En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10. 000 kroner i året.
Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet.
Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane. Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer. Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges høye tollsatser på matvarer, som i noen tilfeller overstiger 400 prosent, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig i lys av internasjonal kritikk mot tollmurer. Økonomiprofessorer påpeker at de høye tollsatsene kan svekke Norges forhandlingsposisjon internasjonalt og føre til høyere matvarepriser for norske husholdninger. Samtidig argumenterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag for at et styrket tollvern er nødvendig for å sikre bøndenes inntekter og opprettholde norsk matproduksjon. Diskusjonen dreier seg om å finne en balanse mellom å beskytte landbruket og å unngå negative konsekvenser for økonomi og handel, samt Norges internasjonale omdømme.
1 måned siden
Konkurransetilsynet mener toll på mat er det største hinderet for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, og oppfordrer politikerne til å vurdere justeringer. De mener at tollmurene ikke bare beskytter bøndene, men også leverandører og dagligvarekjeder fra konkurranse utenfra. Senterpartiets Geir Pollestad kritiserer tilsynet for å blande seg inn i politikk, og mener matproduksjon også handler om sikkerhet og beredskap. Konkurransetilsynet understreker at det er deres jobb å gi råd for å bedre konkurransen, og at importvern påvirker hele dagligvaremarkedet.
29 dager siden
BI-økonom Ivar Gaasland mener norske husholdninger kan spare tusenvis av kroner årlig ved å fjerne toll på matvarer, noe som vil øke konkurransen og redusere prisene. Matvareeksperter er uenige i anslaget, og mener det er misvisende å kun fokusere på toll, da andre faktorer spiller inn. De påpeker at et tollkutt vil påvirke norsk landbruk og selvforsyning, og at økt støtte over skatteseddelen kan bli nødvendig. Gaasland mener spørsmålet om selvforsyning er et annet tema, og at konkurranse vil fremme innovasjon.
1 måned siden
En BI-økonom argumenterer for å redusere tollvernet på mat for å redusere de høye matprisene i Norge. Han anslår at en familie kan spare 45.000 kroner årlig på dette. Forslaget kommer etter at høye matpriser bidro til en renteøkning. Frps Hans Andreas Limi støtter forslaget, mens tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å svekke beskyttelsen av norske bønder. Norge har svært høye tollsatser på enkelte matvarer, som kumelk og biff.
26 dager siden
Artikkelen argumenterer for å fjerne toll på matvarer i Norge, spesielt på melk, kjøtt og poteter, for å redusere matvareprisene for forbrukerne. Dagens tollbarrierer skjuler kostnadene for landbrukspolitikken, og forfatteren mener at fjerning av toll er et godt mottiltak mot Trumps handelskrig. Støtte til bøndene bør heller finansieres over statsbudsjettet for å synliggjøre kostnadene. Norge har svært høye tollsatser på enkelte matvarer, noe som fordyrer maten betydelig. BI-forsker har påvist at tollen koster en vanlig norsk familie 40.000 kroner i året.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
4 måneder siden
Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener norsk landbrukspolitikk er gammeldags og fører til unødvendig høye matpriser for forbrukerne. Hun kritiserer det høye tollvernet som hindrer konkurranse fra utenlandske lavpriskjeder, og mener at dagens politikk favoriserer de store aktørene. Westgaard-Halle er også kritisk til skattepolitikken, som hun mener jager næringslivsledere ut av landet. Hun forteller om sin politiske oppvåkning gjennom elevrådet og innføring av milkshake på skolen, og om sin konvertering til katolisismen. Etter 7 år på Stortinget, tar hun ikke gjenvalg i 2025 og ser frem til å jobbe i privat næringsliv.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller dette i kontrast til landets generelle frihandelspolitikk. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge kritiserer andre for proteksjonisme, samtidig som de opprettholder høye tollbarrierer. Han viser også til at Trumps kritikk av internasjonal tollpolitikk ikke er grunnløs. Finansdepartementet begrunner landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet og beredskap, og understreker at Stortinget årlig fastsetter tolltariffen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller spørsmål ved landets rolle som frihandelsnasjon. Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved NHH mener Norge kritiserer andre land for tollbarrierer, men har selv høye tollsatser. Han trekker også paralleller til USAs tollpolitikk under Trump, og viser til at toll har lange tradisjoner i USA. Finansdepartementet forsvarer landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet, beredskap og at det bidrar til landbruk i hele landet.
3 måneder siden
En artikkel i DinSide undersøker hvorfor Big One frossenpizza er billigere i Sverige enn i Norge. Dagligvareinfluenser Anders Nordstad hevder at prisforskjellen ikke skyldes landbrukspolitikk, men markedets betalingsvilje og merkevarestyrke. Han mener lavere kjøpekraft og svakere merkevare i Sverige fører til lavere pris. Økonom Odd Gisholt tror derimot at prisforskjellen skyldes store innkjøp og lavere avgifter i Sverige, og mener importvernet gjør norske landbruksprodukter for dyre. Orkla Foods Norge opplyser at det er kjedene, og ikke leverandørene, som bestemmer prisene.
1 måned siden
Professor Bent Sofus Tranøy advarer mot «tollflasjon» i dagligvarekjedene, og mener de vil utnytte Trumps tollpolitikk til å øke prisene mer enn nødvendig. Han viser til at matprisene allerede har steget kraftig, og at den svake konkurransen i markedet gir kjedene mulighet til å øke prisene uten at kundene har reelle alternativer. Virke, som representerer de store dagligvarekjedene, avviser påstandene og viser til Konkurransetilsynets rapport som ikke fant støtte for at kjedene har utnyttet situasjonen til å øke sin lønnsomhet.
28 dager siden
Artikkelen er et svar til Gunnar Stavrums påstand om at bøndene selv er skyld i for dårlig betaling for matvarene de produserer. Det argumenteres med at landbrukssamvirker opererer under strenge reguleringer som begrenser deres mulighet til å utøve markedsmakt, og at toll sikrer norsk matproduksjon. Det fremheves at dagligvarekjedene har stor innkjøpsmakt og at prisene i dagligvarehandelen påvirkes av internasjonale råvarepriser og landbrukspolitikken. Samvirkene har som oppgave å sikre stabile inntekter for bøndene, ikke å presse opp prisene. Artikkelen konkluderer med at en dypere forståelse av hvordan landbrukssamvirkene fungerer er nødvendig for en konstruktiv debatt om bøndenes inntekter og matvareprisene i Norge.