Mats Hetling, inspirert av en tragisk hendelse i Afghanistan, har utviklet LiSa, en liten monitor som plasseres på halsen for å overvåke vitale tegn. LiSa er spesielt utviklet for feltbruk og skal varsle om kritiske endringer i pasientens tilstand.
Utviklingen har skjedd i samarbeid med NTNU, Sintef og Røde Kors. Professor Lise Randeberg fremhever at det ikke finnes noe lignende verktøy på markedet i dag.
Røde Kors bekrefter at LiSa vil være en stor hjelp på skadesteder og potensielt redde liv. Både Hetling og Randeberg er utålmodige med tanke på godkjenningsprosessen, men understreker viktigheten av at medisinsk utstyr er trygt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Norske leger ved Oslo universitetssykehus har, i samarbeid med Leger Uten Grenser, utviklet en hurtigtest for å redde liv fra metanolforgiftning. Metanolforgiftning er et globalt problem som rammer de fattigste hardest, ofte på grunn av ulovlig produsert sprit. Den nye testen gir raske resultater på bare fem minutter uten behov for avansert utstyr, noe som gjør den ideell for bruk i ressurssvake områder. Leger Uten Grenser understreker behovet for økt internasjonal oppmerksomhet og politisk støtte for å bekjempe metanolforgiftning, og bistandsministeren hyller oppfinnelsen som en viktig helseinnovasjon.
2 måneder siden
En ny medisinsk koffert, 113-kit, utviklet i samarbeid med Helse Møre og Romsdal, inneholder reseptbelagte medisiner for akutte tilstander som brystsmerter og allergiske reaksjoner. AMK-sentralen fjernstyrer åpningen av kofferten og veileder personer på stedet i bruken av medisinene frem til ambulansen ankommer, for å gi raskere medisinsk hjelp. Koffertene skal plasseres ut i bedrifter, brannvesen og andre offentlige steder. Den første kofferten er plassert hos Norsk Sjømat på Stranda. Oppfinneren har søkt patent på løsningen og har ambisjoner om internasjonal spredning.
2 måneder siden
Lisa (21) deler sin personlige historie om hvordan en spiseforstyrrelse stjal store deler av ungdomstiden hennes, og førte til tvangsinnleggelse. Hun understreker betydningen av tidlig hjelp og økt bevissthet rundt spiseforstyrrelser, og etterlyser mer informasjon i skolen. Psykologspesialist Ester Marie Stornes Espeset bekrefter en økning i spiseforstyrrelser blant ungdom og fremhever behovet for lett tilgjengelige lavterskeltilbud. Helse Bergen har utviklet en digital behandlingsplattform for å nå ut til ungdom tidligere, et initiativ Lisa stiller seg positiv til. Nå engasjerer hun seg i Ungdomsrådet for ROS for å hjelpe andre i samme situasjon.
4 måneder siden
Mariann Bekkevold Hovda, kursleder i hjerte- og lungeredning, har kjøpt en hjertestarter som er tilgjengelig for naboer og forbipasserende. Hun understreker viktigheten av rask hjerte- og lungeredning ved hjertestans, og at mange ikke får hjelp i tide fordi de fortsatt puster unormalt. Hovda og førsteamanuensis Camilla Hardeland forklarer at man skal anta hjertestans hvis en person er bevisstløs og puster unormalt. Det finnes to registre for hjertestartere, og det er viktig å registrere seg i det offentlige registeret som er knyttet til AMK og Hjelp113-appen. Hovda minner om huskeregelen «riste, rope, ringe, redde» for å hjelpe ved hjertestans.
11 dager siden
En tysk kvinne ble funnet i god behold i Vrådal etter å ha vært savnet i over 30 timer. En storstilt leteaksjon ble iverksatt, hvor et nytt digitalt verktøy kalt Faks ble brukt for første gang i Sør-Øst. Faks ga letemannskapene bedre oversikt over mannskapenes posisjoner, interessepunkter og bilder, noe som gjorde aksjonen mer tidsbesparende. Aksjonslederen i Røde Kors mener verktøyet bidro til bedre kommunikasjonsflyt, situasjonsforståelse og kortere informasjonsvei, og at det kan bidra til å redde liv i fremtiden. Søket var krevende på grunn av vanskelig terreng, men Faks ga god dokumentasjon underveis.
14 dager siden
Den norske kirurgen Oliver Grundnes beskriver hjerteskjærende forhold ved et sykehus i Gaza, der mangel på medisiner, utstyr og mat setter pasientenes liv i fare. Stengte grenser hindrer humanitær hjelp, noe som fører til overfylte sykehus med underernærte pasienter, inkludert barn som trenger akutt behandling. Grundnes forteller om vanskelige situasjoner, som den siste dosen med livsviktig medisin til en nyfødt og nødvendigheten av å amputere lemmer på unge ofre for bombeangrep. Israel begrunner stengingen med at Hamas bruker sykehus til terror, noe som er tilbakevist. FN krever umiddelbar åpning av grensene for å unngå en humanitær katastrofe.
1 måned siden
Venstreleder Guri Melby kritiserer statens langsomme støtte til Ukraina, og foreslår å kanalisere mer hjelp gjennom frivillige organisasjoner. Under et besøk hos HMM Helsehjelp Ukraina i Bergen, fremhevet hun deres effektivitet. HMM Helsehjelp Ukraina forbereder nå sin største leveranse av medisinsk utstyr til Ukraina, verdt rundt 40 millioner kroner. Styreleder Tor Fredrik Müller understreker at disse leveransene er avgjørende for moralen og dekker grunnleggende fysiske behov. Melby påpeker at Europa må øke sin støtte til Ukraina etter at USA har redusert sin bistand.
1 måned siden
Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr. Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100.000 fødsler, under FNs bærekraftsmål. Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
1 måned siden
Barnelege Fride Bysveen Lier opplevde selv en alvorlig komplikasjon etter en sykehusfødsel, bare en uke etter at hun advarte mot hjemmefødsler uten helsepersonell i VG. Hun fikk en atonisk blødning og mistet store mengder blod, og måtte hasteopereres. Legene på Ullevål sykehus klarte å redde livet hennes. Overlege Ragnar Kvie Sande forklarer at blødning etter fødsel kan være livstruende om det ikke behandles raskt, og at norske sykehus har god kompetanse på dette. Bysveen Lier understreker viktigheten av å føde på sykehus og har reflektert over risikoen ved hjemmefødsler.
18 dager siden
Et britisk kiterpar ble reddet fra Finnmarksvidda etter å ha sendt nødvarsel via en Garmin-klokke. Nødvarselet gikk først til England, før Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble varslet og iverksatte en redningsaksjon. Redningsteamet fra Alta Røde Kors Hjelpekorps navigerte i ekstremt vanskelige værforhold med «whiteout» for å nå frem til de to britene. Kvinnen hadde brukket foten i en kiteulykke. Etter å ha spjelket foten hennes og pakket ned utstyret, ble de fraktet tilbake. Redningsmannskapet roser teknologien som muliggjorde redningsaksjonen, og understreker viktigheten av godt utstyr på fjellet.
4 måneder siden
Dag Lindbeck og Kristine Haugen, to fremmede, samarbeidet om å gi livreddende førstehjelp til en mann som falt om på Gardermoen. De utførte hjerte-lunge-redning i flere minutter, veiledet av alarmsentralen via FaceTime, før helsepersonell tok over. Etter hendelsen opplevde de sterke ettervirkninger, inkludert mareritt og søvnvansker. De fikk hjelp gjennom et nytt prosjekt for oppfølging av førstehjelpere. Til tross for innsatsen, vet de ikke om mannen overlevde, noe de opplever som utilfredsstillende. Opplevelsen førte til et vennskap mellom de to.
21 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
1 måned siden
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) advarer mot uassistert fødsel, også kalt «frifødsel», og uttrykker bekymring over at mange undervurderer risikoen. De understreker at det å miste et barn er en unaturlig og traumatisk opplevelse, og at valget om å føde uten medisinsk assistanse kan føre til komplisert sorg og skyldfølelse. LUB påpeker at selv om intensjonen er en naturlig fødsel, kan uforutsette komplikasjoner oppstå, og rask medisinsk intervensjon kan være livreddende. De fremhever at Norge har en av verdens tryggeste fødselsomsorger, og at medisinsk overvåking og tilgjengelighet har redusert barnedødeligheten betydelig.
2 måneder siden
En ny applikasjon kalt «Faks» skal implementeres i leteaksjoner over hele landet, og beskrives som den viktigste oppdateringen i redningstjenesten siden innføringen av nødnettet. Appen gir politi, Hovedredningssentralen og frivillige organisasjoner tilgang til den samme sanntidsinformasjonen, inkludert kart, bilder og oppdateringer fra kommandosentralen. Under en øvelse i Østmarka testet over 100 frivillige appen, og rapporterte at den forbedrer samhandlingen og effektiviteten i søk. Hovedmålet er å redde liv ved å raskere lokalisere savnede personer, spesielt i situasjoner hvor hypotermi er en risiko. Politiet understreker også at appen vil bidra til å spare tid og ressurser.