Statens vegvesen advarer om en betydelig økning i tyverier og tap av bilskilt. I fjor ble over 14 000 skilt meldt stjålet eller mistet, en markant økning fra 2018.
Stjålne skilt brukes ofte i forbindelse med annen kriminalitet, som vinningskriminalitet eller transport av ulovlig gods. Bileiere som oppdager at skiltene er borte, oppfordres til å melde dette til politiet umiddelbart for å unngå å bli ansvarlig for eventuelle lovbrudd begått med deres skilt.
Etter anmeldelse kan nye skilt bestilles hos Statens vegvesen. Både politiet og vegvesenet har forbedret sine metoder for å avsløre biler med falske skilter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Svensk politi advarer om en ny metode der tyver bruker signalforstyrrere for å hindre at biler låses, slik at de kan tømme dem uforstyrret. Dette problemet er økende, spesielt etter ferier når mange har dyrt utstyr i bilen. I Norge har tyverier fra bil økt kraftig, med over 6100 tilfeller i 2023. Tyver bruker også utstyr for å skanne bilnøkkelkoder. Bileiere oppfordres til å være oppmerksomme og sjekke at bilen er låst, samt behandle bilnøkkelen som en verdigjenstand.
1 måned siden
Skatteetaten advarer om en markant økning i antall svindelforsøk rettet mot skattebetalere. Svindlerne utnytter skattemeldinger, skatteoppgjør og skattekort for å stjele personlig informasjon og få tilgang til bankkontoer. Metodene blir stadig mer avanserte, med etterligning av Skatteetatens logo og farger. Skatteetaten oppfordrer folk til å være forsiktige med lenker i e-poster og SMS, og heller gå direkte til Skatteetaten eller Altinn. Økningen i svindelforsøk gjenspeiles i økt pågang til Skatteetatens tipstelefon.
2 måneder siden
Tyveri av dekk og felger har økt kraftig de siste årene, spesielt rettes det mot store elbiler med dyre hjulsett. Prisene på dekk og felger har steget, noe som gjør dem attraktive for tyver. Tyvene opererer frekt og stjeler hjul fra garasjer og parkerte biler. Forsikringsselskapet Tryg anbefaler å sikre hjulene med kjetting. Finans Norge rapporterer en kraftig økning i tyverier av bilutstyr, med kostnader estimert til 288 millioner kroner i 2024. Økningen forklares med at vinningskriminelle bander er tilbake etter corona-nedstengningen.
11 dager siden
Tryg Forsikring rapporterer om en dramatisk økning i bolig- og hyttetyverier, med et historisk toppunkt i 2024. Antallet tyverier har økt med 50% siden 2017, og passerte 40.000 i 2024. Fremtind bekrefter trenden og oppfordrer hytteeiere til å sikre verdisaker. Tyvene blir stadig mer profesjonelle, og organiserte kriminelle nettverk mistenkes å stå bak mange av tyveriene. Det anbefales å ta med eller låse bort verdisaker for å unngå å gjøre hytta til et lett mål.
4 måneder siden
Trafikkforsikringsforeningen (TFF) slår alarm om en stor økning i antall skader med uforsikrede kjøretøy. Over 24 000 kjøretøy mangler forsikring, og mange eiere risikerer å bli gjeldsslaver. Økningen skyldes delvis at det er mulig å avregistrere kjøretøy digitalt uten å levere inn skiltene, noe som automatisk opphever forsikringen. TFF advarer mot å spare penger på denne måten, da det kan føre til store kostnader ved ulykker og et daglig gebyr på 150 kroner for manglende forsikring. Også el-sparkesykler er omfattet av kravet om ansvarsforsikring.
4 måneder siden
Politiet advarer om økt lommetyveri i Oslo, spesielt rettet mot berusede juleborddeltakere. To utenlandske lommetyver ble nylig pågrepet etter å ha stjålet en mobiltelefon, og politiet mistenker at de er del av et større kriminelt nettverk. Tyveriene skjer ofte på offentlig transport, utesteder og i køer. Sporveien har begynt å informere passasjerer om lommetyver på T-banen. Politiet oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme på verdisaker og mistenkelige personer, og til å oppbevare eiendeler trygt.
1 måned siden
Politiet er bekymret for en ny trend med innbrudd i nesten innflyttingsklare leiligheter i Sør-Norge, spesielt på Nøtterøy og Jevnaker. Tyver har stjålet hvitevarer, ventilasjonsanlegg og blandebatterier til en verdi av 700.000 kroner pluss skader. Politiet ser en klar sammenheng mellom sakene og etterforsker dem som organisert kriminalitet. De oppfordrer publikum til å melde fra om observasjoner av varebiler eller salg av slike varer på nett, og har sikret serienumrene til de stjålne gjenstandene for å spore dem.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot å kjøre avregistrerte kjøretøy, selv om skiltene er påmontert. En ny ordning har forenklet avregistrering for å spare penger, men mange forsømmer å påregistrere kjøretøyet igjen. Dette kan føre til bøter og økonomisk ansvar ved ulykker, da ansvarsforsikringen opphører ved avregistrering. Trafikkforsikringsforeningen rapporterer en økning i uforsikrede kjøretøy og ulykker som følge av dette, og frykter at dette utgjør en betydelig trafikkrisiko. I 2024 ble det rapportert om 501 ulykker med uforsikrede kjøretøy involvert.
10 dager siden
Statens vegvesen advarer mot en økning i svindelforsøk via e-post. Svindlerne utgir seg for å være fra Statens vegvesen og sender ut falske meldinger om fartsbøter og nødvendig fornyelse av førerkort. I e-postene om fartsbøter trues det med økte gebyrer og inndragning av førerrett dersom boten ikke betales innen 24 timer. Andre e-poster omhandler en angivelig oppdatering av førerkort som skal tre i kraft i 2025, og krever et gebyr på 280 kroner. Vegvesenet oppfordrer folk til å være forsiktige, sjekke meldinger nøye, og melde fra om mistenkelige henvendelser. De understreker at det er politiet, ikke Statens vegvesen, som håndhever fartsbøter.
1 måned siden
Skatteetaten advarer mot økt svindel i forbindelse med utsendelse av skattemeldinger. Svindlere bruker falske e-poster, SMS og QR-koder for å lure til seg personlig informasjon og penger. De utgir seg også for å være fra Skatteetaten eller politiet. Skatteetaten understreker at de aldri sender lenker uoppfordret eller ber om bankopplysninger via e-post eller SMS, og oppfordrer folk til å logge seg inn via de offisielle nettsidene for å unngå svindel.
2 måneder siden
AutoSync advarer publikum mot en økning i svindelmetoder rettet mot bilister via SMS og e-post. Svindlerne utgir seg for å være AutoSync og hevder at mottakeren har ubetalte bompenger eller ferjereiser. Disse meldingene inneholder lenker til falske betalingssider designet for å stjele personlig og finansiell informasjon. AutoSync understreker at de ikke sender ut slike meldinger og oppfordrer folk til å unngå å klikke på lenker eller å betale.
1 måned siden
Statens vegvesen har slått alarm om en ny bølge av SMS-svindel. Svindlerne utgir seg for å være Statens vegvesen og sender meldinger om at mottakeren må fornye førerkortet sitt via en lenke. Etaten advarer på det sterkeste mot å klikke på lenken, da dette er et svindelforsøk. Dersom man har åpnet lenken, anbefales det å umiddelbart kontakte politiet og banken, samt endre passord på alle relevante tjenester for å sikre personlig informasjon.
1 måned siden
Spansk politi advarer turister om en ny tyverimetode kalt «50 euro-trikset». Tyvene plasserer en falsk 50-euroseddel på frontruten til parkerte biler for å distrahere eieren og stjele verdisaker. Politiet anbefaler å alltid låse dørene, ikke la verdisaker ligge synlig, og være oppmerksom på mistenkelige objekter. I tillegg har politiet avdekket at kriminelle utgir seg for å være ansatte i bilutleieselskap på flyplassen i Barcelona for å lure turister til å levere inn leiebilene til dem, og deretter stjele bilene.
2 måneder siden
Flere bileiere i Lillestrøm-området har opplevd tyveri av ladekabler til elbilene sine. Politiet ble varslet om tyverier på Strømmen, hvor minst 13 avkappede kabler ble funnet. Tyveriene fremstår profesjonelle, med kablene klippet helt inntil kontakten. Politiet mistenker at kobberet i kablene er motivet, og oppfordrer publikum til å melde fra om mistenkelig aktivitet.
1 måned siden
Statens vegvesen advarer mot en ny SMS-svindel der svindlere utgir seg for å være dem. I meldingen blir mottakerne bedt om å fornye førerkortet sitt. SMS-en inneholder en lenke som fører til en falsk side der personlig informasjon og BankID-detaljer forsøkes stjålet. Statens Vegvesen råder folk til å ikke åpne meldingen. De som likevel har åpnet den, bør umiddelbart kontakte politiet og banken for å forhindre ID-tyveri og annen misbruk.