Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane.
Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer.
Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller spørsmål ved landets rolle som frihandelsnasjon. Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved NHH mener Norge kritiserer andre land for tollbarrierer, men har selv høye tollsatser. Han trekker også paralleller til USAs tollpolitikk under Trump, og viser til at toll har lange tradisjoner i USA. Finansdepartementet forsvarer landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet, beredskap og at det bidrar til landbruk i hele landet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges høye tollsatser på matvarer, som i noen tilfeller overstiger 400 prosent, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig i lys av internasjonal kritikk mot tollmurer. Økonomiprofessorer påpeker at de høye tollsatsene kan svekke Norges forhandlingsposisjon internasjonalt og føre til høyere matvarepriser for norske husholdninger. Samtidig argumenterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag for at et styrket tollvern er nødvendig for å sikre bøndenes inntekter og opprettholde norsk matproduksjon. Diskusjonen dreier seg om å finne en balanse mellom å beskytte landbruket og å unngå negative konsekvenser for økonomi og handel, samt Norges internasjonale omdømme.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller dette i kontrast til landets generelle frihandelspolitikk. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge kritiserer andre for proteksjonisme, samtidig som de opprettholder høye tollbarrierer. Han viser også til at Trumps kritikk av internasjonal tollpolitikk ikke er grunnløs. Finansdepartementet begrunner landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet og beredskap, og understreker at Stortinget årlig fastsetter tolltariffen.
22 dager siden
Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning. Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
1 måned siden
En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10.000 kroner i året. Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet. Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
26 dager siden
Artikkelen argumenterer for å fjerne toll på matvarer i Norge, spesielt på melk, kjøtt og poteter, for å redusere matvareprisene for forbrukerne. Dagens tollbarrierer skjuler kostnadene for landbrukspolitikken, og forfatteren mener at fjerning av toll er et godt mottiltak mot Trumps handelskrig. Støtte til bøndene bør heller finansieres over statsbudsjettet for å synliggjøre kostnadene. Norge har svært høye tollsatser på enkelte matvarer, noe som fordyrer maten betydelig. BI-forsker har påvist at tollen koster en vanlig norsk familie 40.000 kroner i året.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
22 dager siden
I en opphetet debatt ble Norges høye tollsatser på landbruksvarer diskutert opp mot Donald Trumps tollpolitikk. Spørsmålet var om Norges argumenter for høye tollsatser er forskjellige fra Trumps proteksjonistiske linje. En økonomisk historiker mente det var likheter, mens Bondelaget avviste sammenligningen. Programleder Fredrik Solvang stilte kritiske spørsmål til Landbruksdirektoratet om logikken og etikken bak tollpolitikken, spesielt med tanke på landbruksprodukter som geitekjøtt og sjokolade, og konfronterte dem med tilsynelatende selvmotsigelser.
27 dager siden
Artikkelen omhandler mulige konsekvenser av Trumps tollgrep og EUs eventuelle mottiltak. Danske Coop planlegger å merke amerikanske varer for å informere kundene om prisøkninger som følge av toll. Finansministeren avviser påstander om at Norge har høye tollsatser på amerikanske varer, og understreker at Norge har differensierte tollsatser. Norske dagligvarekjeder følger situasjonen og understreker at de allerede har tydelig opprinnelsesmerking på sine varer, men vil vurdere ytterligere tiltak når konsekvensene av en eventuell mottoll er klarere. Frukt- og grøntavdelingen trekkes frem som et eksempel på god opprinnelsesmerking.
1 måned siden
Donald Trumps handelspolitikk med økte tollsatser truer lønnsomheten ved grensehandel for nordmenn. EU vurderer mottiltak, og Norge forsøker å sikre en avtale med EU for å unngå negative konsekvenser. En handelskrig kan føre til høyere priser på varer, noe som vil merkes i lommeboka ved utenlandshandel. Tollvesenet påpeker at privatpersoner ikke vil merke endringer så lenge de holder seg innenfor verdigrensene for import.
27 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler eksperters bekymringer for at Donald Trumps tollpolitikk kan eskalere til en handelskrig, og hvilke konsekvenser dette kan ha for norsk økonomi og forbrukere. Det advares om økt inflasjon, en svakere krone og dyrere importvarer som mobiltelefoner og datautstyr. Handelskrigen kan også påvirke rentenivået i Norge og føre til dyrere biler. De største konsekvensene vil oppstå hvis situasjonen eskalerer og flere land innfører toll på varer.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.