Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine.
Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål.
Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.
2 måneder siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker uenighet med deler av Støres nye klimapolitikk, og frykter økte avgifter og nullutslippssoner for bilister. Han kritiserer også den nye regjeringens helsereform, og mener den kan føre til sentralisering av helsetjenesten. Vedum hevder Sp har hindret Arbeiderpartiet i å innføre upopulære tiltak tidligere, og kritiserer regjeringen for å informere EU om godkjennelse av direktiver før Stortinget er informert. Statssekretær Varteressian avviser kritikken og sier det ikke var noen formell dialog med EU.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den fjerde energimarkedspakken fra EU, og de motstridende synspunktene rundt den. Noen mener den er ubetydelig, mens andre mener den er så viktig at den kan føre til regjeringskrise. Det argumenteres for at Norge må adlyde EU for å unngå straffetiltak, men det stilles spørsmål ved hvorfor handelsavtaler skal knyttes til boligers isolasjonsstandard. Det påpekes at kostnadene for å oppfylle kravene kan bli 500 milliarder kroner, og at en betydelig del av befolkningen ikke vil klare å oppfylle kravene selv med maksimal gjeld.
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
2 måneder siden
Norsk EU-politikk skaper forvirring i Brussel, hvor danske EU-politikere mener Norge sender blandede signaler om samarbeid. Regjeringskrisen og et stort etterslep i innføringen av EU-regelverk, særlig innen energi, har ført til reaksjoner. Kritikken går ut på at Norge driver med «cherrypicking» ved å velge direktiver de liker, samtidig som de garanterer «Norgespris» på strøm og ingen nye utenlandskabler. Dette kan føre til isolasjon, ifølge EU-politikere. Internasjonale medier har også omtalt situasjonen, og det spekuleres i om EU vil straffe Norge for manglende implementering.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
22 dager siden
Flere politikere og økonomer kritiserer regjeringen for å overdrive trusselen om at EU vil pålegge Norge toll. Kritikken kommer etter at statsminister Støre og finansminister Stoltenberg har advart om en potensiell «trippelskvis». Rødt og Senterpartiet mener dette er skremselspropaganda. EU-presidenten har forsikret at Norge vil forbli i EUs indre marked, men Støre understreker at dette ikke er en garanti. Finansministeren sier dialogen med EU er god, men en endelig bekreftelse på at Norge vil unngå toll, mangler.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
2 måneder siden
Senterpartiets utgang fra regjeringen, grunnet uenighet om EUs strømpolitikk, møtes med skepsis og indignasjon i Brussel. EU-rådgiver Paal Frisvold mener at Norges manglende vilje til å implementere EUs energipolitikk oppfattes som useriøst og uansvarlig. Han påpeker at Norge har et betydelig etterslep i innføringen av EU-regler, noe som skaper bekymring for EUs tålmodighet. Frisvold advarer om at Norges risikable tilnærming til EU kan føre til negative konsekvenser for norsk handel, og at EU kan innføre mottiltak dersom Norge ikke følger EUs regelverk. Han mener også at Norges forsøk på å kun innføre deler av EUs energipakke ikke er tilstrekkelig for å sikre EUs beskyttelse i en potensiell handelskrig.
2 måneder siden
Høyre-nestleder Tina Bru kritiserer finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å spre «direkte løgner» om EØS-direktiver og for å undergrave tilliten til politiske institusjoner. Bakgrunnen er Senterpartiets utgang fra regjeringen, der uenighet om EUs energipakke var sentralt. Vedum mener EUs energipakke er årsaken til høye strømpriser og ønsker mer nasjonal kontroll. Bru mener Vedums retorikk er skadelig for demokratiet. Senterpartiet avviser kritikken og mener Høyre unngår å diskutere realitetene i energipolitikken. De hevder at folk har blitt lurt angående strømprisene og ønsker å endre politikken for å gi lavere og stabile priser.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Senterpartiet for å skape en regjeringskrise rundt EØS-direktiver om energi, og hevder at partiet bevisst feilinformerer om direktivenes innhold. Det påstås at Senterpartiet forsøker å unngå ansvar for sin egen kraftpolitikk og at deres handlinger er taktisk motivert. Artikkelen argumenterer for at Arbeiderpartiet kan styrke sin posisjon ved å styre alene, og oppfordrer statsminister Støre til å stå imot Senterpartiets populisme. Det antydes at Senterpartiet er i ferd med å bli irrelevant i norsk politikk.