En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene.
Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere.
Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
2 måneder siden
En ny rapport fra Den norske koronastudien retter kritikk mot norske myndigheters håndtering av long covid, og påpeker mangler i strategi og tiltak. Forskerne etterlyser offentlig finansiering av forskning, etablering av et nasjonalt kompetansesenter, og tiltak for å forebygge smitte for å redusere forekomsten av long covid. Rapporten indikerer at pasienter med long covid møter mistro i helsevesenet, og at plagene deres blir oppfattet som psykologiske. FHI og Helsedepartementet avviser kritikken, men Søraas fastholder at de ikke adresserer rapportens konkrete forslag om dedikerte forskningsmidler og et kompetansesenter. Han kritiserer også helseminister Vestre for manglende engasjement i saken.
3 måneder siden
Kristine Hetlesæter ble langtidssykemeldt etter å ha fått covid-19, og var ute av stand til å jobbe i tre år. Etter å ha deltatt i et intensivt behandlingsprogram utviklet av norske fagfolk, er hun nå tilbake i full jobb. Behandlingen, som tilbys gjennom et forsikringsselskap, innebærer tett oppfølging av et tverrfaglig team i en intensiv uke. Metoden har vist seg å være effektiv for å få langtidssykemeldte tilbake i arbeid, og har allerede spart samfunnet for betydelige summer. Utviklerne frykter imidlertid at metoden ikke vil bli tatt i bruk i det offentlige helsevesenet, da den utfordrer dagens arbeidsmåter.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg vil ta grep mot «long covid» ved å etablere et nasjonalt kunnskapssenter for forskning og behandling. Tiltaket kommer som følge av økt sykefravær, der «long covid» antas å spille en rolle, spesielt blant unge. Morten Iversen, som selv er rammet, beskriver manglende oppfølging og ser positivt på et kunnskapssenter. Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, understreker at mange pasienter føler seg oversett, og Arne Søraas fremhever at «long covid» er et voksende problem som Høyres satsing adresserer.
4 måneder siden
En ny studie viser at medisinen benralizumab er mer effektiv enn standardbehandling med steroider for akutte astmaanfall og kols-forverringer. Studien inkluderte 158 deltakere som ble delt inn i tre grupper, og resultatene viste at benralizumab ga betydelig forbedring i symptomer som hoste og pustevansker etter 28 dager. Etter 90 dager hadde pasienter som fikk benralizumab færre legebesøk og rapporterte bedre livskvalitet sammenlignet med de som kun fikk steroider. Forskere mener dette kan være et gjennombrudd etter 50 år uten ny behandling, og at målrettet terapi er mer effektivt enn å gi alle samme behandling.
2 måneder siden
En ekspertgruppe anslår at flere hundre tusen mennesker i Norden kan være rammet av senfølger etter covid-19, kjent som «long covid», og beskriver det som en ny folkesykdom. En rapport anbefaler nasjonale kompetansesentre og bedre utdanning av helsepersonell. Mange pasienter opplever å ikke bli tatt på alvor og mangel på kunnskap i helsetjenesten. Forskere peker på mulige årsaker som små blodpropper og virusrester i kroppen. Folkehelseinstituttet (FHI) mener rapporten gir en grei oversikt, men understreker behovet for mer forskning. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere rapporten før eventuelle tiltak.
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
2 måneder siden
Sykehuset Østfold har mottatt 24,9 millioner kroner til en nasjonal studie som skal undersøke effekten av ketaminbehandling for alvorlig depresjon. Studien vil se på langtidseffekter og identifisere hvilke pasientgrupper som har best nytte av behandlingen. Ti sykehus deltar i studien, som skal dokumentere effekten av ketamin, en behandling som har vist lovende resultater for pasienter som ikke har respondert på tradisjonelle metoder. Sykehuset Østfold var det første offentlige sykehuset i Norge som tok i bruk ketamin i behandling. Forskere håper studien kan føre til at begrepet «behandlingsresistent depresjon» fjernes, og at ketamin også kan brukes i akuttbehandling av selvmordstanker.
4 måneder siden
En ny norsk studie fra FHI analyserte data fra 4,6 millioner nordmenn mellom 2021 og 2023, og fant en klar sammenheng mellom koronavaksinasjon og dødelighet. Studien viser at de som tok koronavaksine hadde en betydelig lavere dødelighet i alle aldersgrupper, sammenlignet med uvaksinerte. Spesielt blant menn var forskjellene store. I aldersgruppen 18-44 år var dødeligheten 30 prosent høyere blant uvaksinerte. Studien er omfattende, men tar ikke høyde for sosiale forskjeller eller helseatferd mellom gruppene. FHI understreker at funnene styrker tidligere forskning om koronavaksinens effekt.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at svært få har tillit til regjeringens «Ventetidsløftet», selv om ventetidene ved norske sykehus er redusert siden 2022. Undersøkelsen avdekker at kun en liten andel av befolkningen tror regjeringen vil lykkes med prosjektet. Samtidig etterlyser et stort flertall bedre samarbeid mellom offentlige og private helsetjenester for å redusere ventetidene. Helseminister Vestre understreker at tillit må fortjenes, og forsikrer at regjeringen jobber for å redusere ventetidene til 2019-nivå innen 2025, blant annet gjennom økt bruk av private aktører. Private aktører mener tiltakene er for små og kortsiktige.
2 måneder siden
Fagpersoner uttrykker bekymring for pasientsikkerheten i flere av Peder Kjøs' terapiproduksjoner, særlig serien «Jeg mot meg». Et varsel er sendt til Helsetilsynet etter bekymringer fra en tidligere pasient, og fagfolk mener produksjonene viser systemsvikt. Statsforvalteren vurderte å opprette tilsynssak for flere pasienter, men avventer mer informasjon. Kritikere har tidligere problematisert de etiske konsekvensene av reality-terapi for deltakerne. En studie viser at deltakernes erfaringer i «Jeg mot meg» er blandet, med både positive og negative opplevelser. NRK og Anti ønsker ikke å kommentere saken direkte, men understreker at de har fulgt retningslinjer og gitt god oppfølging.
1 måned siden
En ny studie fra Akershus Universitetssykehus (Ahus) viser at uvaksinerte covid-19-pasienter hadde lavere risiko for å utvikle hjertesykdom i løpet av de første ni månedene etter sykehusinnleggelse, sammenlignet med pasienter innlagt med lungebetennelse. Studien utfordrer tidligere bekymringer om økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19. Selv om myokarditt forekom hyppigere hos covid-19-pasienter, var det en sjelden tilstand sammenlignet med hjerteinfarkt og hjertesvikt. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at studien er begrenset til uvaksinerte pasienter smittet før vaksinasjon, og at situasjonen i dag er annerledes. FHI anbefaler fortsatt vaksinering for risikogrupper og understreker viktigheten av å følge generelle råd for å forebygge hjerte- og karsykdom.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.