Fredsbevegelsens fravær: Kontroversielle stemmer fyller tomrommet
Artikkelen reflekterer over fraværet av en bred og tradisjonell fredsbevegelse i Norge, spesielt i møte med dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Dette tomrommet utnyttes av nye, kontroversielle stemmer som presenterer synspunkter i strid med etablerte holdninger til Ukraina-krigen.

Kort oppsummert
- Artikkelen beklager fraværet av en bred, tradisjonell fredsbevegelse i Norge, spesielt etter Ole Kopreitans bortgang.
Artikkelen reflekterer over fraværet av en bred og tradisjonell fredsbevegelse i Norge, spesielt etter figuren Ole Kopreitans bortgang. Dette tomrommet fylles nå av kontroversielle stemmer, som partiet Fred og Rettferdighet (FOR), som har fått oppmerksomhet for sine synspunkter på Ukraina-krigen, der de blant annet kritiserer NATO og forsvarer Russland.
Forfatteren savner en bred folkebevegelse som den som preget tidligere tiår, da pasifisme og atomvåpenmotstand var sentrale temaer. Dagens sikkerhetspolitiske paradigmeskifte, med økt opprustning og tverrpolitisk enighet om våpenstøtte til Ukraina, har marginalisert pasifistiske stemmer.
Selv om FOR stiller legitime spørsmål ved pengebruk, kritiseres de for å være apologeter for Putin. Artikkelen understreker viktigheten av å opprettholde visjonen om et fredelig samfunn, selv om konsekvent pasifisme kan virke naiv i dagens situasjon.
Ole Kopreitan
Mahatma Gandhi
Marielle Leraand
Ine Eriksen Søreide
Vladimir Putin
Sonja Lid
Lars Andreas Larssen
Jan Otto Johansen
Andreas Hompland
Halvor Elvik
Hans Fredrik Dahl
Nei til atomvåpen
Fred og Rettferdighet (FOR)
NRK
Høyre
Nato
EU
SV
Rødt
Stortinget
Bestemødre for fred
Fredskontoret
Dagbladet
Nansen-skolen
Forsvaret
Kreml
Oslo
Karl Johan
Utøya
Ukraina
Europa
Finland
Sverige
Danmark
Norge
Vietnam