Statens vegvesen og fylkeskommunene har innført et nytt fareskilt for å redusere antall motorsykkelulykker, spesielt i svinger. Skiltet skal varsle motorsyklister om farlige områder og oppfordre til redusert fart.
Tiltaket kommer etter at statistikk viser stabilt høye ulykkestall for motorsyklister, mens andre trafikkgrupper opplever nedgang. Vegvesenet har kartlagt risikokurver ved hjelp av ny teknologi, og Aremark i Østfold er først ute med å sette opp skiltet.
Motorsykkelunionen har vært involvert i plasseringen. Trygg Trafikk advarer motorsyklister mot å feilvurdere egen kompetanse og understreker behovet for kontinuerlig trening, samt at det er uproblematisk å bremse i sving.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) har varslet en aksjonsuke med fartskontroller over hele landet før påske, med et spesielt fokus på motorsyklister. Bakgrunnen for kontrollene er at fart, risikofylt atferd og førerfeil ofte er medvirkende årsaker til alvorlige motorsykkelulykker. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer motorsyklister til å sørge for å være synlige i trafikken og ta trygge valg. Politiet oppfordrer også andre trafikanter til å vise hensyn til tohjulingene i trafikken.
23 dager siden
Utrykningspolitiet har varslet en aksjonsuke med fartskontroller over hele landet før påskeutfarten. Kontrollene vil prioritere motorsyklister, da fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer motorsyklister til å sørge for å være synlige i trafikken og ta trygge valg. Politiet minner også andre sjåfører om å ta hensyn til tohjulingene i trafikken.
1 måned siden
Artikkelen advarer motorsyklister om risikoen for glatte veier tidlig i sesongen på grunn av svevestøv fra piggdekk, som kan føre til ulykker. Politiet har allerede registrert hendelser som trolig skyldes dette. Statistikken viser at mange MC-førere, spesielt godt voksne menn, omkommer i trafikken. Trygg Trafikk oppfordrer derfor til oppfriskningskurs. MC-førere bør også være oppmerksomme på at bilister ikke er vant til motorsykler på veiene tidlig i sesongen, og oppfordres til å sjekke motorsykkelen før de kjører.
19 dager siden
Statens vegvesen retter fokus mot den høye risikoen ved motorsykkelkjøring, spesielt blant ungdom, og oppfordrer til samtaler om ansvar og farer. Selv om trafikksikkerhetstiltak er viktige, understrekes betydningen av førerens egne valg. Ulykkestallene for MC er vedvarende høye, og pårørende oppfordres til å ta opp vanskelige spørsmål om potensielle konsekvenser. Foreldre til 15-åringer bør revurdere lettmotorsykkel som et trygt alternativ og heller vurdere moped eller kollektivtransport.
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.
2 måneder siden
De siste sju månedene har Norge opplevd en nedgang i antall trafikkdrepte, noe Statens vegvesen anser som positivt. Hittil i år har syv personer omkommet i trafikken, og ti fylker har ingen registrerte dødsfall. Vegvesenet tilskriver nedgangen systematisk trafikksikkerhetsarbeid, inkludert bruk av midtrekkverk og bedre føreropplæring. En ny nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet er under utvikling, med fokus på risikogrupper som motorsyklister og unge, samt bekjempelse av fart og rus.
3 måneder siden
En kjørelærer advarer bilister mot å stole blindt på bilenes antisklisystemer (ESP) i glatt føre. Systemene kan reagere så raskt at sjåføren ikke merker hvor glatt det faktisk er, noe som kan føre til uforsiktig kjøring. Selv om Trygg Trafikk mener at ESP-systemer reduserer ulykkesrisikoen, påpeker Vegvesenet at slike systemer også kan fjerne fokus fra trafikken. Kjørelæreren understreker at fart og avstand til andre biler er avgjørende for sikkerheten, og anbefaler å kjøre sakte nok til at systemene ikke trenger å gripe inn. Flere bilister har opplevd vanskelige kjøreforhold den siste tiden.
4 måneder siden
I Sverige har bilister begynt å bruke refleks-teip på bilskiltene for å unngå å bli tatt av fotobokser. Refleks-teipen skjuler registreringsnummeret når fotoboksen tar bilde. Svensk politi har bekreftet å ha sett dette trikset i bruk og advarer om at det kan føre til bøter, uavhengig av om man har kjørt for fort. Statens Vegvesen i Norge kjenner ikke til utbredt bruk av refleks-teip her til lands. De påpeker at norske fotobokser har avansert teknologi og at pregede bilskilt gjør det vanskeligere å unngå identifisering. Vegvesenet oppfordrer alle til å respektere fartsgrenser og fotobokser for å øke trafikksikkerheten.
3 måneder siden
Planovergangen ved Borgestad i Skien er svært ulykkesbelastet, med fem hendelser de siste ti årene. En nabo fortviler over at Bane Nor ikke har gjort tilstrekkelig for å bedre sikkerheten. Lokførere er engstelige for å kjøre strekningen, og har selv redusert farten. Etter en ulykke i 2020 har Statens vegvesen gjort noen tiltak, men Bane Nor vurderer nå ny elektronisk overvåkning. Havarikommisjonen undersøker den siste ulykken, men det er usikkert om det blir en full granskning. Det er registrert nesten 700 uønskede hendelser på planoverganger i Norge hvert år.
4 måneder siden
Statens vegvesen og politiet har innført nye føringer for bruk av fotobokser etter bestilling fra Samferdselsdepartementet. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Tidligere krav om personskadeulykker på strekningen er fjernet, og det er nå tilstrekkelig at minst 20 prosent av trafikken overskrider fartsgrensen. I tillegg kan fotobokser settes opp i tunneler over 500 meter uten forutgående fartskontroll. Vegvesenet understreker at fotoboksene er ment å hjelpe bilistene, ikke plage dem, og at plassering fortsatt skal være veloverveid. Det er nå 428 fotobokser i Norge.
4 måneder siden
En ny omkjøring på E18 mellom Porsgrunn og Bamble innføres 20. desember og vil vare i minst ett år. Trafikken vil bli ledet gjennom en rundkjøring på en 1 kilometer lang omkjøringsvei ved Kjørholt. Prosjektleder i Nye Veier, Morten Klokkersveen, advarer om at dette kan skape en flaskehals, spesielt i sommermånedene. Hastigheten blir satt til 60 km/t for å redusere kø. Arbeidet må gjøres før vinteren for å kunne asfaltere ordentlig. Trafikanter oppfordres til å være ekstra oppmerksomme for å unngå ulykker og forsinkelser. Erfarne sjåfører påpeker viktigheten av å bruke blinklys i rundkjøringer for å unngå opphopning av trafikk.
4 måneder siden
Det er sendt ut farevarsel om glatte veier flere steder i Norge, og både meteorologer og Statens vegvesen advarer om vanskelige kjøreforhold. En overgang fra frost til plussgrader, kombinert med nedbør, kan føre til underkjølt regn og et tynt islag på veiene. Meteorologene beskriver potensialet for såpeføre, og oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og sko seg for vinterføre. Statens vegvesen understreker viktigheten av å senke farten, spesielt i kryss og svinger, og melder om forebyggende salting. Det er også sendt ut farevarsel for Nordland og nordlige deler av Trøndelag, hvor regn kan fryse til is.
1 måned siden
Spanske veimyndigheter tester ut en ny ordning med rød sperrelinje på veier med høy ulykkesrisiko. Tiltaket, som først testes i Andalucía, skal tydeliggjøre forbudet mot forbikjøring og dermed redusere antall ulykker. Bilister som bryter forbudet risikerer bøter på over 4700 kroner. Inspirasjonen kommer fra andre europeiske land, hvor lignende bruk av farger i veimerkingen har vist seg å være effektiv for å øke trafikksikkerheten.
1 dag siden
Statens havarikommisjon melder at tekniske feil på lette motorsykler har bidratt til flere dødsulykker. Flere unge mistet livet i slike ulykker i fjor.