Opprørte jurister ved Statsforvalteren hevder at over 2000 klagesaker i helseavdelingen ikke er behandlet, og frykter at folk kan dø i klagekø. De mener at manglende ressurser og økt saksmengde har ført til en kritisk situasjon, der kun en liten andel av sakene overholder saksbehandlingstiden.
Juristene reagerer på statsrådens uttalelser om manglende informasjon, og hevder de har rapportert situasjonen siden 2021.
De understreker at situasjonen skyldes manglende grunnfinansiering, og at de har varslet om dette til Stortinget uten at det er tatt hensyn til.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
16 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
3 måneder siden
En alvorlig bemanningskrise ved akuttavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) truer den nasjonale krise- og katastrofeberedskapen. Ansatte har i flere år varslet om en uholdbar situasjon, men opplever at lite har blitt gjort. Avdelingen, som er førstelinje for 3,2 millioner nordmenn, mangler overleger og sliter med å rekruttere. Dette fører til stor belastning for de ansatte og frykt for at liv kan gå tapt. Tre departementer er varslet om krisen, men situasjonen vedvarer. Personskadeforbundet har også varslet om den alvorlige situasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter å ha mottatt bekymringsmeldinger og følger utviklingen.
19 dager siden
Høyre anklager regjeringen for å bidra til lange helsekøer med en finansieringsmodell der rammefinansiering utgjør 70% og innsatsstyrt 30%. De mener sykehusene taper på å behandle flere pasienter, og viser til økte ventetider under Støre-regjeringen. Helseminister Vestre avviser kritikken, understreker økte budsjetter og sier regjeringen vil unngå at sykehusene nedprioriterer viktig aktivitet. Han mener ventetidene skyldes budsjettkutt under forrige regjering og pandemien, og at situasjonen vil bedre seg med økte bevilgninger. Høyre mener regjeringens ventetidsløfte er et skippertak som overbelaster helsepersonell, mens Vestre understreker at overtidsarbeid skal være frivillig.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ikke behandlet 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette har ført til at statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av. Pasientombudet mener at dette er en alvorlig svikt som går på tilliten og verdigheten løs. Professor Kjell Arne Rørvik omtaler saken som en «gedigen systemsvikt», og det er svært uvanlig at en statsforvalter blir avsatt på denne måten. Svarstad Haugland forklarer at de hadde vært presset på ressurser, men pasientombudet mener at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side. Pasientombudet mener også at politisk ledelse har et ansvar for å sikre at tjenestene har tilstrekkelige ressurser.
4 måneder siden
En ny tannhelsereform utvider retten til billigere tannlege til å inkludere 28-åringer fra 1. januar. Offentlige tannleger melder om sprengt kapasitet og frykter at de ikke vil klare å ta imot alle nye pasienter. De kritiserer manglende involvering og finansiering fra politikerne, og mener at ordningen vil føre til lange køer og dårligere tilbud for alle. Private klinikker kan bidra, men statens takster er for lave. SV har bevilget 100 millioner ekstra for å styrke tannhelsetjenesten, men tannlegene er skeptiske til om dette er nok.
1 måned siden
Elever i Innlandet har klaget fylkeskommunen inn til Sivilombudet, og mener at deres menneskerettigheter er brutt i forbindelse med en skoledebatt. Advokat John Christian Elden representerer de 13 elevene, og kritiserer fylkeskommunen for overfladiske vurderinger av «barnets beste». Elden mener elevene ikke har fått tilstrekkelig mulighet til å bli hørt i prosessen, og at vurderingen ble presentert for sent. Klagen omfatter også Kunnskapsdepartementets behandling av saken, som elevene mener har betydelige svakheter. Flere elever risikerer lang reisevei til skolen, noe som kan true retten til utdanning, spesielt for de med tilrettelagt opplæring.
1 måned siden
Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet for brudd på menneskerettighetene etter vedtak om skolenedleggelser. 13 elever mener deres rettigheter er brutt, og advokat John Christian Elden kritiserer fylkeskommunen for overfladiske vurderinger av barnets beste. Klagen peker på at elever kan få opptil to timers daglig reisetid, noe som truer retten til utdanning, særlig for elever med tilrettelagt opplæring. Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll kritiseres også for å ha «betydelige svakheter». Fylkeskommunen har foreløpig ikke kommentert klagen.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
2 måneder siden
Pasientombudet slår alarm om alvorlige mangler i norsk eldreomsorg, der mange eldre ikke får den hjelpen de trenger og frykter å klage. Årsrapporten viser at kommuner kutter i sykehjemsplasser på grunn av økonomi, selv om behovet er stort, noe som fører til ulik behandling av eldre avhengig av bosted. Ombudet påpeker manglende oversikt og planlegging på nasjonalt nivå, noe som resulterer i urettferdig ressursfordeling og dårligere politiske beslutninger. Situasjonen forventes å forverres med den kommende eldrebølgen.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
4 måneder siden
Politijuristene opplever en stadig økende saksmengde kombinert med færre ansatte, noe som fører til at 8 av 10 bedragerisaker henlegges. Lederen for Politijuristene, Marianne Børseth Steensby, påpeker at dette er en gavepakke til kriminelle nettverk. Den registrerte kriminaliteten har økt betydelig de siste årene, og hver påtalejurist har i snitt 328 saker. Dette fører til lengre saksbehandlingstid og frustrasjon hos både vitner og fornærmede. Regjeringen har bevilget midler for å styrke påtalemyndigheten, men Politijuristene mener det trengs flere ansatte for å håndtere saksmengden effektivt.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og de tidligere vikenfylkene går av etter alvorlig svikt i klagebehandlingen om tvangsmedisinering og manglende behandling av 969 innsynskrav. Haugland beskriver situasjonen som en skandale og erkjenner ansvar, men peker også på manglende ressurser. Hun kritiserer systemet og manglende midler, men det understrekes at dette ikke unnskylder den åpenbare svikten. Klagere er ikke blitt informert om forsinkelsene før nå. Det er en tydelig opprydningsvilje i statsforvalterembetet.