Svart røyk etter første avstemning i pavevalget
Kardinalene har gjennomført sin første avstemning i pavevalget. Svart røyk fra pipa signaliserer at ingen ny pave er valgt.
Kardinalene har gjennomført sin første avstemning i pavevalget. Svart røyk fra pipa signaliserer at ingen ny pave er valgt.
Kardinalene som er samlet for å velge ny pave, har fullført sin første avstemningsrunde. Svart røyk steg onsdag kveld opp fra pipa på Det sixtinske kapell, noe som indikerer at ingen kandidat oppnådde det nødvendige flertallet på minst to tredjedeler av stemmene.
Totalt 133 kardinaler deltar i konklavet, hvor stemmene avgis skriftlig og anonymt under ed om hemmelighold. Dette begrenser tilgangen til informasjon om diskusjonene og aktuelle kandidater.
Fra og med torsdag vil kardinalene fortsette avstemningsprosessen med opptil fire runder daglig inntil en ny pave er valgt. Svart røyk vil fortsette å signalisere manglende valg, og vil komme to ganger daglig etter andre og fjerde avstemning så lenge prosessen pågår.
Det sixtinske kapell
Regjeringen har lagt frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som understreker en alvorlig global situasjon og behovet for å styrke forsvarsevne, samfunnsmotstand og økonomisk sikkerhet. Statsminister Støre presiserer at strategien handler om forberedelse, ikke en umiddelbar krigsappell. Samtidig viser det seg at under halvparten av befolkningen har plass i tilfluktsrom, og det diskuteres tiltak for å bedre beredskapen, inkludert enklere dekningsrom og byggeplikt i nye bygg.
Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent grunnet vedvarende prisvekst, men signaliserer mulig kutt i 2024. Samtidig melder Kongsberggruppen om kraftig resultatvekst drevet av forsvar og maritim sektor, mens Norwegian reduserer tap og Statkraft opplever nedgang grunnet lavere kraftpriser. Internasjonalt varsler president Trump en stor handelsavtale, trolig med Storbritannia, samtidig som hans tidligere tollpolitikk rapporteres å ramme amerikanske havner og vareflyt hardt.
Frykt for ukrainske angrep preger Russlands kommende Seiersdag-markering, samtidig som den russiske befolkningen og økonomien er under press med økte levekostnader og budsjettunderskudd. Parallelt fortsetter Trump-administrasjonen å forme internasjonal politikk; USA legger press på land for å godkjenne Elon Musks Starlink-nettverk ved hjelp av handelsavtaler, og president Trump har beordret fjerning av mangfolds- og inkluderingsprogrammer fra amerikanske museer, noe som vekker debatt.
En ny meningsmåling viser Fremskrittspartiet som landets største parti med 23,9 prosent, mens Høyre faller markant til 18,5 prosent. Målingen gir et borgerlig flertall. Samtidig har Rødt fremmet forslag i Stortinget om en egen veteranlov for å styrke rettighetene, erstatningen, helsehjelpen og oppfølgingen av norske forsvarsveteraner, et initiativ som får støtte fra veteranorganisasjoner.
Miljødirektoratet har avdekket fire alvorlige avvik hos Equinor etter et oljeutslipp fra Njord A-plattformen og har anmeldt hendelsen. Internasjonalt konkluderer en rapport med at klimaendringer forverret en dødsflom i USA. På Hawaii økes turistskatten kraftig fra 2026 for å finansiere miljøvern. I Norge skaper MDGs forslag om 11 nye nasjonalparker innen 2030 debatt, med motstand fra Senterpartiet og grunneiere som etterlyser lokal forankring.
En ny rapport viser at nordmenn er mest stresset i Norden, hvor 44 prosent har opplevd langvarig negativt stress, med privatlivet som hyppigste årsak. Samtidig avdekker en undersøkelse stor misnøye blant norske IBS-pasienter med det offentlige helsetilbudet, hvor kun 21 prosent føler de har fått hjelp. Det rettes også kritikk mot manglende nasjonal oppfølging av FHIs anbefaling om gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse for ungdom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 minutter siden
Kardinalene i Vatikanet stemmer for å velge ny pave. Første stemmerunder torsdag ga ikke flertall.
15 timer siden
Den første avstemningen for å velge ny pave i Vatikanet ga ikke et avgjørende resultat. Svart røyk steg opp fra pipen, noe som signaliserer at ingen kandidat oppnådde nødvendig flertall.
3 timer siden
Kardinalene er samlet i Vatikanet for å velge ny pave. Første avstemning onsdag kveld ga ikke et resultat.
23 minutter siden
Kardinalene i Vatikanet har stemt for andre gang i valget av ny pave. Svart røyk fra Peterskirken bekrefter at ingen kandidat har oppnådd nødvendig flertall.
20 timer siden
Den katolske kirke starter i dag prosessen med å velge sitt nye overhode. 133 kardinaler samles i Det sixtinske kapell for det lukkede konklavet.
18 timer siden
Pavevalget er offisielt i gang bak lukkede dører i Vatikanet. 133 kardinaler har samlet seg for å velge den neste lederen for verdens katolikker.
1 dag siden
Verden venter spent mens kardinalene samles for å velge Den katolske kirkes nye overhode. Møtet, kjent som konklavet, starter i dag bak lukkede dører i Vatikanet.
10 dager siden
Kampen om hvem som blir verdens nye pave har startet uoffisielt. Kardinalene diskuterer allerede før de stenger seg inne for selve valget.
15 dager siden
Når en pave dør, samles kardinaler under 80 år i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å velge hans etterfølger gjennom konklavet, en hemmelig og lukket prosess. Valget krever to tredjedels flertall, og stemmesedlene brennes etter hver avstemning for å signalisere resultatet med røyk: sort røyk betyr ingen valgt, hvit røyk og kirkeklokker varsler ny pave. Historisk har pavevalg vært preget av maktkamper, korrupsjon og vold, med rivaliserende paver og politiske intriger, blant annet på 900- og 1300-tallet. De siste pavevalgene har vist en konflikt mellom konservative og progressive krefter, noe som også preger valget etter pave Frans' død i april 2025. Flere kandidater fra Filippinene, Italia, Ungarn og Kongo nevnes som favoritter, og det kan bli historisk med den første paven fra Afrika. Pavevalgets lange historie og dagens ritualer illustrerer kirkens komplekse maktstruktur og globale betydning.
1 dag siden
Kardinaler fra hele verden samles i Vatikanet for å velge den katolske kirkens nye overhode. Valget skjer i det sixtinske kapell og kan ta flere dager.
17 dager siden
Pave Frans døde klokken 07.35 lokal tid andre påskedag, 88 år gammel, ifølge Vatikanet. Nå samles kardinalene i Vatikanet for å velge hans etterfølger i en prosess kalt konklave. De blir isolert i Det sixtinske kapell, hvor de stemmer fire ganger daglig til en kandidat får to tredjedels flertall. Etter hver avstemning brennes stemmesedlene, og svart røyk signaliserer at ingen ny pave er valgt, mens hvit røyk markerer at en ny pave er valgt. Flere tusen troende følger spent med på Petersplassen for å se røyken som varsler resultatet.
9 dager siden
Den katolske kirke leter etter en ny pave etter pave Frans' død. Konklavet for å velge etterfølgeren starter 7. mai.
18 timer siden
Verden venter spent på hvem som blir den neste paven. 133 kardinaler samles i Det sixtinske kapell for å velge Frans' etterfølger.
18 timer siden
Kardinaler samles i Vatikanet for å velge ny pave etter pave Frans' død. Valget har utløst stor spenning og spekulasjoner verden over.
15 dager siden
Pave Frans døde nylig, og Vatikanet forbereder nå et konklave som skal velge hans etterfølger. Over hundre kardinaler samles i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens død for å stemme i en hemmelig og omstendelig prosess. Kandidatene kommer fra ulike deler av verden, blant annet Italia, Ungarn, Filippinene, Ghana, Sverige og Frankrike, og har varierende bakgrunn som diplomater og pastorer. De representerer både konservative og progressive retninger i den katolske kirke. Blant favorittene er Pietro Parolin, Pierbattista Pizzaballa, Peter Erdo, Luis Antonio Tagle, Peter Turkson, Matteo Zuppi, Anders Arborelius og Jean-Marc Aveline. Valget av ny pave vil påvirke kirkens fremtidige retning og globale rolle.