mener dette er en fallitterklæring og etterlyser mer forebygging. Venstres sosialbyråd Julianne Ferskaug og Høyres Arina Aamir anklager Tajik for feilinformasjon og peker på at Ap-regjeringen selv har foreslått lignende tiltak som trygghetshus. Ferskaug hevder Ap ikke forstår Oslos utfordringer og viser til økt ungdomskriminalitet under Ap-styret. Tajik svarer med å anklage Høyre og Venstre for å prioritere skattekutt fremfor barnevern.
4 måneder siden
Podkasten 'Stopp verden', ledet av Torbjørn Røe Isaksen, oppsummerer siste halvår med fokus på politikk, samfunn og kultur. Blant temaene er høyresidens fremgang, 'Partiet's suksess, og kongehusets utfordringer. Podkasten har også diskutert skatteflyktninger, ungdommens verdier, og Abid Rajas tanker om islam. Forfattere som Erika Fatland og duoen bak 'Partiet' har deltatt, sammen med næringslivsledere som Anders Opedal. 'Stopp verden' tilbyr en roligere samtalearena i en polarisert offentlighet.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.