Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos.
Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks.
Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
3 måneder siden
Donald Trump innsettes som USAs president, med en rekke prominente gjester til stede. Blant de fremmøtte er tidligere Nato-leder Jens Stoltenberg, samt flere milliardærer som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Musk skal innta rollen som effektiveringssjef i Trumps nye administrasjon. Tidligere presidenter som Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, samt visepresident Mike Pence er også til stede. Internasjonale ledere som Argentinas president Javier Milei og Kinas visepresident Han Zheng deltar også. Trumps familie var også til stede under seremonien.
3 måneder siden
Tidligere samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er invitert til Donald Trumps innsettelse i Washington DC. Solvik-Olsen ser frem til å delta på begivenheten, som han beskriver som en storslått historisk hendelse. Han har tidligere bodd i USA i flere perioder og fulgt amerikansk politikk tett. Blant de andre inviterte er teknologitoppene Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Solvik-Olsen er i dag assosiert partner i Geelmuyden Kiese, og tilbrakte høsten i USA hvor han fulgte presidentvalgkampen. Han har tidligere vært samferdselsminister i Solberg-regjeringen og stortingsrepresentant for Rogaland Frp.
3 måneder siden
Kinas visepresident Han Zheng deltar ved Donald Trumps innsettelsesseremoni som spesialrepresentant for president Xi Jinping. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt og samarbeid i forholdet til USA, til tross for tidligere handelskonflikter og anklager fra Trump. Trump har invitert flere utenlandske ledere til seremonien, noe som bryter med tradisjonell praksis der ambassadører representerer sine land. Blant de inviterte er også Italias statsminister Giorgia Meloni og andre høyreorienterte politikere. Kina uttrykker et ønske om å styrke dialogen med den nye amerikanske regjeringen.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert Kinas president Xi Jinping til sin innsettelse 20. januar, ifølge kilder til CBS News. Invitasjonen ble sendt tidlig i november, men det er ikke kjent om Xi har akseptert. Trump har også truet med å innføre høye tollsatser på import fra Kina, Mexico og Canada. I tillegg vurderer Ungarns statsminister Viktor Orban å delta på innsettelsen etter et møte med Trump. Det er uvanlig at utenlandske statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg er i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han deltok på en eksklusiv samling med Trump og hans støttespillere, hvor han diskuterte viktige politiske saker. Stoltenberg understreker at han er uenig med Trump i flere spørsmål, spesielt knyttet til klima og handel. Han mener likevel at det er viktig å ha dialog med den nye administrasjonen. Stoltenberg forventer at det kan komme overraskelser og uro fra Trump, slik det var under hans forrige periode som president. Han understreker viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA for å sikre stabilitet. Han har også diskutert Ukraina og Grønland med Trump og hans medarbeidere.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef og statsminister Jens Stoltenberg skal delta på Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington D.C. den 20. januar. Stoltenberg er invitert av Trump selv, og de to har hatt et tett samarbeid over flere år og har opprettholdt kontakten. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, uttaler at Stoltenberg ser frem til å delta på innsettelsen. Som påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München vil Stoltenberg fortsette å arbeide for å styrke forholdet mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker spenning rundt Donald Trumps presidentskap, spesielt med tanke på hans kommende presidentordre og politiske prioriteringer. Støre er ikke invitert til innsettelsen, men Anniken Huitfeldt deltar. Norge har forberedt seg gjennom tett kontakt med ambassaden i Washington. Støre understreker at det blir viktig å se hvilken vei USA tar under Trumps ledelse, spesielt innen handels- og sikkerhetspolitikk. Han forventer at mye vil handle om innenrikspolitikk, men at dette ikke gjør det mindre interessant.
3 måneder siden
Donald Trumps innsettelse markerer et skifte i politisk landskap ved å invitere en rekke høyrepopulistiske og nasjonalkonservative politikere fra Europa, som tidligere har vært ansett som politiske «pariakaster». Blant de inviterte er ledere som Italias Giorgia Meloni, Ungarns Viktor Orban og Nederlands Geert Wilders. Kinas president Xi Jinping fikk også en personlig invitasjon, men vil trolig ikke delta. Flere andre europeiske politikere fra ytre høyre-partier er også invitert, mens mer sentrumsorienterte politikere er utelatt. Dette signaliserer en tydelig ideologisk dreining i Trumps prioriteringer, og viser hans vilje til å samarbeide med politikere som tidligere har vært ansett som kontroversielle.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
3 måneder siden
Store folkemengder har samlet seg i kø utenfor Capital One Arena i Washington D.C. i forkant av Donald Trumps andre innsettelse som president. På grunn av ekstrem kulde, med følt temperaturer ned mot 13 minusgrader, er både seremonien og den tradisjonelle paraden flyttet innendørs. Ifølge lekkede notater fra Wall Street Journal, vil Trumps innsettelsestale fokusere på en «sunn fornuft-revolusjon» og en optimistisk fremtid for nasjonen. Dette står i kontrast til hans første innsettelsestale i 2017, som var mer konfronterende.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg er i Washington DC for et møte med USAs president Donald Trump og visepresident JD Vance i Det ovale kontor. Møtet startet med en hilseseanse og lunsj, etterfulgt av et formelt møte både med og uten presse. Temaene som skal diskuteres er sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina, handel og Norges strategiske betydning for USA. Bakgrunnen for møtet er en usikker verdenssituasjon, der Trump har uttrykt kritikk mot europeiske land, Nato og Ukraina, samtidig som han har innført straffetoll og vist interesse for Grønland. Stoltenberg deltar blant annet på grunn av sin tidligere rolle som Nato-generalsekretær og sin kjennskap til Trump. Begge norske ledere forbereder seg på at møtet kan utvikle seg uforutsigbart, men håper på en god stemning.
3 måneder siden
Donald Trump har ankommet Washington D.C. med sin kone Melania og sønn Barron i forkant av innsettelsen. Han forlot West Palm Beach fredag ettermiddag og landet i Washington like etter klokken 19 lokal tid. Trump har planlagt en helg med flere arrangementer, inkludert en mottakelse med fyrverkeri på sin golfklubb i Virginia. Søndag skal han legge krans på æreskirkegården i Arlington før han deltar på en MAGA-seiersfest med flere kjente artister og talere. Selve innsettelsesseremonien og den tradisjonelle paraden er flyttet innendørs på grunn av sprengkulde.
3 måneder siden
Trumps innsettelsesseremoni samlet tradisjonelt de tre statsmaktene, men også teknologigiganter, TV-profiler og influensere. Donasjoner fra teknologiselskaper signaliserer at pengesterke kan få tilgang og påvirke politikken. Trump kunngjorde en AI-satsing på 500 milliarder dollar med selskaper som OpenAI, Softbank og Oracle. Tilstedeværelsen av kontroversielle mediefolk og influensere viser Trumps brede appell og at «bro-kulturen» er en del av hans politiske bevegelse. Trump har transformert amerikansk politikk, valgkamp og presidentembetet, og dette markerer et nytt politisk regime i USA.