Gjenvinningsstasjonene i Grenland har redusert mengden restavfall med 40 prosent etter innføring av avgift. Renovasjon i Grenland (RiG) begynte å ta betalt for restavfall og fyllmasser fra nyttår, med en pris på 500 kroner per kubikkmeter, mens sortert avfall er gratis.
Dette har motivert innbyggerne til bedre kildesortering. RiG ønsker å redusere avfallsmengden som går til forbrenning i Oslo, og heller øke materialgjenvinningen.
Både Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet støtter tiltaket, og sistnevnte fremhever viktigheten av holdningsskapende arbeid for å øke forståelsen for kildesortering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Oslo kommune har innført et nytt gebyr for levering av bygge-, rive- og oppussingsavfall på byens gjenvinningsstasjoner. Tidligere var dette inkludert i renovasjonsgebyret, men nå må innbyggerne betale per levering, med priser som varierer avhengig av mengde avfall. Innføringen har skapt reaksjoner blant osloboere, som synes det er dyrt og frykter økt forsøpling. Kommunen begrunner endringen med at byggeavfall er kostbart å behandle og at de følger en nasjonal trend. De vil evaluere ordningen, men mener det er for tidlig å si noe om effekten etter bare et par uker.
29 dager siden
Fra 1. april øker avgiften på plastposer fra tre til fire kroner for å redusere forbruket, og for å møte EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen 2025. Handelens Miljøfond understreker at norske forbrukere må bli flinkere til å bruke handlenett. Undersøkelser viser at mange allerede har endret vaner, men ytterligere innsats er nødvendig. Avgiften finansierer miljøtiltak, men fondet påpeker at ikke alle butikker bidrar, og oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksomme på dette.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker plastposekontingenten med én krone, slik at prisen blir 6,50 kroner per pose. Målet er å redusere nordmenns bruk av plastposer til under 40 per person innen 2025, i tråd med EUs krav. Tiltaket er en frivillig kontingent som finansierer arbeid for å løse miljøutfordringer knyttet til plast. Undersøkelser viser at et flertall av nordmenn støtter kontingenten, og at mange bruker handlenett regelmessig.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker prisen på plastposer til fire kroner fra 1. april 2025. Dette gjøres fordi forbruket av plastposer ikke reduseres raskt nok. Målet er å få ned forbruket til 40 poser per innbygger, men tallet ligger nå på 70. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en frivillig kontingent som går til å løse plastens miljøutfordringer. De håper at prisøkningen vil føre til at flere bruker handlenett, sekk eller veske.
3 måneder siden
I desember i fjor kjøpte nordmenn 5,5 millioner færre plastposer enn året før, noe som resulterte i en samlet besparelse på 30 millioner kroner. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en positiv utvikling, spesielt med tanke på det høye forbruket i julemåneden. Likevel er det totale gjennomsnittlige forbruket på 70 poser per person i 2024 fortsatt langt over EUs mål om 40 poser. Prisøkningen på plastposer er en del av et tiltak for å redusere forbruket og nå EUs mål fra 2022.
1 måned siden
Fra 1. april 2025 øker prisen på plastposer til fire kroner for å redusere forbruket og møte EUs krav om maksimalt 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025. Handelens Miljøfond håper prisøkningen vil motivere de siste brukerne til å velge handlenett. En undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter tiltaket og bruker handlenett regelmessig.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 er det ikke lenger tillatt å kaste tekstiler i restavfallet. Alle kommuner og virksomheter må sørge for separat innsamling av tekstiler for ombruk eller materialgjenvinning. Omtrent halvparten av alle brukte tekstiler havner i søpla årlig. Klima- og miljøministeren har uttalt at det produseres og kastes altfor mye klær. Tekstilavfall skal samles inn via returpunkter eller gjenbruksstasjoner. Norsk tekstilgjenvinning i Sandefjord er Norges første anlegg for tekstil til tekstil-gjenvinning, og de forventer økt volum. Anlegget sorterer tekstiler etter kvalitet og farge, fjerner knapper og glidelåser, og bruker materialet til nye tekstiler eller brenning. De planlegger nå et fullskala sorteringsanlegg for å håndtere mer tekstilavfall.
3 måneder siden
Fra 1. januar er det innført et forbud mot å kaste tekstiler i restavfallet. Dette innebærer at alle kommuner og virksomheter nå er pålagt å samle inn tekstiler separat, med mål om å forberede dem for ombruk eller materialgjenvinning. For forbrukere betyr dette at tekstiler ikke lenger kan kastes i vanlig søppel, men må leveres på returpunkter og gjenbruksstasjoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere uttalt at det produseres, forbrukes og kastes altfor mye klær, og de nye reglene er et tiltak for å redusere dette problemet.
19 dager siden
Prisen på plastposer har økt til 6,75 kroner i butikker som Kiwi, Rema 1000 og Extra, for å møte EUs krav om redusert plastposebruk. BI-professor Ragnhild Silkoset er skeptisk til at ytterligere prisøkninger vil ha stor effekt, da mange kunder ikke er prissensitive. Hun foreslår heller at butikkene vurderer å slutte å selge plastposer eller likestille prisen med gjenbruksnett. Handelsens miljøfond mottar en betydelig del av poseprisen, som brukes til miljøprosjekter. Norge ligger etter Sverige og Danmark i reduksjon av plastposebruk, men miljøfondet forventer fortsatt et fall i poseforbruket fremover.
26 dager siden
Prisen på plastposer i dagligvarebutikker har økt med ca. 22 prosent fra 1. april, som følge av økt kontingent til Handelens Miljøfond. Handelens Miljøfond ønsker å redusere plastposeforbruket i Norge og oppfordrer folk til å bruke handlenett. Dagligvarekjedene Meny og Coop melder om nedgang i posesalget. Coop forklarer at de har høyere priser på plastposer i sine Coop Mega-butikker fordi det er dyrere å drifte supermarkeder.
4 måneder siden
Flere butikker i Norge har innført panteordninger for brukte elektronikk- og husholdningsprodukter. Power tilbyr bonuspoeng for innlevert elektronikk, mens Elkjøp gir avslag på nye varer eller gavekort. Jernia gir innbytterabatt på kjøkkenutstyr og brannslukkere ved innlevering av tilsvarende gamle produkter. Clas Ohlson gir pant for blekkpatroner og tonerkassetter. I tillegg gir flere butikker rabatt på kullsyrepatroner ved innlevering av gamle. Disse ordningene oppfordrer til gjenvinning og gir kundene mulighet til å spare penger.
4 måneder siden
En undersøkelse i Salten viser at 60 prosent av restavfallet er feilsortert, noe som indikerer et nasjonalt problem. Norge ligger langt bak EUs mål for materialgjenvinning og vil sannsynligvis ikke nå 2025-målene. Dette kan føre til økte kostnader for avfallsbehandling. Fra 1. januar innføres nye regler for sortering av flere avfallstyper, men det er fortsatt behov for ytterligere tiltak. Sorteringspraksis varierer mellom kommuner, og mange er usikre på hvordan ulike gjenstander skal sorteres, som for eksempel tyggis, drikkeglass og gavepapir.
4 måneder siden
Fra nyttår trer en rekke nye lover og regler i kraft. Det blir mer lønnsomt å selge overskuddsvarer fra egen hage, og det gis betydelig reduksjon i studielån for de som bosetter seg i distriktskommuner. Skattefrie ansatterabatter øker, og pendlere får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres fra mai, noe som vil gi lavere vannregninger. Samtidig øker prisene på pass og ID-kort, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres. Det innføres også enklere regler for kampsport og raskere behandling av saker for unge lovbrytere. Rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker.
3 måneder siden
Nye regler pålegger kildesortering av tekstiler i Norge, men det mangler effektive løsninger for gjenvinning. Selv om det er etablert egne containere for tekstiler, er det kun én bedrift som driver med tekstilgjenvinning. Mye av det innsamlede tøyet ender derfor opp med forbrenning, da markedet for gjenbruk er begrenset. Klima- og miljøministeren håper at den nye loven vil skape etterspørsel etter gjenvinningsbedrifter. Avfallsselskaper samarbeider med organisasjoner som Uff og Fretex for å sortere og gjenbruke klær, men en betydelig andel går likevel til forbrenning.
3 måneder siden
Nye krav om innsamling av plastavfall kan føre til en kraftig økning i renovasjonsgebyrer for norske huseiere. Huseiernes Landsforbund uttrykker bekymring for at kommunale gebyrer kan stige til over 40 000 kroner årlig, og mener dette vil være svært krevende for mange husholdninger. De nye kravene innebærer at kommunene må sortere ut feilsortert plast fra restavfallet, noe som krever bygging av nye sorteringsanlegg. Ifølge beregninger kan dette føre til kostnadsøkninger på over to milliarder kroner årlig. Plastretur oppfordrer kommunene til å samarbeide om regionale løsninger for å håndtere de nye kravene. For Oslo kommune kan dette innebære å gå bort fra fargede poser og heller bygge et sentralsorteringsanlegg.