Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres.
En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes.
Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges utsatte posisjon i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan havne i en «trippel skvis» på grunn av tollmurer og redusert økonomisk vekst. Erna Solberg etterlyser en konkret plan fra regjeringen for å håndtere situasjonen. Norge står utenfor EUs tollunion, men har samtidig et betydelig handelsoverskudd med unionen. Artikkelen reiser spørsmål om hvorvidt Norge har prioritert internasjonale konflikter på bekostning av egenhandelspolitisk sikkerhet, og om dette har redusert velviljen fra EU.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges økonomiske sårbarhet på grunn av Oljefondets store investeringer i amerikanske aksjer. Fondet er spesielt eksponert mot svingninger i teknologiselskaper som Nvidia, og et fall i disse aksjene kan føre til betydelige tap. Kinas raske teknologiske utvikling utfordrer USAs dominans, og Donald Trumps økonomiske politikk skaper ytterligere usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må diversifisere Oljefondets investeringer for å redusere risikoen og sikre økonomisk stabilitet i fremtiden.
4 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økonomiske usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk og dens mulige innvirkning på global økonomi. Sjeføkonomer fremhever at bedrifter er tilbakeholdne med investeringer grunnet uforutsigbarhet. Artikkelen retter også søkelyset mot kommende inflasjonstall i USA, som kan påvirke sentralbankens rentebeslutninger. Samtidig diskuteres utsiktene for norsk økonomi, hvor lav arbeidsledighet og forventninger om økt detaljhandel blir vektlagt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser uro i finansmarkedene knyttet til Donald Trumps mulige tolltrusler og deres potensielle negative innvirkning på verdensøkonomien. En sjefstrateg uttrykker bekymring over Trumps handlemåte og mangel på politisk prosess. I tillegg ser markedet frem mot viktige inflasjonstall fra Norge og USA, samt sentralbanksjef Ida Wolden Baches kommende årstale. Det spekuleres i om talen vil berøre temaer som prisvekst og den økonomiske utviklingen i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk og handelskrig påvirker hans popularitet. Økte tollsatser har skapt økonomisk usikkerhet og fallende aksjekurser. Målinger viser gryende misnøye blant velgerne, til tross for en lojal kjerne. Eksperter påpeker at økende inflasjon og levekostnader kan ramme folks lommebok og redusere Trumps oppslutning. Artikkelen fremhever at amerikanske velgere primært fokuserer på innenrikspolitikk og økonomi, mens utenrikspolitikk har mindre innvirkning, med unntak av situasjoner som involverer amerikanske soldater.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.