Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning.
Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk.
Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane. Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer. Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller spørsmål ved landets rolle som frihandelsnasjon. Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved NHH mener Norge kritiserer andre land for tollbarrierer, men har selv høye tollsatser. Han trekker også paralleller til USAs tollpolitikk under Trump, og viser til at toll har lange tradisjoner i USA. Finansdepartementet forsvarer landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet, beredskap og at det bidrar til landbruk i hele landet.
26 dager siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps nylig innførte tollsatser og argumenterer for at disse ikke burde overraske, da de har vært varslet lenge. Trumps politikk sees i sammenheng med et ønske om å gjenoppbygge amerikansk industri og kreve betaling for militær beskyttelse. Markedene reagerer negativt, og en handelskrig truer. Forfatteren understreker viktigheten av å ta autoritære ledere på alvor og forberede seg på konsekvensene av deres handlinger. NATO-samarbeidet er svekket som følge av Trumps politikk.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer reaksjonene på Donald Trumps forsøk på å redusere offentlig pengebruk i USA gjennom DOGE-prosjektet, og kritiserer norske kommentatorer for selvmotsigelser i vurderingen av Trumps metoder, som ligner på tiltak fra Clinton og Obama. Den påpeker at Trump tilsynelatende ikke anerkjenner maktfordelingsprinsipper. Artikkelen argumenterer for at Norge bør fokusere på å redusere egen offentlig pengebruk uavhengig av amerikansk politikk, og foreslår å se til tidligere initiativer som Obamas «Campaign to cut waste» eller Hans-Jørgen Blomseths arbeid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller dette i kontrast til landets generelle frihandelspolitikk. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge kritiserer andre for proteksjonisme, samtidig som de opprettholder høye tollbarrierer. Han viser også til at Trumps kritikk av internasjonal tollpolitikk ikke er grunnløs. Finansdepartementet begrunner landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet og beredskap, og understreker at Stortinget årlig fastsetter tolltariffen.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over tendensen i Norge til å kritisere USAs politikk, samtidig som Norge selv praktiserer lignende tiltak. Paralleller trekkes mellom krav om legitimasjon ved valg, behandling av immigranter, nøling med støtte til Ukraina, høye tollsatser og underskudd i statsbudsjettet. Artikkelen argumenterer for at Norge bør være mer tilbakeholden med å kritisere andre land for handlinger som ligner på Norges egen politikk, og oppfordrer til selvransakelse og en mer nyansert tilnærming.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
27 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps første uke som president og hvordan man bør tolke hans uttalelser. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør ta Trump bokstavelig, men heller se hans handlinger som en del av en forhandlingsstrategi. Det understrekes at det er viktig å ha gode kontakter i Trumps administrasjon for å forstå den faktiske politikken som utformes. Forfatteren mener Norge bør fokusere på å posisjonere seg for gode forhandlinger med USA, fremfor å la seg sjokkere av Trumps retorikk. Det påpekes at Trump er en selger og forhandler, og at det politiske håndverket utføres av andre i administrasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.