Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser.
Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene.
Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
2 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.
4 måneder siden
Senterpartiets Gro-Anita Mykjåland og Aleksander Øren Heen reagerer kraftig på rekordhøye strømpriser i Sør-Norge, som nådde 13,39 kroner per kilowattime. De mener prisene er uakseptable og krever strakstiltak fra regjeringen, inkludert lovendringer for å selge mer kraft på lange kontrakter og redusere eksportkapasiteten. Partiet ønsker også å skrote strømkabler til Danmark og reforhandle avtaler med Storbritannia for å redusere prissmitte fra Europa. Arbeiderpartiet signaliserer støtte til å ikke fornye kablene til Danmark, men Senterpartiet mener det trengs mer omfattende systemendringer for å sikre stabile strømpriser.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
4 måneder siden
Bransjeorganisasjonen Distriktsenergi reagerer på de høye strømprisene, som nådde 13 kroner per kilowattime i Sør-Norge. De mener det europeiske kraftsystemet utfordres av variabel kraftproduksjon, og etterlyser politiske grep. Distriktsenergi foreslår å halvere merverdiavgiften på strøm over et visst nivå. Samfunnsbedriftene Energi mener det mangler en helhetlig plan for kraftutbygging og at Norge trenger mer kraftproduksjon, kabler, og energieffektivisering. Strømstøtten kan komme under press, og det kan bli aktuelt å gi støtte til bedrifter. Det er også store prisforskjeller mellom Nord- og Sør-Norge, noe som skaper problemer for både forbrukere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
2 måneder siden
Energiminister Terje Aasland mener det ikke finnes enkle løsninger på de høye strømprisene, og avviser flere forslag fra andre partier som å redusere strømeksporten eller reforhandle kabelavtaler. Han viser til at Strømprisutvalget har vurdert de fleste forslagene og konkludert med at de enten ikke er effektive eller er i strid med EØS-avtalen. Aasland understreker at Norge har kontroll over kraften, men ikke prisene, og at regjeringen vil fokusere på å hjelpe sluttbrukerne direkte gjennom strømstøtte og fastpriskontrakter. Han er bekymret for de store prissvingningene og jobber med å finne løsninger for å dempe prissjokkene, spesielt for små bedrifter.