Artikkelen omhandler Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller dette i kontrast til landets generelle frihandelspolitikk. Professor Ola H.
Grytten ved NHH påpeker at Norge kritiserer andre for proteksjonisme, samtidig som de opprettholder høye tollbarrierer. Han viser også til at Trumps kritikk av internasjonal tollpolitikk ikke er grunnløs.
Finansdepartementet begrunner landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet og beredskap, og understreker at Stortinget årlig fastsetter tolltariffen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller spørsmål ved landets rolle som frihandelsnasjon. Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved NHH mener Norge kritiserer andre land for tollbarrierer, men har selv høye tollsatser. Han trekker også paralleller til USAs tollpolitikk under Trump, og viser til at toll har lange tradisjoner i USA. Finansdepartementet forsvarer landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet, beredskap og at det bidrar til landbruk i hele landet.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges høye tollsatser på matvarer, som i noen tilfeller overstiger 400 prosent, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig i lys av internasjonal kritikk mot tollmurer. Økonomiprofessorer påpeker at de høye tollsatsene kan svekke Norges forhandlingsposisjon internasjonalt og føre til høyere matvarepriser for norske husholdninger. Samtidig argumenterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag for at et styrket tollvern er nødvendig for å sikre bøndenes inntekter og opprettholde norsk matproduksjon. Diskusjonen dreier seg om å finne en balanse mellom å beskytte landbruket og å unngå negative konsekvenser for økonomi og handel, samt Norges internasjonale omdømme.
25 dager siden
Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane. Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer. Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
22 dager siden
I en opphetet debatt ble Norges høye tollsatser på landbruksvarer diskutert opp mot Donald Trumps tollpolitikk. Spørsmålet var om Norges argumenter for høye tollsatser er forskjellige fra Trumps proteksjonistiske linje. En økonomisk historiker mente det var likheter, mens Bondelaget avviste sammenligningen. Programleder Fredrik Solvang stilte kritiske spørsmål til Landbruksdirektoratet om logikken og etikken bak tollpolitikken, spesielt med tanke på landbruksprodukter som geitekjøtt og sjokolade, og konfronterte dem med tilsynelatende selvmotsigelser.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
28 dager siden
Høyre kritiserer regjeringen for å ha økt tollsatser, noe de mener svekker Norges posisjon i møte med Trumps tollpolitikk. Erna Solberg viser til amerikansk kritikk av Norges uforutsigbare tollpolitikk. Finansminister Jens Stoltenberg avviser kritikken og understreker behovet for samhold. Han påpeker at USA årlig kritiserer Norge for tollsatser på landbruksvarer, men at dette ikke rettferdiggjør USAs varslede tolløkninger. Næringsminister Cecilie Myrseth bagatelliserer Høyres bekymring og mener økt toll på enkelte grønnsaker ikke vil ha betydning.
22 dager siden
Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning. Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
27 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
29 dager siden
Høyre anklager Støre-regjeringen for å ha ignorert advarsler fra USA angående Norges tollregime, noe de mener kan skade norske bedrifter. Kritikken kommer etter en amerikansk handelsrapport som påpeker problematiske forhold ved norsk tollpolitikk. Ironisk nok mottok Norge lignende kritikk i 2021, da Høyre selv satt i regjering. Sentrale punkter i kritikken er Norges høye tollsatser på landbruksvarer, manglende forutsigbarhet i tolljusteringene, og strenge regler for genmodifisert mat. Høyre mener Støre-regjeringen har forverret situasjonen ved å øke tollmurene mot USA, til tross for økt internasjonal oppmerksomhet rundt toll.
1 måned siden
En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10.000 kroner i året. Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet. Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) anklager regjeringen for dobbeltmoral i sin kritikk av USAs tollmurer, da de selv har økt tollen på matvarer i Norge. Frps landbrukspolitiske talsmann, Bengt Rune Strifeldt, mener utenriksminister Espen Barth Eides kritikk av Donald Trumps tollmurer er hyklersk, ettersom regjeringen har innført drastiske tolløkninger her hjemme. Strifeldt påpeker at regjeringen selv har erkjent at tolløkninger bidrar til inflasjon, stikk i strid med deres tidligere påstander. Han forventer at regjeringen vil endre sin holdning til tollmurer etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, og oppfordrer dem til å samarbeide med Frp for å senke tollen og redusere inflasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at toll mellom Norge og EU er ulovlig, med henvisning til EØS-avtalens artikkel 10. Selv om USA har varslet toll mot EU, og Norge ikke er en del av EUs tollunion, beskytter EØS-avtalen norsk næringsliv mot toll på de fleste industrivarer og bearbeidede landbruksvarer. Avtalen har forrang over andre avtaler EU har inngått, inkludert WTO-avtalen. Norske foretak har mulighet til å utfordre eventuell ulovlig toll rettslig i EU. Artikkelen kritiserer norske myndigheter for manglende tydelighet rundt EØS-avtalens bestemmelser om tollfrihet.
26 dager siden
Artikkelen argumenterer for å fjerne toll på matvarer i Norge, spesielt på melk, kjøtt og poteter, for å redusere matvareprisene for forbrukerne. Dagens tollbarrierer skjuler kostnadene for landbrukspolitikken, og forfatteren mener at fjerning av toll er et godt mottiltak mot Trumps handelskrig. Støtte til bøndene bør heller finansieres over statsbudsjettet for å synliggjøre kostnadene. Norge har svært høye tollsatser på enkelte matvarer, noe som fordyrer maten betydelig. BI-forsker har påvist at tollen koster en vanlig norsk familie 40.000 kroner i året.
27 dager siden
USA har innført toll på varer fra flere land, deriblant Norge, basert på en kontroversiell beregningsmetode. Det hvite hus hevder at tollen er et svar på andre lands tollsatser og handelsbarrierer. Professor Bent Sofus Tranøy kritiserer metoden som feilaktig og påpeker at den rammer fattige land hardest, da de er avhengige av eksport for å komme seg ut av fattigdom. Han mener at ingen fagpersoner vil si at dette er en grei metode.