Finanstilsynet har rettet knusende kritikk mot Schala & Partners avdeling Nord for å ha brutt loven grovt og gjentatte ganger. Meglerkontoret tilrettela en rekke avtaler mellom et eiendomsselskap og private tomteselgere, der selgerne overførte eiendom mot usikret pant og utsatt betaling. Disse avtalene innebar betydelig økonomisk risiko for selgerne.
En sentral aktør var en tidligere avskiltet eiendomsmegler. Flere selgere har ikke mottatt betaling for sine tomter.
Finanstilsynet understreker at det er stor forskjell mellom partene i eiendomsbransjen og at man må kunne stole på eiendomsmegleren. Schala & Partners avdeling Nord er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag. Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet. Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
3 måneder siden
Schala & Partners avdeling Nord har lagt ned sin virksomhet etter en rekke konflikter knyttet til eiendomssalg. Avdelingen fjernet alle sine boligannonser fra Finn.no og leverte tilbake sin meglerkonsesjon til Finanstilsynet. Nedleggelsen skjedde etter et omfattende tilsyn fra Finanstilsynet, som startet etter at meglerkontoret hadde vært involvert i et samarbeid med eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom. Flere kunder hadde vært i konflikt med meglerkjeden, blant annet på grunn av salg der kjøper var en venn eller forretningspartner av megleren, og der boliger ble solgt under prisantydning. Schala & Partners har inngått taushetsavtaler med flere kunder. De ansatte er overført til andre kontorer, og selskapet jobber for en smidig overgang for kundene.
4 måneder siden
Flere eiendomsmeglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet uten at Finanstilsynet ble informert, noe som har gjort det mulig for enkelte å beholde meglerbrevet og fortsette i bransjen. E24s gjennomgang viser at tre meglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet de siste ti årene, hvorav én fortsatt er aktiv i yrket. Finanstilsynet understreker at økonomisk kriminalitet er alvorlig, da eiendomsmeglere håndterer store verdier på vegne av forbrukere. Politiet har kun varslet Finanstilsynet seks ganger på ti år om slike saker. Finansministeren har varslet tiltak for å gi Finanstilsynet bedre verktøy, inkludert muligheten til å gi yrkesforbud.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler advokat Per Asle Ousdal, som er anklaget for å stå bak Norges største låneskandale. Han skal ha tilbudt høye renter for å skaffe seg lån fra investorer, og skylder nå 114 långivere totalt 765 millioner kroner. Ousdal eide eiendeler for flere titalls millioner, inkludert eiendommer, kunst og kjøretøy, men salget av disse vil ikke dekke kravene. Økokrim har siktet Ousdal for grovt bedrageri, og hans etterlatte familie har mottatt kritikk for passivitet. Etterforskningen fortsetter for å avdekke om flere kan være ansvarlige for svindelen.
3 måneder siden
Advokatfirmaet Advokatconsult og dets ledere, Sverre Skimmeland og Gisken Elisabeth Brungot, er fratatt sine advokatbevillinger etter omfattende kritikk. Tilsynsrådet for advokatvirksomhet mener firmaet bevisst har overfakturert klienter, og Advokatbevillingsnemnden fant en rekke alvorlige feil i driften, inkludert feilaktig utbetaling av salær, bruk av en tidligere fratatt advokat, og manglende lønnsutbetalinger. En forvalter er oppnevnt for å bistå klientene, og det er ikke kjent at noen har lidt rettstap som følge av saken. Skimmeland og Brungot har ikke ønsket å kommentere saken.
2 måneder siden
En direktør i et meglerfirma kritiserer den nye meglerloven og kaller den «veik og feig». Han mener loven ikke vil føre til reelle endringer i boligmarkedet. Lovforslaget, som ble presentert av Finansdepartementet, inneholder blant annet et forbud mot hemmelige bud og skjerpede krav til eiendomsmeglere. Kritikeren mener loven er et hastverksarbeid og savner strengere regulering av advokater som fungerer som meglere, da de ikke har samme utdanning som eiendomsmeglere. Han påpeker at advokater mangler kunnskap om kundehåndtering, tinglysning og økonomi. En statssekretær forsvarer loven med at den vil gi økt trygghet for vanlige folk i boligmarkedet, og at de har prioritert tiltak som er viktigst for denne gruppen.
20 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
1 måned siden
Finanskomiteen vil gi Finanstilsynet myndighet til å forby avskiltede meglere å jobbe som fullmektiger eller oppgjørsmeglere. Dette skjer etter flere saker der meglere uten lisens har fortsatt i bransjen. Lovforslaget, som har ligget i skuffen i tre år, ble fremskyndet etter medieoppslag om kritikkverdige forhold i eiendomsmeglerbransjen. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) støtter tiltaket og ser det som en seier for tryggere bolighandel. Arbeiderpartiet understreker at meglerforetakene fortsatt har et stort ansvar, men at Finanstilsynet nå får en nødvendig sikkerhetsventil for å hindre at useriøse aktører fortsetter sin virksomhet.
4 måneder siden
Strømleverandører som bryter regelverket, for eksempel gjennom villedende markedsføring, risikerer nå å få forbud mot å selge strøm til nye kunder. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kan delvis trekke tilbake konsesjonen som et virkemiddel mot grove eller gjentatte brudd. Dette tiltaket er innført for å beskytte strømkunder og opprettholde tilliten i markedet. Vanlige regelbrudd inkluderer villedende markedsføring, uklare avtalevilkår, og brudd på faktureringsbestemmelser. Forbrukertilsynet har også avdekket tilfeller der leverandører har sagt opp gunstige avtaler, overfakturert kunder, og krevd uforholdsmessig høye bruddgebyrer.
3 måneder siden
En finansrådgiver i DNB er tiltalt for grov korrupsjon etter å ha innvilget et lån på 1,9 millioner kroner i 2017. Låntakeren kjøpte en eiendom, solgte den med fortjeneste, og fikk deretter et nytt lån på 2,7 millioner kroner for samme eiendom, til tross for at rådgiveren visste den reelle verdien. Etter utbetalingen av det andre lånet, overførte låntakeren 500.000 kroner til finansrådgiveren. Begge mennene nekter straffskyld. Låntakeren er tiltalt for grovt bedrageri, mens finansrådgiveren er tiltalt for grov korrupsjon. Saken skal opp i Oslo tingrett i juni.
4 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt revisjonsselskapet EY overtredelsesgebyrer på totalt 8 millioner kroner etter å ha avdekket alvorlige brudd på revisorloven og hvitvaskingsloven. Tilsynet avdekket feil i revisjonsarbeidet for et børsnotert foretak og et mindre selskap, samt mangler i etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Dette inkluderer områder hvor EY tidligere har fått kritikk fra Finanstilsynet. Gebyrene fordeles med 5 millioner kroner for brudd på revisorloven og 3 millioner for brudd på hvitvaskingsloven. Opplysningene fremkommer i en fersk tilsynsrapport, og saken ble først omtalt av DN.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte sin virksomhet gjennom folkefinansieringsplattformen Monio, har blitt slått konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Konkursen rammer Sparebank 1 Sør-Norge, som overtok lån fra Monio, og flere tomteeiere som ikke har fått betalt for sine eiendommer. Selskapets forretningsmodell innebar avtaler med tomteeiere om kjøp, der betalingen var betinget av at boliger ble bygget og solgt på tomtene. Ettersom mange prosjekter aldri ble fullført, står tomteeierne nå uten oppgjør. Styrelederen i Eplehagen Eiendom er uenig i konkursavgjørelsen, men selskapet vil ikke anke.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte byggeprosjekter gjennom folkefinansiering, er konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Selskapet var den største låntakeren i Monio, eid av Sparebank 1 SR-Bank. Etter avsløringer om utlånspraksisen stoppet Monio alle utlån i 2023. Eplehagen inngikk avtaler om tomtekjøp i Oslo-området, men fullførte sjelden prosjektene, og flere tomteeiere har ikke fått betalt. Ståle Nygård, en av tomteeierne, frykter nå å tape pengene sine. Styrelederen i Eplehagen mener konkursavgjørelsen er feil, men selskapet vil ikke anke.
1 måned siden
Finanskomiteen foreslår en lovendring som gir Finanstilsynet rett til å forby avskiltede eiendomsmeglere å jobbe som fullmektiger eller oppgjørsmeglere. Bakgrunnen er at flere avskiltede meglere har fortsatt å jobbe i bransjen. Lovforslaget, som hadde ligget i skuffen i tre år, ble aktualisert etter medieoppslag om kritikkverdige forhold. Norges Eiendomsmeglerforbund støtter tiltaket, og mener dette vil gi tryggere bolighandel. Arbeiderpartiet understreker at meglerforetakene har hovedansvaret, men ser behov for en sikkerhetsventil gjennom Finanstilsynets myndighet.
1 måned siden
Mittbunadsølv, drevet av Cecilie Skjølås, møter kritikk for dårlig kundeservice og manglende levering, likt problemene som førte til konkursen i hennes og ektemannens tidligere selskap i 2020. Kunder klager over manglende svar og problemer med returer. Selskapet får hard kritikk på Trustpilot, og politianmeldelser er henlagt. Mittbunadsølv har også økonomiske problemer med flere betalingsanmerkninger og tvungen pant fra Skatteetaten, men Skjølås avviser at selskapet er i fare for konkurs.