Finansminister Jens Stoltenberg støttet Danmarks synspunkt om at Grønland selv skal bestemme sin fremtid. Han ønsket ikke å kommentere kritikken av Nato-sjef Mark Rutte for hans opptreden overfor Donald Trump.
Stoltenberg unnlot også å svare på om hans støtte til Grønland indikerte uenighet med Ruttes uttalelser. Grønlandske politikere har avvist Trumps antydninger om å annektere øya.
Stoltenberg har fått kritikk for å prioritere en filmpremiere i København fremfor en spørretime i Stortinget. Statsminister Støre har uttalt at man må bruke tid på å vurdere hva man kan stole på fra Trumps uttalelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs press mot Grønland, og viser til Donald Trumps ønske om å overta øya. Eide støtter statsminister Mette Frederiksens uttalelse om at presset er uakseptabelt. Bakgrunnen er Trumps gjentatte uttalelser om at USA «må ha» Grønland, samt besøk fra høytstående amerikanske representanter som Grønlands fungerende regjeringssjef mener er uønsket. Eide understreker at regjeringen står imot Trumps ønske om å overta Grønland, og legger seg tett opp mot Danmarks reaksjon.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
1 måned siden
Høyre kritiserer finansminister Jens Stoltenberg for å ha prioritert en filmpremiere i København fremfor å delta i Stortingets spørretime. Tina Bru (H) mener Stoltenbergs prioritering viser manglende respekt for Stortingets kontrollfunksjon. Stoltenberg forklarer at han deltok på møter med danske myndigheter og at spørretimen er utsatt. Under spørretimen ble regjeringens skattepolitikk og økning i lønnstaket for statlige ledere kritisert av opposisjonen. Vedum reagerer sterkt på at Nav-sjefens lønn overstiger det tidligere lønnstaket, og kaller det en «lønnsbonanza».
1 måned siden
Høyre kritiserer finansminister Jens Stoltenberg for å prioritere en tur til København for å delta på filmpremieren av dokumentaren «Facing War» fremfor å delta i den ordinære spørretimen i Stortinget. Nestleder Tina Bru i Høyre mener Stortingets kontrollfunksjon er viktigere enn kinobesøk. Stoltenberg avviser kritikken og forklarer at møter med danske politikere var avtalt på forhånd, og at spørretimen kun er utsatt. Han understreker at han allerede har deltatt i den spontane spørretimen samme dag.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
3 dager siden
Grønlands statsminister reagerer på USAs ønske om å kjøpe øya. Samtidig styrker Grønland og Danmark sitt forhold.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
1 måned siden
Alle partiledere på Grønland har gitt en felles uttalelse der de kritiserer Donald Trumps uttalelser om potensiell annektering av Grønland. De beskriver Trumps oppførsel som uakseptabel overfor venner og allierte. Uttalelsen kommer etter at Trump torsdag uttrykte tro på at Grønland vil bli annektert. Samtidig støtter alle de store partiene på Grønland løsrivelse fra Danmark, og viser til at Grønland har hatt utvidet selvstyre siden 2009, med en plan for hvordan øya kan bli selvstendig.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker Grønland for å vise støtte etter at USA gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta øya. Besøket kommer etter kritikk fra USAs visepresident mot Danmark for manglende engasjement på Grønland. Samtidig møter Danmarks utenriksminister USAs utenriksminister i Brussel og fordømmer uttalelsene fra amerikansk hold. Frederiksen understreker at Grønland tilhører grønlenderne, og at Danmark må stå sammen med Grønland i en vanskelig tid. Besøket skjer etter et politisk jordskjelv på Grønland, der en ny koalisjonsregjering er dannet.
3 måneder siden
USAs tidligere ambassadør til Danmark, Carla Sands, kritiserer Danmarks styre over Grønland og hevder at de holder grønlenderne tilbake. Hun antyder også at Donald Trump kan ha en avtale for Grønland og vil ikke utelukke militær inngripen. Grønlands statsminister, Múte B. Egede, har svart at Grønland ikke ønsker å være verken dansk eller amerikansk, og understreker at de vil bestemme sin egen fremtid. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, har diskutert situasjonen med Trump, og understreket Grønlands rett til selvbestemmelse. Frederiksen og Trump er enige om å fortsette dialogen.
3 måneder siden
Natos generalsekretær Mark Rutte roser Danmarks statsminister Mette Frederiksen for hennes håndtering av Donald Trumps uttalelser om Grønland. Rutte fremhever at Frederiksen fokuserte på den strategiske betydningen av Arktis, fremfor å la seg distrahere av Trumps uttalelser. Han understreker behovet for en strategisk diskusjon i Nato og EU om hvordan Arktis skal håndteres, med fokus på sikkerhet. Trumps uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland har skapt uro. USAs påtroppende visepresident har avvist at militær makt vil bli brukt mot Grønland.
3 måneder siden
Den danske politikeren Anders Vistisen kritiserte Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland i EU-parlamentet, og brukte et kraftig språk som vakte internasjonal oppmerksomhet. Vistisen mener at Grønlands ønske om selvstendighet er urealistisk, og viser til sosiale problemer, lavt folketall og at Grønland må ta ansvar for egen politimyndighet, rettsstat og lovgivning. Han påpeker at Grønland har vært en del av Danmark i 800 år, og at forsvars- og utenrikspolitikken er Danmarks ansvar. Vistisens uttalelser falt sammen med at Dansk Folkepartis formann Morten Messerschmidt besøkte Mar-a-Lago i håp om å møte Trump.