Artikkelen belyser uro i finansmarkedene knyttet til Donald Trumps mulige tolltrusler og deres potensielle negative innvirkning på verdensøkonomien. En sjefstrateg uttrykker bekymring over Trumps handlemåte og mangel på politisk prosess.
I tillegg ser markedet frem mot viktige inflasjonstall fra Norge og USA, samt sentralbanksjef Ida Wolden Baches kommende årstale.
Det spekuleres i om talen vil berøre temaer som prisvekst og den økonomiske utviklingen i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økonomiske usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk og dens mulige innvirkning på global økonomi. Sjeføkonomer fremhever at bedrifter er tilbakeholdne med investeringer grunnet uforutsigbarhet. Artikkelen retter også søkelyset mot kommende inflasjonstall i USA, som kan påvirke sentralbankens rentebeslutninger. Samtidig diskuteres utsiktene for norsk økonomi, hvor lav arbeidsledighet og forventninger om økt detaljhandel blir vektlagt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
4 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om en mulig «overgangsperiode» i økonomien og en tilsynelatende likegyldighet til aksjemarkedets utvikling har utløst børsuro. Futuresmarkedet i New York faller, og sjefstrateg i Nordea Markets peker på Trumps uttalelser som en utløsende faktor, sammen med bekymringer for kutt i offentlige utgifter. Uroen forsterkes av Trumps uforutsigbare tollpolitikk og en generell «risk off»-stemning. Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjoner, noe som indikerer økende bekymring for den økonomiske situasjonen. Investorer venter nå spent på de kommende inflasjonstallene før Federal Reserves rentemøte.
1 måned siden
Artikkelen belyser spenningen knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning, der flere eksperter nå tviler på et snarlig rentekutt på grunn av økt inflasjon og lav arbeidsledighet. Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets påpeker at markedets forventninger har endret seg, og mange kan bli skuffet dersom renten ikke senkes. Samtidig følges nøye med på USAs inflasjonstall og utviklingen i amerikanske aksjemarkeder, hvor spesielt transportsektoren viser tegn til bekymring for en potensiell økonomisk nedgang. Usikkerhet rundt president Trumps handelspolitikk bidrar til å forsterke disse bekymringene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.
22 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
8 dager siden
Donald Trumps innføring av høye tollsatser fra 2. april har skapt usikkerhet i verdensøkonomien og svingninger i finansmarkedene. Tollkrigen inkluderer blant annet 25 prosent toll på biler, stål og aluminium. Denne uken vil Det internasjonale pengefondet (IMF) presentere nedjusterte vekstanslag, samtidig som viktige næringslivsindekser fra flere land legges fram for første gang etter tollinnføringen. Eksperter mener at de økonomiske effektene først vil bli tydelige i arbeidsmarkedstallene i mai og juni. Det uttrykkes også bekymring for Trumps press på sentralbanksjef Jerome Powell, noe som kan skape uro i markedene og svekke tilliten til USA som investeringsobjekt. Usikkerheten rundt rammebetingelsene vurderes som det største problemet for økonomien framover.
6 dager siden
Børsene verden over opplever stor uro og usikkerhet, særlig på grunn av president Trumps handels- og tollpolitikk. Ifølge E24-kommentator Sindre Heyerdahl er forutsigbarhet det viktigste for investorer, som nå preges av frykt og usikkerhet. Etter en periode med nedgang har børsene, inkludert Oslo Børs, hatt en oppgang etter positive signaler fra Trump, som blant annet har indikert en mulig avtale med Kina og at han ikke vil bytte ut sentralbanksjef Jerome Powell. Likevel er fremtiden vanskelig å forutsi, og markedene er sterkt påvirket av Trumps uttalelser og handlinger. Økonomiprofessor Kalle Moene peker på at situasjonen kan føre til en omlegging av verdensøkonomien med økt handel med flere land. Porteføljeforvalter Joakim Askenstedt Embu understreker at en avklaring rundt tollsatsene er viktig for markedene, men forventer at proteksjonisme vil prege tiden fremover. Investorer anbefales å ha en lang tidshorisont for sine investeringer for å håndtere den pågående usikkerheten.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot potensielle negative konsekvenser av Donald Trumps økonomiske politikk, særlig knyttet til handelskriger, for norsk økonomi, og understreker viktigheten av Norges Banks uavhengighet. Hun påpeker at internasjonal handelspolitikk gjør det vanskeligere å forutse renteutviklingen i Norge, og at Norges Bank følger nøye med på utviklingen i EU og USA. Bache ser frem til samarbeid med ny finansminister Jens Stoltenberg, og forventer at lønningene vil stige raskere enn prisene fremover.
2 måneder siden
Visesentralbanksjef Pål Longva uttrykker bekymring for de potensielle konsekvensene av økte tollsatser, i tråd med regjeringens syn. Han påpeker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke prisveksten og den økonomiske aktiviteten. Økte tollsatser kan føre til høyere priser, men også dempe den økonomiske aktiviteten globalt. Norges Bank vil vurdere effekten av tollendringene på norsk økonomi ved neste rentemøte i mars. Sjeføkonom i Handelsbanken mener at Trumps tollsatser kan føre til høyere og mer vedvarende inflasjon, samt påvirke importprisene til Norge.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps planlagte innvandringspolitikk og økte tollsatser, og hvordan dette kan påvirke amerikansk økonomi. Det fryktes at en strengere innvandringspolitikk vil føre til mangel på arbeidskraft, spesielt i lavtlønnsyrker, noe som kan drive opp lønningene. Dette kan igjen føre til økte priser og inflasjon. Kombinasjonen av økte tollsatser og lønnsvekst kan skape et varig prispress, som kan tvinge USAs sentralbank til å holde renten uendret eller til og med heve den. Markedet spekulerer i om dette kan føre til et rentehopp, noe som vil skape misnøye hos Trump.