Nye avfallsbeholdere rulles ut på Nedre Romerike
Hundretusener av innbyggere på Nedre Romerike må forberede seg på store endringer i avfallshåndteringen. Nye avfallsbeholdere og tømmerutiner innføres gradvis de neste årene.
Hundretusener av innbyggere på Nedre Romerike må forberede seg på store endringer i avfallshåndteringen. Nye avfallsbeholdere og tømmerutiner innføres gradvis de neste årene.
Innbyggerne på Nedre Romerike må forberede seg på betydelige endringer i avfallshåndteringen. Fra høsten 2024 starter utrullingen av nye avfallsbeholdere, noe som innebærer at hver husstand må ha plass til fire ulike dunker for sortering.
Lillestrøm kommune begynner utplasseringen av beholdere for matavfall, samt glass- og metallemballasje i perioden august til oktober i år, og oppfordrer innbyggerne til å vurdere plassering og eventuelt bytte størrelse på beholdere allerede nå. Borettslag og sameier med nedgravde løsninger vil få spesialtilpassede systemer.
Alle innbyggere på Nedre Romerike vil få de nye løsningene i løpet av 2025 og 2026. Endringene kommer som følge av nye miljø- og arbeidsmiljøkrav og medfører også nye tømmefrekvenser for de ulike avfallstypene.
Lillestrøm kommune
Romerike Avfallsforedling (ROAF)
Romerikes Blad
Nedre Romerike
Lillestrøm
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
4 måneder siden
Fra 1. januar 2025 er det ikke lenger tillatt å kaste tekstiler i restavfallet. Alle kommuner og virksomheter må sørge for separat innsamling av tekstiler for ombruk eller materialgjenvinning. Omtrent halvparten av alle brukte tekstiler havner i søpla årlig. Klima- og miljøministeren har uttalt at det produseres og kastes altfor mye klær. Tekstilavfall skal samles inn via returpunkter eller gjenbruksstasjoner. Norsk tekstilgjenvinning i Sandefjord er Norges første anlegg for tekstil til tekstil-gjenvinning, og de forventer økt volum. Anlegget sorterer tekstiler etter kvalitet og farge, fjerner knapper og glidelåser, og bruker materialet til nye tekstiler eller brenning. De planlegger nå et fullskala sorteringsanlegg for å håndtere mer tekstilavfall.
3 måneder siden
Nye krav om innsamling av plastavfall kan føre til en kraftig økning i renovasjonsgebyrer for norske huseiere. Huseiernes Landsforbund uttrykker bekymring for at kommunale gebyrer kan stige til over 40 000 kroner årlig, og mener dette vil være svært krevende for mange husholdninger. De nye kravene innebærer at kommunene må sortere ut feilsortert plast fra restavfallet, noe som krever bygging av nye sorteringsanlegg. Ifølge beregninger kan dette føre til kostnadsøkninger på over to milliarder kroner årlig. Plastretur oppfordrer kommunene til å samarbeide om regionale løsninger for å håndtere de nye kravene. For Oslo kommune kan dette innebære å gå bort fra fargede poser og heller bygge et sentralsorteringsanlegg.
1 måned siden
Oslo kommune har innført et nytt gebyr for levering av bygge-, rive- og oppussingsavfall på byens gjenvinningsstasjoner. Tidligere var dette inkludert i renovasjonsgebyret, men nå må innbyggerne betale per levering, med priser som varierer avhengig av mengde avfall. Innføringen har skapt reaksjoner blant osloboere, som synes det er dyrt og frykter økt forsøpling. Kommunen begrunner endringen med at byggeavfall er kostbart å behandle og at de følger en nasjonal trend. De vil evaluere ordningen, men mener det er for tidlig å si noe om effekten etter bare et par uker.
3 måneder siden
I løpet av 2025 vil panten på drikkevarer i Sverige øke. Pantebeløpet for aluminiumsbokser og små plastflasker vil øke til to kroner, mens store plastflasker vil få en pant på tre kroner. Dette er en justering fra Returpack/Pantamera for å øke gjenbruken av bokser og flasker. Endringen vil tre i kraft i butikkene fra andre halvår i 2024. Med denne økningen vil Sverige ha samme pantebeløp som Norge. Det er mulig å pante svenske bokser og flasker i Norge, men man får som regel ikke igjen panten.
2 måneder siden
Oslo og Bærum står overfor omfattende T-banearbeid som vil føre til stengninger og redusert kapasitet. Fornebubanen skal kobles til, og Majorstuen stasjon bygges om, noe som påvirker flere linjer. Buss for T-bane vil erstatte deler av strekningen, men med færre passasjerplasser. Reisende oppfordres til å finne alternative ruter og beregne ekstra tid. Arbeidet beskrives som en nødvendig oppgradering for fremtidens kollektivtilbud, men vil gi en krevende periode for de reisende.
4 måneder siden
Fra 1. januar 2025 må alle plastflasker i EU inneholde minst 25 prosent resirkulert plast, som en del av EUs direktiv om engangsplast. Dette kravet gjelder også for Norge. Forbrukere kan oppleve at flaskene får en mørkere eller mer gulaktig farge på grunn av den resirkulerte plasten. Norske produsenter ligger i forkant av dette kravet, med over 60 prosent resirkulert plast i sine flasker. Ringnes, som var først i Norge med 100 prosent resirkulert plast i 2019, har redusert andelen til 80 prosent for å øke resirkulerbarheten. Målet er å redusere klimaavtrykket fra plastflasker.
1 måned siden
Fra 1. april 2025 øker prisen på plastposer til fire kroner for å redusere forbruket og møte EUs krav om maksimalt 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025. Handelens Miljøfond håper prisøkningen vil motivere de siste brukerne til å velge handlenett. En undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter tiltaket og bruker handlenett regelmessig.
1 måned siden
Torsdag starter forberedende arbeid for oppgraderingen av T-banenettet i Oslo og Bærum i 2025, noe som fører til endringer for alle linjer som går via Majorstuen fra klokken 18:00. Ruter setter inn erstatningsbusser der det er mulig. Linje 1 er innstilt og erstattes av buss 1B og 1C mellom Frognerseteren og Midtstuen. Linjene 2, 3, 4 og 5 kjører kun delvis, med bussforbindelser som erstatter de manglende strekningene.
3 måneder siden
Nye regler pålegger kildesortering av tekstiler i Norge, men det mangler effektive løsninger for gjenvinning. Selv om det er etablert egne containere for tekstiler, er det kun én bedrift som driver med tekstilgjenvinning. Mye av det innsamlede tøyet ender derfor opp med forbrenning, da markedet for gjenbruk er begrenset. Klima- og miljøministeren håper at den nye loven vil skape etterspørsel etter gjenvinningsbedrifter. Avfallsselskaper samarbeider med organisasjoner som Uff og Fretex for å sortere og gjenbruke klær, men en betydelig andel går likevel til forbrenning.
3 måneder siden
Ruter forbereder seg på storinnrykk i Oslomarka i helgen med ekstra skibusser. Linje 48 og 41 vil betjene populære utfartssteder, men T-banelinje 1 kjører kun fra Majorstuen til Frognerseteren. Ruter oppfordrer folk til å være tålmodige, parkere hensynsfullt og vurdere alternative løyper. De anbefaler KlimaOslos nettsider for inspirasjon til nye skisteder. Målet er å håndtere den økte trafikken og samtidig oppfordre til utforskning av mindre kjente områder.
13 dager siden
Fra andre halvår 2025 øker panteprisen på alle drikkeforpakninger i Sverige, ifølge Returpack. Små PET-flasker og bokser får en økning fra 1 til 2 svenske kroner, mens store PET-flasker øker fra 2 til 3 kroner. Dette gjør at et brett med 24 bokser brus blir 26 kroner dyrere i pant. Returpack oppfordrer forbrukere til å pante som vanlig, da gamle forpakninger ikke øker i verdi. Dagens panteforpakninger fjernes fra butikkhyllene 31. desember 2026, og etter 31. desember 2028 kan de ikke lenger pantas. Forbrukerne har dermed god tid til å pante ut gamle flasker og bokser før de mister panteverdien.
4 måneder siden
Fra 1. januar er det innført et forbud mot å kaste tekstiler i restavfallet. Dette innebærer at alle kommuner og virksomheter nå er pålagt å samle inn tekstiler separat, med mål om å forberede dem for ombruk eller materialgjenvinning. For forbrukere betyr dette at tekstiler ikke lenger kan kastes i vanlig søppel, men må leveres på returpunkter og gjenbruksstasjoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere uttalt at det produseres, forbrukes og kastes altfor mye klær, og de nye reglene er et tiltak for å redusere dette problemet.
1 måned siden
Fra 1. april øker avgiften på plastposer fra tre til fire kroner for å redusere forbruket, og for å møte EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen 2025. Handelens Miljøfond understreker at norske forbrukere må bli flinkere til å bruke handlenett. Undersøkelser viser at mange allerede har endret vaner, men ytterligere innsats er nødvendig. Avgiften finansierer miljøtiltak, men fondet påpeker at ikke alle butikker bidrar, og oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksomme på dette.
40 minutter siden
Oslo opplever en markant økning i uttaket av gratis grønne kildesorteringsposer. Kommunen advarer nå mot at posene i økende grad misbrukes til annet avfall enn det de er ment for.