Den japanske grasrotorganisasjonen Nihon Hidankyō mottok Nobels fredspris under en seremoni i Oslo, som en anerkjennelse for deres innsats for en verden fri for atomvåpen. Organisasjonen, som består av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, har i flere tiår arbeidet for å fremme nedrustning og øke bevisstheten om atomvåpens ødeleggende kraft.
Under seremonien advarte representanter om farene ved dagens atomvåpenarsenal og oppfordret verdenssamfunnet til å forkaste avskrekkingspolitikken.
Nobelkomiteens leder understreket betydningen av å bevare tabuet mot bruk av atomvåpen, mens eksperter fremhevet viktigheten av å hedre tidsvitnene mens de fortsatt er i live.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nobels fredspris deles i dag ut i Oslo Rådhus, med den norske kongefamilien og flere politiske ledere til stede. Prisen går til Nihon Hidankyo, en japansk organisasjon for overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, som arbeider for å avskaffe atomvåpen. Organisasjonen, grunnlagt i 1956, er representert ved lederne Terumi Tanaka, Shigemitsu Tanaka og Toshiyuki Mimaki, som tidligere på dagen møtte kongen i audiens. Senere i kveld arrangeres en bankett på Grand Hotel til ære for prisvinnerne, hvor kronprinsparet representerer kongehuset.
4 måneder siden
Nihon Hidankyō, en japansk grasrotbevegelse av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, har sendt en skriftlig uttalelse til Russlands president Vladimir Putin. Organisasjonen, som mottar Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen, kritiserer trusler om bruk av slike våpen. Terumi Tanaka (92), en av overlevende og representant for organisasjonen, uttrykte frustrasjon over atomvåpentrusler fra Russland og Israel under en pressekonferanse i Oslo. Han mener Putin ikke forstår de menneskelige konsekvensene av atomvåpen. Russlands ambassade i Oslo avviser påstandene og hevder at Russland ikke truer med atomvåpen. Nobelkomiteens leder, Jørgen Watne Frydnes, oppfordrer atommakter til å lytte til vitnesbyrdene fra overlevende for å opprettholde et globalt tabu mot atomvåpen. Prisutdelingen finner sted i Oslo rådhus tirsdag.
4 måneder siden
Fredsprisvinnerne fra den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo, som representerer overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, ble hedret under den tradisjonsrike fredsprisbanketten på Grand Hotel tirsdag kveld. Blant gjestene var kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre og stortingspresident Masud Gharahkhani, mens kongeparet uteble i år. Banketten inkluderte taler fra Nobelkomiteens nestleder, prisvinnerne selv og stortingspresidenten, samt en femretters meny med norske og japanske råvarer. Arrangementet ble avsluttet med dans, og markerte en høytidelig feiring av prisvinnernes innsats for fred.
4 måneder siden
Kongefamilien, inkludert kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, deltok tirsdag på Nobels fredsprisutdeling i Oslo Rådhus. Prisen for 2024 ble tildelt Nihon Hidankyo, en organisasjon som arbeider for en atomvåpenfri verden og for å dele vitnesbyrd om atomvåpens ødeleggelser. Representanter fra organisasjonen, Terumi Tanaka, Shigemitsu Tanaka og Toshiyuki Mimaki, mottok prisen og møtte også kongefamilien på Slottet tidligere samme dag. Flere offentlige personer, inkludert stortingspresident Masud Gharahkhani og statsminister Jonas Gahr Støre, var også til stede under seremonien.
4 måneder siden
Nobels Fredssenter har laget en utstilling om årets fredsprisvinner, Nihon Hidankyō, en japansk grasrotbevegelse av overlevende fra Hiroshima og Nagasaki. Utstillingen kombinerer historiske bilder, kunstverk og personlige historier for å belyse konsekvensene av atomvåpen. Den innledes med et ikonisk bilde av Hiroshima-eksplosjonen og inkluderer blant annet en kollasj av fotograf Antoine d'Agata og en skulptur laget av sedertre fra Hiroshimas skoger. Utstillingen avsluttes med en sterk påminnelse om atomvåpentrusselen gjennom visning av prøvesprengninger. Med en lavmælt og gjennomtenkt presentasjon formidler den et kraftfullt budskap om fred og håp.
4 måneder siden
Hundrevis av mennesker deltok tirsdag kveld i det tradisjonelle fakkeltoget i Oslo for å hylle årets fredsprisvinnere, den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo. Arrangementet startet på Rådhusplassen med appeller fra blant andre Raymond Johansen og Melissa Parke, samt musikalske innslag av Jonas Alaska. Fakkeltoget fortsatte deretter til Grand Hotel, hvor representanter for Nihon Hidankyo, som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki, tok imot hyllesten fra balkongen. Norges Fredsråd, som arrangerte toget, ønsket å fremheve organisasjonens arbeid for fred og solidaritet. Politiet rapporterte om en rolig gjennomføring av arrangementet.
4 måneder siden
Eksperter fremhever at atomvåpen har fått økt betydning for Norges og Vestens sikkerhet, spesielt som avskrekkingsmiddel mot Russland. Nobels fredspris går i år til japanske tidsvitner som kjemper mot atomvåpen, men eksperter mener et forbud er urealistisk nå. Reduserte konvensjonelle styrker i Nato og Russlands krig i Ukraina har gjort atomvåpen mer aktuelle. Tidligere avtaler om atomvåpen er fjernet, og flere aktører har nå tilgang til slike våpen. Nato ser fortsatt atomvåpen som en sikkerhetsgaranti, og Norge har valgt å ikke støtte et internasjonalt forbud, da det kan svekke landets sikkerhet.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
1 måned siden
Norge har valgt å ikke delta som observatør på FNs møte om atomvåpenforbud i New York i år. Beslutningen begrunnes med den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for samhold innad i Nato. Statssekretær Eivind Vad Petersson understreker at Norge fortsatt ønsker en verden uten atomvåpen, men at Russlands angrepskrig mot Ukraina gjør det nødvendig for Nato-land å stå samlet. Tidligere har statsminister Støre argumentert for at Norge burde delta som observatør for å følge med på nedrustningsdiskusjoner, men understreket samtidig at Norge støtter Natos strategi om mulig bruk av atomvåpen. Regjeringen utelukker ikke at Norge vil delta på fremtidige møter.
4 måneder siden
Under Nobelprisutdelingen i Oslo rådhus overrasket kronprinsesse Mette-Marit ved å bruke bukser, noe hun aldri tidligere har gjort ved denne anledningen. Hun gjenbrukte en brodert kåpe fra Valentino, som sist ble sett offentlig i 2015. Moteeksperter kommenterer at dette kan være et stilskifte eller en måte å gi kåpen et nytt uttrykk. Dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra viste også frem gjenbruk, med dronningen i norsk design av Peter Dundas. Ekspertene roser kongefamiliens fokus på gjenbruk og bærekraft, samtidig som de bemerker Mette-Marits uvanlige valg av bukser.
1 måned siden
Eksperter fra det belgiske forsvaret jobber søndag morgen med å uskadeliggjøre en 250-kilos flybombe fra andre verdenskrig i Elverum. Bomben ble funnet i Terningmoen leir tirsdag. Ved hjelp av en fjernstyrt rigg og vannskjærerteknologi forsøker de å separere brannrørene fra bomben for å unngå en eksplosjon. En sikkerhetssone på 1500 meter er opprettet, og beboere er bedt om å holde seg innendørs. Operasjonen ble forsinket på grunn av tekniske problemer. Lokalhistorikere tror bomben stammer fra et tysk flyangrep i 1940.
3 måneder siden
Frp-politiker Erlend Wiborg har nominert Nato til Nobels fredspris, noe han har gjort flere ganger tidligere. Wiborg argumenterer med at Nato har bidratt til å unngå væpnede konflikter i lang tid, og at alliansen har forhindret en direkte konflikt mellom Sovjetunionen/Russland og Vesten. Han mener også at Nato har sikret fred for mindre nasjoner som ellers kunne vært utsatt for angrep. Wiborg har vært stortingsrepresentant siden 2013. Fristen for å sende inn nominasjoner til Nobels fredspris er 31. januar.
4 dager siden
Bjørn Einar Romøren og kona Martine har mottatt en ærespris. De hedres for sin åpenhet om å få barn med Downs syndrom.
3 måneder siden
Dommedagsklokken er stilt ett sekund nærmere midnatt, og viser nå 89 sekunder før dommedag. Forskere mener atomtrusselen har økt på grunn av Ukraina-krigen og konflikten i Midtøsten. Disse konfliktene kan eskalere til atomkrig på grunn av feilberegninger eller forhastede beslutninger. Fredsprisen har satt fokus på atomvåpen, men Trumps politikk og Russlands endrede atomdoktrine skaper bekymring. I tillegg vurderer flere land å koble kunstig intelligens med atomvåpen. Nedrustningsavtalen «New START» er i fare, noe som gjør situasjonen svært prekær. Organisasjonen Nei til Atomvåpen mener norske politikere burde gjort mer for nedrustning.
4 måneder siden
En atomkrig mellom Russland og NATO vil ha katastrofale konsekvenser globalt, med potensielt milliarder av døde og en global sultkatastrofe. Selv om Norge ikke blir direkte truffet av atomvåpen, vil landet bli hardt rammet av stråling, kuldesjokk, og mangel på nødvendige varer. Nord-Norge er spesielt utsatt på grunn av sin nærhet til russiske atomubåter. Eksperter mener faren for atomkrig er liten, men økt på grunn av Ukraina-krigen, og advarer mot feiltolkninger og teknisk svikt som kan føre til eskalering. Selv et begrenset atomangrep vil ha store konsekvenser for klima og matproduksjon.