Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er i konflikt om innvandrings- og integreringspolitikk. Frp mener Aps politikk er ineffektiv og for kostbar, og at den oppmuntrer til trygdeavhengighet fremfor arbeid.
De foreslår derfor å redusere ytelser og innføre strengere krav. Ap argumenterer for at Frps forslag vil ha motsatt effekt og øke antallet innvandrere på Nav.
Frp viser til at Danmark bruker betydelig mindre ressurser på integrering, samtidig som de oppnår bedre resultater i form av sysselsetting.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Støre og Arbeiderpartiet for en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk, og oppfordrer statsministeren til å ta lærdom av Danmarks sosialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen. Den hevder at innvandring fra ikke-vestlige land fører til integreringsutfordringer, økte kostnader og svekket velferd. Frp mener Norge har tatt imot en uforholdsmessig høy andel ukrainere på grunn av landets rause ordninger, og at asylinnvandringen har økt under den nåværende regjeringen sammenlignet med tidligere FrP-ledet politikk. Partiet foreslår innstramminger, inkludert sending av asylsøkere til trygge tredjeland og økt terskel for opphold.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kritiserer Fremskrittspartiets forslag om å kutte i introduksjonsprogrammet for innvandrere, og mener dette vil føre til økt NAV-bruk. Frp ønsker å redusere stønaden til deltakerne og begrense norskopplæringen til tre uker, noe Brenna avviser som urealistisk. Hun understreker at Norge bruker mer penger på integrering enn Danmark, men at forskning viser at Norge lykkes bedre med å få flyktninger i jobb. Brenna fremhever også viktigheten av norskopplæring for å sikre integrering og sysselsetting, og advarer mot konsekvensene av Frps politikk.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever at innvandring er en viktig faktor i økningen av ulikhet i Norge, ifølge en SSB-rapport. Høyre argumenterer for en strengere innvandringspolitikk med fokus på integrering, inkludert språkkrav og selvforsørgelse. De kritiserer venstresiden for å unngå å diskutere innvandringens konsekvenser og mener at løsningen ligger i en strengere innvandrings- og integreringspolitikk, fremfor økte sosiale ytelser. Høyres forslag inkluderer strengere norskkrav for statsborgerskap, krav til selvforsørgelse ved familiegjenforening, og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere, med mål om å få flere innvandrere i arbeid og redusere ulikhet.
19 dager siden
Frp ønsker å stramme inn reglene for familiegjenforening, og viser til at antallet familiegjenforeninger i Norge de siste årene har oversteget folketallet i Drammen. Partiet mener den totale innvandringen er for høy, noe som fører til integreringsproblemer og økte kostnader. SV mener på sin side at regelverket allerede er strengt nok, og at ytterligere innstramming vil hemme integreringen. De understreker at god integrering er nøkkelen til å forebygge kriminalitet og fremme et velfungerende samfunn.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) tar til orde for strengere krav for å oppnå norsk statsborgerskap, da de mener Norge deler ut statsborgerskap for lett. Partiet foreslår blant annet å øke kravet til botid i Norge til minimum ti år, samt at straffedømte aldri skal kunne bli statsborgere. I tillegg vil Frp kreve bestått språkprøve på B2-nivå, fem års selvforsørgelse, troskapsed og bestått prøve om grunnleggende norske verdier. I 2023 innvilget Norge over 27 000 statsborgerskap, mens Danmark innvilget et betydelig lavere antall. Frp mener Norge bør se hen til Danmark.
28 dager siden
AUF er sterkt uenig med arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna angående asylbehandling i tredjeland, og ser på dette som en FrP-aktig politikk. De ønsker at Arbeiderpartiet skal ta avstand fra dette på landsmøtet. Rogaland Ap støtter AUFs forslag om å binde landsmøtet til å avvise slik praksis. Frp hevder at Arbeiderpartiet bare later som de støtter asylmottak i utlandet, mens AUF tror de har flertall på landsmøtet for sitt syn.
17 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
3 dager siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet strides om fremtiden for norsk arbeidsliv. Debatten dreier seg om fagforeninger, organisering og midlertidighet.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
1 måned siden
NOAS advarer Frp, Høyre og Ap mot å etablere asylsentre i tredjeland som Rwanda, og mener dette vil stride mot menneskerettighetene og er verken bærekraftig eller kostnadseffektivt. Frp har foreslått å overta Storbritannias avtale med Rwanda, mens Høyre vil utrede muligheten for asylsentre i tredjeland. NOAS påpeker at lignende avtaler har blitt oppgitt av både Storbritannia og Israel, og mener at EU sin asylpakt er et bedre alternativ som bør styrkes. De oppfordrer norske politikere til å fokusere på FNs kvoteordning. Frp mener derimot at retursentre i Rwanda vil være billigere og redusere antall asylsøkere.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
2 måneder siden
Høyre mener venstresiden slår alarm hver gang det foreslås innsparinger i staten, og viser til at offentlige utgifter i Norge er høyere enn i andre land uten at tjenestene er bedre. De kritiserer Støre-regjeringen for å reversere tidligere reformer som var ment å effektivisere offentlig sektor, og fremhever Høyres egne forslag om utgiftsreduksjoner og omprioriteringer for å redusere skattene og forbedre tjenestene. Høyres representant argumenterer for at deres politikk vil føre til økt produktivitet og verdiskaping, i motsetning til Rødts politikk som de mener vil svekke økonomien.
17 dager siden
Uenighet om Norges flyktningkvote preger den borgerlige siden. Mens Frp ønsker å avskaffe kvoteflyktninger, vil Venstre øke antallet til 5.000. Høyre ønsker å holde antallet lavt, men har ikke konkretisert et tall. Regjeringen har kuttet kraftig i antallet kvoteflyktninger, samtidig som mange ukrainere har fått beskyttelse i Norge. KrF diskuterer å ta imot 1.000 kvoteflyktninger.
1 måned siden
Unge Høyre (UH) foreslår en kraftig innstramming i innvandringspolitikken, inkludert full stans i mottak av kvoteflyktninger, for å unngå "svenske tilstander". UH-leder Ola Svenneby understreker at integrering handler om deltakelse i det norske verdifellesskapet. UH ønsker tettere samarbeid med Europa for å samkjøre innvandringspolitikken. Selv om Erna Solberg er uenig, ser UH en restriktiv utvikling i Høyre og håper på støtte fra Venstre, som de mener beveger seg i samme retning.