Flere eiendomsmeglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet uten at Finanstilsynet ble informert, noe som har gjort det mulig for enkelte å beholde meglerbrevet og fortsette i bransjen. E24s gjennomgang viser at tre meglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet de siste ti årene, hvorav én fortsatt er aktiv i yrket.
Finanstilsynet understreker at økonomisk kriminalitet er alvorlig, da eiendomsmeglere håndterer store verdier på vegne av forbrukere. Politiet har kun varslet Finanstilsynet seks ganger på ti år om slike saker.
Finansministeren har varslet tiltak for å gi Finanstilsynet bedre verktøy, inkludert muligheten til å gi yrkesforbud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Finanskomiteen vil gi Finanstilsynet myndighet til å forby avskiltede meglere å jobbe som fullmektiger eller oppgjørsmeglere. Dette skjer etter flere saker der meglere uten lisens har fortsatt i bransjen. Lovforslaget, som har ligget i skuffen i tre år, ble fremskyndet etter medieoppslag om kritikkverdige forhold i eiendomsmeglerbransjen. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) støtter tiltaket og ser det som en seier for tryggere bolighandel. Arbeiderpartiet understreker at meglerforetakene fortsatt har et stort ansvar, men at Finanstilsynet nå får en nødvendig sikkerhetsventil for å hindre at useriøse aktører fortsetter sin virksomhet.
1 måned siden
Finanskomiteen foreslår en lovendring som gir Finanstilsynet rett til å forby avskiltede eiendomsmeglere å jobbe som fullmektiger eller oppgjørsmeglere. Bakgrunnen er at flere avskiltede meglere har fortsatt å jobbe i bransjen. Lovforslaget, som hadde ligget i skuffen i tre år, ble aktualisert etter medieoppslag om kritikkverdige forhold. Norges Eiendomsmeglerforbund støtter tiltaket, og mener dette vil gi tryggere bolighandel. Arbeiderpartiet understreker at meglerforetakene har hovedansvaret, men ser behov for en sikkerhetsventil gjennom Finanstilsynets myndighet.
3 måneder siden
Finanstilsynet har rettet knusende kritikk mot Schala & Partners avdeling Nord for å ha brutt loven grovt og gjentatte ganger. Meglerkontoret tilrettela en rekke avtaler mellom et eiendomsselskap og private tomteselgere, der selgerne overførte eiendom mot usikret pant og utsatt betaling. Disse avtalene innebar betydelig økonomisk risiko for selgerne. En sentral aktør var en tidligere avskiltet eiendomsmegler. Flere selgere har ikke mottatt betaling for sine tomter. Finanstilsynet understreker at det er stor forskjell mellom partene i eiendomsbransjen og at man må kunne stole på eiendomsmegleren. Schala & Partners avdeling Nord er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet.
3 måneder siden
Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag. Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet. Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
2 måneder siden
Finanstilsynet, Datatilsynet og finansnæringen samarbeider for å dele data i kampen mot økonomisk kriminalitet. DNB-sjef Kjerstin Braathen fremhever at store summer årlig går tapt til svindel og hvitvasking, og at banken avverget svindel for milliarder i fjor. Hun understreker behovet for bedre datadeling, men dagens personvernregler hindrer effektiv informasjonsflyt, også med lokalt politi. Riksadvokaten har beordret bedre informasjonsdeling mellom relevante etater for å bekjempe økonomisk kriminalitet.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
4 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt revisjonsselskapet EY overtredelsesgebyrer på totalt 8 millioner kroner etter å ha avdekket alvorlige brudd på revisorloven og hvitvaskingsloven. Tilsynet avdekket feil i revisjonsarbeidet for et børsnotert foretak og et mindre selskap, samt mangler i etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Dette inkluderer områder hvor EY tidligere har fått kritikk fra Finanstilsynet. Gebyrene fordeles med 5 millioner kroner for brudd på revisorloven og 3 millioner for brudd på hvitvaskingsloven. Opplysningene fremkommer i en fersk tilsynsrapport, og saken ble først omtalt av DN.
4 måneder siden
Handelsbanken varslet Økokrim om mistenkelige pengeoverføringer til telefonsalgfirmaet Windmill i 2018. Økokrim bekrefter å ha mottatt meldingene, men saken ble ikke etterforsket. Advokater og andre aktører kritiserer Økokrim for manglende oppfølging av varsler om mistenkelige transaksjoner, som har økt kraftig de siste årene. Økokrim-sjefen innrømmer at de har kapasitetsproblemer og at dagens regelverk kan skape en falsk trygghet. Manglende handling fra politiet kan føre til at de som skal varsle, sender dårligere meldinger.
2 måneder siden
En tidligere matbud, som allerede soner en dom for valutasmugling, er nå siktet for grov hvitvasking av 572 millioner kroner. Politiet fant nesten 40 millioner kroner skjult i kjøretøy som krysset grensen til Sverige i februar 2023, og etter å ha åpnet en kryptert mobiltelefon, knytter de mannen til omfattende hvitvasking og smugling. Mannen soner for tiden en dom på fem år og tre måneder for valutasmugling, der han hevdet pengene stammet fra salg av morens smykker. Økokrim anslår at 36 milliarder kroner har blitt smuglet ut av Norge de siste seks årene, hovedsakelig fra kriminell virksomhet.
3 måneder siden
En advokat, en eiendomsmegler og en kvinne er tiltalt for grov økonomisk utroskap mot en dement kvinne. De to førstnevnte skal ha skaffet seg fullmakter og kontroll over kvinnens økonomi, og belastet henne for store summer. Kvinnen som også er tiltalt, skal ha misbrukt sin tillit og tilegnet seg midler fra den eldre kvinnen. De tre nekter straffskyld og hevder at kvinnen var samtykkekompetent da fullmaktene ble gitt. Saken omfatter økonomisk utroskap for rundt åtte millioner kroner, samt vitnepåvirkning. Rettssaken er ventet å vare i flere uker.
4 måneder siden
Politiet og Finn.no advarer selgere av dyre gjenstander om at de kan bli brukt i hvitvasking. Kriminelle bruker i økende grad kontanter fra straffbare handlinger til å kjøpe gjenstander som klokker, gull, båter og biler. Oslo politidistrikt har sett eksempler på kontantbetalinger for gjenstander fra 50.000 til 260.000 kroner. Finn.no oppfordrer selgere til å være forsiktige med store kontantoppgjør og samarbeider med politiet for å forebygge kriminalitet på plattformen.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en kraftig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en betydelig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Selv om 84 prosent av forsøkene ble avverget, er det en bekymringsfull utvikling. Organiserte kriminelle nettverk er mer involvert, og det er en økning i bedrageri utført ved fysisk oppmøte. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024, en økning på 36 prosent fra året før. Banken ser et mer attraktivt marked for profesjonelle hvitvaskingstjenester, ofte knyttet til annen alvorlig kriminalitet.
1 måned siden
Politiet har ikke tiltalt den vinningskriminelle Ismail Ouhnou for brudd på utlendingsloven til tross for gjentatte lovbrudd og utvisning fra Norge. En høyskolelektor kritiserer politiet for manglende bruk av straffeforfølgelse for ulovlig opphold, noe som kunne forhindret nye lovbrudd. Ouhnou er dømt flere ganger etter utvisning, men har unngått straff for ulovlig opphold grunnet manglende identitetsbekreftelse. Lovgiver åpner for rask straffeforfølgelse etter løslatelse, men dette er ikke fulgt opp. Kritikken retter seg mot at politiet ikke utnytter alle tilgjengelige virkemidler for å kontrollere utviste straffedømte, inkludert skjerpede strafferammer fra 2021.
4 måneder siden
Norske aviser melder om flere økonomiske utviklinger. En strømanalytiker advarer om mulige strømbrudd ved kutt av utenlandskabler, mens en gjennomsnittsfamilie forventes å få bedre råd i årene som kommer. Nordmenn bruker mindre penger på nye biler, og mange bedrifter opplever dårligere rammevilkår. Skatteetaten har intensivert jakten på skjulte utenlandsformuer og anmeldt flere. Samtidig vurderer flere norske skatteflyktninger å flytte fra Storbritannia. Posten krever erstatning fra lastebilprodusenter, og Forbrukertilsynet truer parkeringsselskaper med bøter for ulovlige fakturagebyrer. Det er også debatt rundt formuesskatt og energipolitikk.
3 måneder siden
Et eiendomsselskap i Oslo har fått en bot på 4 millioner kroner for å ha leid ut rom i en ulovlig brakkerigg i over tre år. Brakkeriggen var opprinnelig lovlig, men tillatelsen utløp i 2009. Selskapet villedet Plan- og bygningsetaten ved å sende inn falske bilder som bevis på at brakkene var fjernet. Politiet avdekket at selskapet hadde tjent 3,7 millioner kroner på utleien, og disse pengene er nå inndratt. Saken understreker viktigheten av samarbeid mellom etater og tips fra publikum for å avdekke og straffe ulovlig utleievirksomhet. Politiet mener denne saken sender et tydelig signal om at ulovlig utleie vil få konsekvenser.