Artikkelen diskuterer mulige motiver bak Donald Trumps tollpolitikk. En teori er at han manipulerer markedet for å berike seg selv og sine venner.
En annen teori er at han forsøker å svekke dollaren for å styrke USAs økonomi og redusere statsgjelden. En tredje teori er at Trump ideologisk sett tror på tollmurer for å beskytte amerikansk industri.
Artikkelen antyder at Trumps tollpolitikk virker tilfeldig og uforståelig, noe som skaper usikkerhet i markedene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
2 måneder siden
President Donald Trump har varslet gjensidige tollsatser, noe USA-ekspert Eirik Løkke definerer som en handelskrig der alle taper. Trump har innført toll på import av stål, aluminium og kinesiske produkter. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at implementeringen kan ta tid og at Trumps utspill kan tolkes som et forhandlingsinnspill. Løkke mener dette skaper usikkerhet som vil ramme markedene. Han ser to mulige årsaker til Trumps handlinger: enten tror Trump på proteksjonisme, eller så bruker han toll som et forhandlingskort. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har advart mot handelskrig.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps uortodokse og provoserende uttalelser og handlinger etter hans valgseier. Det trekkes frem eksempler som hans interesse for å kjøpe Grønland, innlemme Canada i USA, og hans bruk av trusler om militærmakt. Dette skaper usikkerhet og bekymring blant både allierte og fiender. Artikkelen påpeker at Trumps fokus ser ut til å ha skiftet fra valgløftene om å senke eggpriser og stanse unødvendige kriger, til å handle om eiendomsmarkedet og en ny verdensorden. Det stilles spørsmål ved om Trump virkelig mener alvor med sine utspill, og om verden trenger enda en leder som bruker makt for å oppnå sine mål.
3 måneder siden
Donald Trumps økonomiske politikk skaper usikkerhet rundt inflasjon og rentebaner. Økte tollsatser kan føre til høyere priser, men også til at kinesiske varer blir billigere i Norge. Eksperter er uenige om effekten på norske forbrukere, men økt konkurranse kan føre til lavere priser. Trumps politikk kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger, og en handelskrig kan føre til dyrere Apple-produkter.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk kan påvirke Norge. Eksperter peker på at Trumps planer om økte tollsatser kan føre til økt inflasjon og usikkerhet i markedene, noe som kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger. Samtidig kan økt konkurranse fra Kina føre til lavere priser på kinesiske biler og elektronikk for norske forbrukere. En potensiell handelskrig kan også føre til at store tilbydere senker prisene for å vinne markedsandeler, men det er en risiko for at enkelte produkter kan bli dyrere dersom Europa svarer med egne tollbarrierer. Det understrekes at Trump vil måtte tilpasse seg næringslivets behov.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk kan påvirke Norge. Eksperter påpeker at Trumps varslede tollsatser kan føre til økt inflasjon og usikkerhet i markedene, noe som kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger. Samtidig kan økt konkurranse fra Kina resultere i billigere kinesiske biler og elektronikk for norske forbrukere. En potensiell handelskrig mellom USA og Kina kan presse prisene på forbruksvarer ned, men det er også en risiko for at enkelte produkter kan bli dyrere. Usikkerheten i markedet kan føre til at norske forbrukere blir mer bevisste på pengebruken og prioriterer hardere.
27 dager siden
Donald Trump hevder at USA er blitt utnyttet av andre land gjennom urettferdig handel, og lanserer nye tollsatser som «gjengjeldelse». Artikkelen argumenterer for at USAs økonomiske problemer skyldes interne faktorer som manglende konkurranseevne og utflagging av produksjon. Selv om tiltakene kan tvinge noe produksjon tilbake til USA, tror de fleste økonomer at det er et politisk skuespill som kan føre til alvorlige tilbakeslag for verdensøkonomien.
22 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
4 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Donald Trumps handelspolitikk påvirker forventningene om rentenedsettelser i Norge. USAs innføring av tollsatser mot Mexico, Canada og Kina kan føre til prisstigning i Norge. En potensiell handelskrig kan svekke kronen, og Handelsbankens makroøkonomer antyder at Norges Bank kan utsette rentekuttet i mars hvis kronen blir presset. Samtidig kan alternative produkter, særlig fra Kina, bli mer konkurransedyktige på det norske markedet.
28 dager siden
Donald Trump har innført omfattende tollsatser, noe som vekker minner om 1930-tallets proteksjonisme. Tiltaket truer det internasjonale frihandelssystemet og skaper usikkerhet i markedene. Økonomer frykter økt risiko, dyrere varer og redusert kjøpekraft for amerikanske forbrukere. Internasjonalt kan Trumps politikk føre til at USA mister innflytelse, mens Kina potensielt kan styrke sin posisjon. Trump begrunner tiltakene med at USA utnyttes av handelspartnere og ønsker å redusere landets handelsunderskudd.