Donald Trump har innført nye tollsatser basert på det som beskrives som feilaktige tall og en merkelig beregningsmetode. Kritikere hevder at Trump bruker handelsunderskuddstall istedenfor faktiske tollsatser, og at han utelater handel med tjenester der USA har et overskudd.
Metoden går ut på å dele USAs handelsunderskudd med et land på verdien av landets eksport til USA, deretter halvere tallet.
Trumps mål er å styrke amerikansk økonomi, men økonomer mener han forenkler kompliserte økonomiske sammenhenger og tegner et fiendebilde for å score politiske poeng.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Donald Trump presenterte en tavle med tall for å forklare USAs nye handelspolitikk, men økonomer er skeptiske til beregningene og mener de gir et misvisende bilde av tollsatsene. Tallene viser hvor mye tollen må øke for å oppnå handelsbalanse, men Kalle Moene påpeker at tallene ikke stemmer med SSBs importtall for Norge, og at tollen for Norge burde gått ned. Flere økonomer reagerer også på at beregningen inkluderer moms, og at fremstillingen er manipulerende. Trump ser ut til å mene at handelsunderskudd er en urett begått mot USA.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å definere moms som en handelshindring og innføre nye tolltiltak, noe som har møtt motstand fra økonomer. Trump-administrasjonen ønsker å redusere USAs handelsunderskudd og mener at land som Tyskland dumper varer. Økonomer advarer om at Trumps tilnærming kan føre til høyere tollsatser, motreaksjoner fra andre land og gjøre USA upopulær. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av en trippel tollskvis.
26 dager siden
Ifølge Washington Post valgte Donald Trump selv utregningsmetoden for de nye tollsatsene, en metode som har blitt latterliggjort av økonomer. Kilder i Det hvite hus hevder Trump ignorerte rådgivernes mer sofistikerte alternativer og valgte en enkel formel basert på handelsunderskudd og eksportverdi. En anonym kilde sier Trump gir «flatt faen» i negative reaksjoner. Børsene har reagert negativt, med kraftige fall i blant annet Oslo Børs. USAs sentralbanksjef advarer om at tollsatsene kan føre til økt inflasjon og lavere økonomisk vekst.
26 dager siden
Donald Trump har annonsert toll på varer fra de fleste land, inkludert 20 prosent på EU og 15 prosent på Norge, noe som har ført til fall på børsene og kritikk fra allierte. Økonom James Surowiecki kritiserer Trump-administrasjonens regnestykke for tollsatsene, og kaller det "ekstraordinært tullball", da det ser ut til å basere seg på en enkel divisjon av handelsunderskudd. Det hvite hus har publisert en formel som ligner Surowieckis regnestykke. Det spekuleres i om kunstig intelligens har blitt brukt i beregningene, men dette er ikke bekreftet.
20 dager siden
Donald Trumps nye tollavgifter har skapt forvirring og rammer enkelte land og territorier på uventede måter. Små øysamfunn som Saint Pierre og Miquelon ilegges høye tollsatser basert på eksportoverskudd, mens den ubebodde australske øya Heard straffes for angivelig elektronikkeksport. Samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna, noe som ifølge eksperter skyldes Trumps personlige relasjoner og et ønske om å fremme fredsforhandlinger. Kritikere mener systemet er inkompetent og basert på en overdreven fokus på USAs handelsunderskudd.
27 dager siden
Donald Trump hevder at USA er blitt utnyttet av andre land gjennom urettferdig handel, og lanserer nye tollsatser som «gjengjeldelse». Artikkelen argumenterer for at USAs økonomiske problemer skyldes interne faktorer som manglende konkurranseevne og utflagging av produksjon. Selv om tiltakene kan tvinge noe produksjon tilbake til USA, tror de fleste økonomer at det er et politisk skuespill som kan føre til alvorlige tilbakeslag for verdensøkonomien.
25 dager siden
Donald Trumps nye tollregime har trådt i kraft med en flat toll på ti prosent for nesten hele verden, mens Norge vil oppleve en toll på 15 prosent. Tiltaket beskrives som en «økonomisk revolusjon» av Trump selv, men møter sterk kritikk fra økonomer og politikere som frykter negative konsekvenser for økonomien. Kritikere peker på risikoen for inflasjon, redusert økonomisk vekst og usikkerhet rundt investeringer. Trumps mål er å reindustrialisere USA og utjevne handelsvilkårene, men eksperter advarer om at dette kan koste dyrt og ramme forbrukerne. Historisk sett har proteksjonisme hatt en negativ effekt på verdensøkonomien.
11 timer siden
USAs president Donald Trump har innført nye tollsatser og hevder USA tjener milliarder på toll. Flere faktasjekkere og økonomer tilbakeviser presidentens påstander og utregninger.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre om gjensidig toll, som innebærer at USA vil innføre tilsvarende tollsatser som andre land har på amerikanske varer. EU har reagert kritisk og uttaler at dette er et steg i feil retning, og at toll er skatter som vil ramme amerikanske innbyggere og økonomi. Trump forsvarer tiltaket med at USA har blitt urettferdig behandlet og ønsker å gjenopprette rettferdighet. Tidligere har Trump varslet toll på stål og aluminium.
18 dager siden
USA forsøker å redusere sitt store underskudd ved å kutte utgifter og øke inntektene gjennom toll, men møter kritikk fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Andreassen mener Trumps metoder er feilslåtte og skader økonomien mer enn de gagner, og påpeker at USA har for lave inntekter. Han kritiserer også kutt i offentlige ansatte og toll, som han mener rammer de med dårlig råd hardest. Andreassen antyder at Trumps mål kan være å bygge ned velferdsstaten og isolere USA, noe som kan føre til at europeiske land blir mindre villige til å kjøpe amerikanske våpen.
27 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har utløst kraftige reaksjoner og beskrives som både feilslått og farlig. Økonomer kritiserer beregningsmetoden for tollsatsene og Trumps mål om null handelsunderskudd med alle land. Den danske økonomen Lars Christensen bruker sterke ord og sammenligner Trump med et lite barn uten fornuft, en beskrivelse USA-ekspert Eirik Løkke støtter. Tidligere utenriksminister John Kerry har også tidligere uttalt seg kritisk om Trumps modenhet og sammenlignet ham med en åtte år gammel gutt.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på en rekke land, inkludert Norge, med begrunnelsen at USA har blitt utnyttet. Norske bedrifter som eksporterer varer til USA, spesielt sjømatnæringen, kan bli negativt påvirket av dette. Det er usikkert hvordan USA har kommet frem til at norske varer ilegges 15 prosent toll. Tiltaket møter kritikk fra økonomer som frykter tap av arbeidsplasser og økte priser. Dersom EU svarer med toll, kan Norge havne i en vanskelig situasjon utenfor EUs tollmur. Norske myndigheter og bedrifter er usikre på hva de kan forvente.
17 dager siden
Donald Trumps nylige tollpolitikk har skapt reaksjoner. Etter å ha innført økte tollsatser, ga Trump en 90-dagers pause for å forhandle med berørte land. Mens noen av hans støttespillere hyller dette som en genial strategi, mener eksperter at det var et økonomisk og politisk selvmål. Kritikere hevder at Trump ble forskrekket over børsraset og den sterke kritikken, og at han snudde for å unngå en større krise. Kina og USA har trappet opp tollsatsene mot hverandre, noe som kan føre til en handelskrig. Det er et håp om at diplomati og et møte mellom Trump og Xi Jinping kan løse konflikten.