Tidligere samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er invitert til Donald Trumps innsettelse i Washington DC. Solvik-Olsen ser frem til å delta på begivenheten, som han beskriver som en storslått historisk hendelse.
Han har tidligere bodd i USA i flere perioder og fulgt amerikansk politikk tett. Blant de andre inviterte er teknologitoppene Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos.
Solvik-Olsen er i dag assosiert partner i Geelmuyden Kiese, og tilbrakte høsten i USA hvor han fulgte presidentvalgkampen. Han har tidligere vært samferdselsminister i Solberg-regjeringen og stortingsrepresentant for Rogaland Frp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks. Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
3 måneder siden
Tidligere Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen har fått en invitasjon til innsettelsesseremonien til Donald Trump, noe ingen fra den norske regjeringen har oppnådd. Solvik-Olsen har brukt det siste halve året på å bygge et nettverk i USA, og mener dette har åpnet dører for ham. Han tolker Trumps utspill om Grønland som en bevisst skremmetaktikk. Under oppholdet i Washington D.C. skal han møte flere amerikanske politikere og kontakter. Solvik-Olsen avviser ikke et politisk comeback i Norge, men understreker at han ikke har noen verv i Frp nå. Han sier det er opp til andre å sette sammen et godt lag etter valget.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef og statsminister Jens Stoltenberg skal delta på Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington D.C. den 20. januar. Stoltenberg er invitert av Trump selv, og de to har hatt et tett samarbeid over flere år og har opprettholdt kontakten. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, uttaler at Stoltenberg ser frem til å delta på innsettelsen. Som påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München vil Stoltenberg fortsette å arbeide for å styrke forholdet mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker spenning rundt Donald Trumps presidentskap, spesielt med tanke på hans kommende presidentordre og politiske prioriteringer. Støre er ikke invitert til innsettelsen, men Anniken Huitfeldt deltar. Norge har forberedt seg gjennom tett kontakt med ambassaden i Washington. Støre understreker at det blir viktig å se hvilken vei USA tar under Trumps ledelse, spesielt innen handels- og sikkerhetspolitikk. Han forventer at mye vil handle om innenrikspolitikk, men at dette ikke gjør det mindre interessant.
3 måneder siden
Donald Trump innsettes som USAs president, med en rekke prominente gjester til stede. Blant de fremmøtte er tidligere Nato-leder Jens Stoltenberg, samt flere milliardærer som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Musk skal innta rollen som effektiveringssjef i Trumps nye administrasjon. Tidligere presidenter som Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, samt visepresident Mike Pence er også til stede. Internasjonale ledere som Argentinas president Javier Milei og Kinas visepresident Han Zheng deltar også. Trumps familie var også til stede under seremonien.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
3 måneder siden
Teknologitoppene Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos skal delta ved Donald Trumps innsettelse som president. De tre vil få prominente plasser under seremonien, ifølge en NBC-reporter som siterer en tjenesteperson involvert i planleggingen. Innsettelsen finner sted på Capitol Hill førstkommende mandag. Musk, Bezos og Zuckerberg er rangert som verdens tre rikeste personer ifølge Bloomberg Billionaire Index.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
3 måneder siden
Christian Tybring-Gjedde er i Washington D.C. for å delta på innsettelsen av Donald Trump. Han håper å få en prat med Trump, som han tidligere nominerte til Nobels fredspris. Tybring-Gjedde beskriver Trump som en sterk og patriotisk leder som vil styrke USA, og mener at hans røffe språk ofte misforstås. Han tror Trump vil sette i gang en prosess for å deportere papirløse migranter, men at dette vil skje gradvis. Tybring-Gjedde mener norske politikere kan lære av Trump, men at norsk kultur er annerledes. Han understreker at man ikke bør ta alt Trump sier bokstavelig, og at han vil forhandle frem løsninger fremfor å bruke militærmakt. Tybring-Gjedde er åpen for nye jobbmuligheter, men har ingen konkrete planer om å jobbe i USA.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg er i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han deltok på en eksklusiv samling med Trump og hans støttespillere, hvor han diskuterte viktige politiske saker. Stoltenberg understreker at han er uenig med Trump i flere spørsmål, spesielt knyttet til klima og handel. Han mener likevel at det er viktig å ha dialog med den nye administrasjonen. Stoltenberg forventer at det kan komme overraskelser og uro fra Trump, slik det var under hans forrige periode som president. Han understreker viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA for å sikre stabilitet. Han har også diskutert Ukraina og Grønland med Trump og hans medarbeidere.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møter USAs president Donald Trump i Washington, der Norges største forekomst av sjeldne jordarter i Telemark, Fensfeltet, forventes å bli diskutert. Stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand (H) understreker mineralenes betydning for sikkerhetspolitikk, forsvarsindustrien og grønn teknologi, og håper dette temaet løftes i møtet. Energiminister Terje Aasland påpeker at USA ser til Norge for mineralressurser og verdikjedekontroll. Samtidig finnes det ulike syn på om Fensfeltet bør nevnes direkte i samtalene, med blant annet Tobias Drevland Lund (R) som mener Norge bør ha kontroll over egne ressurser uten å blande seg i andres. Mineralene omtales som strategisk viktige, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har kalt dem «den nye oljen».
4 dager siden
Under et møte i Det hvite hus uttrykte Donald Trump et ønske om å møte kong Harald. Slottet har foreløpig ikke gitt et klart svar på om et slikt møte er aktuelt.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre ankom Det hvite hus i Washington D.C. og hilste på USAs president Donald Trump. Finansminister Jens Stoltenberg deltar også i møtet. Toppmøtet starter med en lunsj, etterfulgt av et formelt møte mellom Støre, Stoltenberg, Trump og visepresident J.D. Vance. Nettavisen er til stede under den første delen av møtet, som senere fortsetter uten presse til stede.
7 dager siden
Jonas Gahr Støre møter president Donald Trump i Det hvite hus torsdag, et møte som vekker spenning og forventninger. SV-leder Kirsti Bergstø håper Støre kan spre håp til det amerikanske folk ved å fremheve sosialdemokratiske verdier og motsette seg Trumps politikk som svekker fagforeninger og øker ulikhet. Bergstø advarer mot at Norge kjøper amerikanske fregatter til en høy pris og oppfordrer til tettere samarbeid med europeiske land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Støre lover å følge forsvarsplanen og stå opp for norske interesser uten å la seg presse av Trump. Tidligere statsminister Erna Solberg deler erfaringer om viktigheten av tydelig kommunikasjon og økonomiske argumenter i møte med Trump. Venstres Guri Melby understreker behovet for klarhet i samtalen, særlig om Ukraina og toll, mens Frp-leder Sylvi Listhaug fremhever viktigheten av å ivareta norske sikkerhets- og handelsinteresser.