Katrine Rakeng har for andre gang fått avslag på å få dekket kreftbehandling med legemiddelet Trodelvy, som har vist god effekt for henne. Beslutningsforum har kun godkjent medisinen for en annen gruppe brystkreftpasienter, og Oslo universitetssykehus (OUS) mener Rakeng ikke skiller seg nok ut til å få individuell vurdering.
Professor i helserett mener sykehuset bryter loven ved å ikke gjøre en individuell vurdering, og viser til at medisinen er tilgjengelig for hennes pasientgruppe i flere andre land. OUS begrunner avslaget med kostnadene.
Rakeng har tidligere samlet inn penger til privat behandling, og har nå fått hjelp av en anonym giver. Frp mener saken er en fallitterklæring for helsevesenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mary Joy Incipido Nygaard (33) ble i 2021 henvist til mammografi ved Sykehuset Østfold etter at fastlegen fant en kul i hennes høyre bryst. Sykehuset fant en kul i venstre bryst og utførte ultralyd av dette, men ikke av det høyre. To år senere ble det oppdaget brystkreft med spredning i høyre bryst. Mary Joy og hennes ektemann mener sykehuset burde undersøkt begge brystene med ultralyd. Sykehuset avviser dette og mener det ikke var grunnlag for ultralyd av høyre bryst basert på mammografibildene. En kreftspesialist mener ultralyd burde vært utført. Mary Joy har fått avslag på pasientskadeerstatning, men har bestemt seg for å ta saken til retten. Brystkreftforeningen understreker at kvinner må tas på alvor ved funn i brystene.
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
20 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
1 måned siden
Statsforvalteren i Agder har konkludert med at en kreftpasient ved Sørlandet sykehus ikke fikk forsvarlig oppfølging. Bakgrunnen er en klage fra januar i fjor om mangelfull kreftbehandling. Sykehuset har erkjent at en CT-undersøkelse ikke ble utført som den skulle, noe som førte til at pasienten ikke fikk nødvendig helsehjelp i tide. Dette beskrives som et stort avvik fra god praksis og i strid med forsvarlighetskravet. Sørlandet sykehus har beklaget hendelsen. Pasienten som klaget på behandlingen, er nå død.
2 måneder siden
Pia Olsrud, en lærer og tidligere kreftsykepleier, opplevde økonomiske vanskeligheter etter kreftbehandling da hun gikk over fra sykelønn til arbeidsavklaringspenger (AAP). Med redusert inntekt ble hun tvunget tilbake i full jobb før hun var klar, noe som går utover hennes helse. Kreftforeningen kritiserer dagens sykelønnsordning og tar til orde for en mer fleksibel løsning. Nav erkjenner behovet for forbedringer for langtidssyke. Arbeids- og inkluderingsministeren forsvarer ordningen, men innrømmer at den kan slå uheldig ut for alvorlig syke.
3 måneder siden
Bjørnar Pedersen fikk kreft i 2019 og har siden den gang stått i en langvarig helsekø. Han opplever at manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten har ført til at han ikke får den nødvendige behandlingen. Etter en operasjon ble oppfølgingen overført til fastlegen, noe Pedersen mener er feil. Han har opplevd komplikasjoner og manglende informasjon, og familien har nå koblet inn flere instanser for å få hjelp. Pedersen ønsker å komme tilbake i jobb, men føler seg sviktet av helsevesenet. Han mener manglende behandling fører til unødvendig ressursbruk og forsinker hans tilbakekomst til arbeidslivet.
4 måneder siden
NRK-reporter Marianne Rustad Carlsen, som har hatt kreft siden 2021, har fått spredning til hjernen. Hun skal nå gjennomgå strålebehandling og ny cellegift. Til tross for den alvorlige situasjonen, er hun tilbake i 50 prosent jobb hos NRK, som har tilrettelagt for hennes behov. Carlsen fremhever betydningen av å opprettholde kontakt med arbeidslivet og kolleger, og uttrykker takknemlighet for støtten hun mottar. Hun har tidligere uttalt at kreften er uhelbredelig og har spredt seg til skjelett, bekken og lunger.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
16 dager siden
Realitystjernen Teddi Mellencamp har fått stadium fire kreft og forteller åpenhjertig om sin frykt og usikkerhet rundt prognosen. Samtidig får Petter Northug kritikk for sin håndtering av reaksjonene etter at kvinnene i Janteloppet fikk reduserte premiepenger. Astrid Øyre Slind markerte sin misnøye ved å brenne startnummeret, og TV 2-ekspert Petter Skinstad kritiserer Northug for å bagatellisere saken og kaller det kjønnsdiskriminering. Janteloppet begrunnet avgjørelsen med lav deltakelse, men Skinstad mener det handler om å spare penger.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
2 måneder siden
Helse Nord-leder Marit Lind er tildelt helselederprisen av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) for sitt arbeid med omstrukturering av sykehustilbudet i Nord-Norge. Prisen begrunnes med hennes åpenhet og nytenking. Tildelingen har imidlertid ført til sterke reaksjoner og kritikk fra flere hold. Kritikere peker på økte ventetider, vikarutgifter og røde regnskapstall i regionen under hennes ledelse. Det blir også hevdet at prosessen rundt sykehusstrukturen i Nord-Norge var mangelfull og skapte stor splittelse. NSH forsvarer prisen med at Lind har vist mot til å ta vanskelige beslutninger, selv om det har skapt uro i befolkningen.
2 måneder siden
Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet», som omhandler deres erfaringer med brystkreft, har blitt avvist av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, til tross for positiv mottakelse fra kritikerne. Forlagssjefen i Cappelen Damm uttrykker overraskelse og skuffelse over avgjørelsen, mens Vigdis Hjorth selv argumenterer for en forbedring av innkjøpsordningen for sakprosa. Kulturrådet begrunner avslaget med at boken ikke oppfyller de nødvendige litterære kravene, samtidig som de påpeker at budsjettet begrenser antall innkjøpte bøker. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kritiserer forskjellsbehandlingen mellom innkjøpsordningene for skjønnlitteratur og sakprosa, og anser dette som et demokratisk problem, da det begrenser tilgangen til viktig sakprosa for allmennheten.
2 måneder siden
Tom Nordengen, en 59 år gammel mann fra Sør-Odal, ble diagnostisert med lymfekreft og gjennomgikk cellegiftbehandling. Etter behandlingen fikk han store tannproblemer og måtte trekke alle tennene. Til sin overraskelse fikk han en regning på 270.000 kroner for behandlingen, da han ikke lenger ble ansett som syk nok til å få dekket utgiftene. Kreftforeningen kritiserer systemet og mener tannhelse må likestilles med annen helsehjelp for kreftpasienter. Lokalsamfunnet har startet en spleis for å hjelpe Nordengen med den store regningen, noe han er svært takknemlig for.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
4 måneder siden
Freddy Varnås, talsperson for Essensiell Tremor-foreningen, kritiserer norske helsemyndigheter for å ikke godkjenne en ny behandlingsmetode (MRgFUS) for essensiell tremor, en sykdom som rammer rundt 50 000 nordmenn. Han har solgt huset sitt for å finansiere behandlingen i utlandet, da Norge ikke tilbyr den. Varnås mener norske myndigheter er for trege og at dette fører til unødvendig lidelse for mange. Han har tatt saken opp med Stortingets helsekomité, som erkjenner at saksbehandlingstiden er lang, men viser til nødvendig dokumentasjon og prisforhandlinger. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobber med en metodevurdering, men en endelig avgjørelse er ikke ventet før i 2025.