Finanstilsynet, Datatilsynet og finansnæringen samarbeider for å dele data i kampen mot økonomisk kriminalitet. DNB-sjef Kjerstin Braathen fremhever at store summer årlig går tapt til svindel og hvitvasking, og at banken avverget svindel for milliarder i fjor.
Hun understreker behovet for bedre datadeling, men dagens personvernregler hindrer effektiv informasjonsflyt, også med lokalt politi.
Riksadvokaten har beordret bedre informasjonsdeling mellom relevante etater for å bekjempe økonomisk kriminalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har startet et samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å varsle norske bedrifter om datainnbrudd. NSM deler informasjon om pågående angrep med NSR, som deretter kontakter de berørte bedriftene. Mange bedrifter, også store, er utsatt for uoppdagede angrep, der uvedkommende har fått tilgang til e-postkontoer. Konsekvensene kan være alvorlige, fra økonomisk tap til tap av data og tilgang til sensitive systemer. Samarbeidet er et forsøk på å styrke bedriftenes forsvar mot digital svindel, som utføres av både kriminelle og statlige aktører. En utfordring er at bedrifter kan være skeptiske til varslene og tro at det er svindel.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en betydelig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en kraftig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Organiserte kriminelle nettverk er mer aktive og bruker stadig mer avanserte metoder, inkludert fysisk oppmøte hos ofre. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024. Banken ser en kobling mellom hvitvasking og annen alvorlig kriminalitet, som menneskehandel og narkotikakriminalitet.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en kraftig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en betydelig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Selv om 84 prosent av forsøkene ble avverget, er det en bekymringsfull utvikling. Organiserte kriminelle nettverk er mer involvert, og det er en økning i bedrageri utført ved fysisk oppmøte. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024, en økning på 36 prosent fra året før. Banken ser et mer attraktivt marked for profesjonelle hvitvaskingstjenester, ofte knyttet til annen alvorlig kriminalitet.
1 måned siden
Høyre foreslår å fjerne tusenlappen som et tiltak mot valutasmugling, etter en NRK-sak om smugling av store pengebeløp knyttet til organisert kriminalitet. Partiet vil også innføre elektronisk forhåndsdeklarering av pengeverdier og lette inndragning av kriminelle midler. Justisdepartementet opplyser at regjeringen allerede jobber med flere av tiltakene, men Norges Bank mener tusenlappen bør bestå. Høyre understreker behovet for å styrke tolletaten og bedre ressursbruken i kampen mot økonomisk kriminalitet.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
2 måneder siden
DNB har registrert rekordhøy hvitvasking og bedrageriforsøk i 2024. Banken rapporterte 3478 tilfeller av mistenkelig hvitvasking eller terrorfinansiering, en økning på 36 prosent fra året før. Bedrageriforsøkene nådde 2,5 milliarder kroner, en økning på 39 prosent. Organisert kriminalitet bruker i økende grad norske banker for hvitvasking på grunn av restriksjoner på kontantinnførsel. Det er også en økning i bedragerier der kriminelle utgir seg for å være politi eller bankansatte. DNB mener straffenivået for bedrageri er for lavt og ikke avskrekkende, og at rettsvesenet bør vurdere å bruke hele strafferammen i alvorlige saker.
4 måneder siden
Finansdepartementet ønsker å stoppe utflagging av fond og ser behovet for en større strategi for finansbransjen. Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) erkjenner at departementet har begrenset kapasitet, spesielt på grunn av omfattende EU-regelverk. Han får støtte fra Høyre, som understreker viktigheten av konkurransedyktige rammevilkår. Bransjen frykter tap av kapital og kompetanse som følge av norske særregler. Det er enighet om at finansnæringen har fått for lite politisk oppmerksomhet. Departementet jobber med å endre beskatningen av rentefond og vurderer en helhetlig strategi for bransjen.
4 måneder siden
Handelsbanken varslet Økokrim om mistenkelige pengeoverføringer til telefonsalgfirmaet Windmill i 2018. Økokrim bekrefter å ha mottatt meldingene, men saken ble ikke etterforsket. Advokater og andre aktører kritiserer Økokrim for manglende oppfølging av varsler om mistenkelige transaksjoner, som har økt kraftig de siste årene. Økokrim-sjefen innrømmer at de har kapasitetsproblemer og at dagens regelverk kan skape en falsk trygghet. Manglende handling fra politiet kan føre til at de som skal varsle, sender dårligere meldinger.
1 måned siden
Sparebank 1 Østlandet er ilagt et gebyr på 30 millioner kroner av Finanstilsynet for mangler i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet avdekket at banken ikke hadde tilstrekkelige ressurser eller rutiner for å overholde regelverket. Banken vurderer å klage på vedtaket, men understreker at de tar rapporten på alvor og har investert betydelig i å bekjempe økonomisk kriminalitet. Gebyret er ikke relatert til mistanke om faktisk hvitvasking.
4 måneder siden
Flere eiendomsmeglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet uten at Finanstilsynet ble informert, noe som har gjort det mulig for enkelte å beholde meglerbrevet og fortsette i bransjen. E24s gjennomgang viser at tre meglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet de siste ti årene, hvorav én fortsatt er aktiv i yrket. Finanstilsynet understreker at økonomisk kriminalitet er alvorlig, da eiendomsmeglere håndterer store verdier på vegne av forbrukere. Politiet har kun varslet Finanstilsynet seks ganger på ti år om slike saker. Finansministeren har varslet tiltak for å gi Finanstilsynet bedre verktøy, inkludert muligheten til å gi yrkesforbud.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Politiet og Finn.no advarer selgere av dyre gjenstander om at de kan bli brukt i hvitvasking. Kriminelle bruker i økende grad kontanter fra straffbare handlinger til å kjøpe gjenstander som klokker, gull, båter og biler. Oslo politidistrikt har sett eksempler på kontantbetalinger for gjenstander fra 50.000 til 260.000 kroner. Finn.no oppfordrer selgere til å være forsiktige med store kontantoppgjør og samarbeider med politiet for å forebygge kriminalitet på plattformen.
1 måned siden
Finanstilsynet har bøtelagt Sparebank 1 Østlandet med 30 millioner kroner etter mangler i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet, som ble gjennomført i 2022, avdekket at banken hadde for få ressurser, svak opplæring og manglende rutiner. Banken skal også ha undervurdert risikoen knyttet til sin kundemasse, og i et tilfelle ble en tidligere Økokrim-rapport ikke fulgt opp. Sparebank 1 Østlandet vurderer å klage på vedtaket, men understreker at boten ikke er knyttet til mistanke om hvitvasking.