I 2024 var over 80 skoler i Norge truet av nedleggelse på grunn av dårlig kommuneøkonomi. Likevel ble kun rundt 20 skoler faktisk lagt ned. Mange skoler, som Hillestveit skole på Bømlo, ble reddet av lokalpolitikere.
En konsulent mener dette viser manglende lokalpolitisk handlingsvilje, spesielt med tanke på demografiske endringer med flere eldre og færre barn. Bømlo kommune la ned Foldrøy skole, men reddet Hillestveit skole.
Ordføreren mener at skolestruktur ikke alene kan redde kommuneøkonomien. En elev ved Hillestveit skole uttrykker glede over at skolen ble reddet, men frykter fremtidige nedleggelsesforslag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.
1 måned siden
Oslo vurderer å legge ned flere skoler på grunn av synkende elevtall i barneskolealderen. Utdanningsetaten anbefaler å avvikle eksisterende skoler, endre skoletyper og stoppe planlagte byggeprosjekter for å tilpasse skolestrukturen og spare penger. Rødt er bekymret for at dette er kortsiktig og vil ramme skolemiljøene, mens Frp vil sikre et best mulig skoletilbud. Forslagene skal på høring før endelig vedtak i bystyret i desember.
8 dager siden
Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere. Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen. Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.
1 måned siden
Oslo kommune varsler nedleggelse av fem skoler grunnet synkende elevtall. Utdanningsetaten har lagt frem en ny skolebehovsplan som viser at elevtallet i Oslos grunnskoler vil synke med nesten 3000 frem mot 2028. De foreslåtte nedleggelsene omfatter Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata skoler, begrunnet med ledig kapasitet og lave elevtall. Direktøren i Osloskolen, Marte Gerhardsen, uttrykker forståelse for at forslaget kan skape usikkerhet blant elever og ansatte. Planen skal ut på høring med frist i mai 2025, og endelig behandling er ventet i desember 2025.
1 måned siden
Oslo kommune foreslår å legge ned skolene Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata, samt stoppe fem byggeprosjekter ved Hoff, Frysja, Verdenparken, Holtet og Mortensrud. Tiltakene begrunnes med økonomiske utfordringer og forventet nedgang i elevtallet, som vil gi en overkapasitet på 28.000 plasser i 2031. Kommunen varsler også større endringer ved 19 andre skoler. Forslagene skal nå på høring før et endelig vedtak fattes i bystyret i desember. Utdanningsetaten har fått i oppdrag å tilpasse skolestrukturen til dagens og fremtidige elevtall.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler – Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata – på grunn av synkende elevtall og en vanskelig kommuneøkonomi. I tillegg foreslås det å stoppe flere planlagte skoleutbygginger. Antallet barn i Oslos grunnskoler forventes å synke med nesten 3.000 frem til 2028, noe som står i kontrast til tidligere år med sterk vekst. Forslaget ventes å møte protester, med høringsfrist satt til 14. mai. Et endelig forslag vil bli sendt til byrådet i juni, med mål om å vedta nedleggelsene samtidig med behandlingen av 2026-budsjettet i desember.
1 måned siden
Oslo kommune har foreslått å legge ned fem skoler, inkludert Møllergata skole, som er Oslos eldste byfolkeskole. Bakgrunnen er forventet nedgang i elevtall og en vanskelig økonomisk situasjon. Foreldrene ved Møllergata skole er svært kritiske til forslaget og mener kommunen forsømmer barnefamiliene i sentrum. De hevder at kommunen selv har bidratt til lave elevtall ved å unnlate å prioritere tilrettelegging for barnefamilier. FAU ved skolen vil kjempe imot nedleggelsen og sende inn en høringsuttalelse. Møllergata skole kan bli omgjort til enten videregående skole eller voksenopplæring. I tillegg er flere byggeprosjekter ved andre skoler stoppet, og større endringer vil skje ved flere skoler.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler nedgangen i barnetall i Norge, spesielt i Tromsø, og konsekvensene dette har for skolestrukturen. Tromsø vurderer å legge ned åtte skoler på grunn av færre barn og flere eldre. På landsbasis er det 45 000 færre barn under 10 år siden 2017, noe som fører til nedleggelse av barnehager og skoler. Demograf Jonas Stein forklarer at dette er et resultat av individuelle valg om å få færre barn, til tross for statens støtteordninger. Kommunene må nå prioritere ressursene annerledes, med økt fokus på eldreomsorg.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler, noe som har ført til sterke reaksjoner blant elever, lærere og lokalsamfunn. Bakgrunnen for forslaget er synkende elevtall og et behov for å redusere kostnader. De berørte skolene er Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata. Ansatte og elever uttrykker sorg og bekymring, mens lokalsamfunn frykter tap av viktige samlingspunkter. Byrådet forsikrer at ingen ansatte vil miste jobben og at forslaget skal gjennomgå en bred høringsrunde før endelig avgjørelse tas i bystyret.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan Norges demografiske endring, med færre barn og flere eldre, skaper utfordringer for kommunene. Synkende elevtall fører til skolenedleggelser, mens behovet for sykehjemsplasser øker. Denne situasjonen tvinger politikerne til å ta vanskelige valg om prioritering av ressurser. Artikkelen peker også på at nedleggelser av videregående skoler i distriktene kan føre til sentralisering og fraflytting. Åpenhet fra politikerne om de nødvendige, men upopulære valgene, fremheves som viktig.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det demografiske dramaet i Innlandet, preget av synkende fødselstall og en aldrende befolkning. Dette fører til utfordringer for videregående skoler, der linjer ikke kan startes på grunn av for få elever. Forfatteren, en fylkesordførerkandidat, understreker at dette ikke handler om penger, men om å ta ansvar for fremtiden. Han kritiserer politikere som utnytter situasjonen og argumenterer for at skattekutt ikke er løsningen for Innlandet. Artikkelen peker på behovet for å tilpasse seg realitetene samtidig som man beholder optimismen, og advarer mot en fordummende mediedekning og politisk polarisering.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økende popularitet for privatskoler, samtidig som flere offentlige skoler legges ned på grunn av økonomiske utfordringer og synkende elevtall. Amalie Sørensen valgte privatskole etter å ha hørt negative ting om de offentlige skolene i Fredrikstad. Hans Nielsen Hauge i Fredrikstad melder om rekordhøye søkertall, med en økning på 144 prosent de siste to årene. Nedleggelsene i offentlige skoler skyldes både pengemangel og synkende elevtall, noe som fører til at elever må flytte på seg. Enkelte offentlige skoler sliter også med bygningsproblemer. En lektor ved en offentlig skole understreker behovet for å styrke fellesskolen, mens fylkeskommunen forsikrer at offentlige skoler fortsatt vil være viktige.
4 måneder siden
Bergen kommune står overfor en alvorlig økonomisk situasjon og har besluttet å kutte 300 millioner kroner i budsjettet for 2024. Kuttene inkluderer reduksjon i sosialhjelpssatsene, økte priser for SFO og svømmeanlegg, samt fjerning av elbilrabatter. Samtidig opprettholdes bydelslegevaktene i Loddefjord og Fana, kunstnerstipender og enkelte skoler som tidligere var foreslått nedlagt. Budsjettavtalen, som er et resultat av forhandlinger mellom samarbeidspartiene, skal vedtas i bystyret neste uke. Reaksjonene er delte, med kritikk fra opposisjonen som mener kuttene rammer de svakeste, mens andre forsvarer dem som nødvendige for å sikre kommunens økonomi.